Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι «άγγελοι» του Ερυθρού Σταυρού -Παρουσία Αυγερινού σήμερα η τελετή υπόσχεσης

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

 

Μετρώντας περισσότερο από έναν αιώνα αδιάλειπτους προσφοράς και δράσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Πάτρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και μία από τις πιο δυναμικές οργανώσεις αλληλεγγύης.

Από το 1919 ο ΕΕΣ έχει τάξεις εθελοντών, ενώ το περιφερειακό τμήμα της Πάτρας ιδρύθηκε το 1877 με την εξής εξέλιξη: 1915-16: πρώτη τάξη εθελοντριών Αδελφών, 1937: Ίδρυση Μαθητικού Ιατρείου (Σ.Α.Β.)-Πρόγραμμα κοινωνικής Προστασίας ευάλωτων ομάδων, 1952-53: πρώτη τάξη εθελοντών Σαμαρειτών, 1953 :έναρξη λειτουργίας Σταθμού Πρώτων Βοηθειών, 1974: Ίδρυση σχολής Ναυαγοσωστών, 1994: Έναρξη λειτουργίας Κοινωνικής Υπηρεσίας και εθελοντών Κοινωνικής – Πρόνοιας.

Σήμερα και στα τρία τμήματα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους περίπου 500 πολίτες, κάθε ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν τους «άγγελους» της ερυθράς ημισελήνου, ταγμένοι στο όραμα για έναν κόσμο που θα πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού.

Είναι όλοι εκείνοι που με βασική τους αρχή τον αλτρουισμό, τάσσονται υπέρ της προστασίας της ζωής και της υγείας, της διασφάλισης του σεβασμού για την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, προλαμβάνοντας παράλληλα, αλλά και ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας, της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό του έργο.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

«Υπόσχομαι πίστη στο ανθρώπινο ιδεώδες. Να προστατεύω την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μου και να σέβομαι την ανθρώπινη προσωπικότητα. Να προσφέρω πάντοτε εθελοντικά τις υπηρεσίες μου, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης. Να παραμένω πάντοτε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πιστός φορέας του συνθήματός μας: Δια του ανθρωπισμού προς την Ειρήνη».

Αυτή την υπόσχεση δίνουν οι εθελοντές και θα την επαναλάβουν και σήμερα στην τελετή  Υπόσχεσης, Απονομής Πτυχίων και Βαθμών των Εθελοντών Υγείας, Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών και Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5:30 μ.μ. στο Θέατρο «Πάνθεον», παρουσία του προέδρου του ΕΕΣ, Δρ Αντώνιου Αυγερινού.

Συνολικά την υπόσχεση θα δώσουν 115 δόκιμοι σαμαρείτες- διασώστες- ναυγοσώστες, 35 στο τμήμα Πρόνοιας και 30 στο τμήμα Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν περίπου 90 προαγωγές και στα τρία τμήματα.

Η ΔΡΑΣΗ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

*ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Μόνο το 2022 το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας συγκέντρωσε 45 τόνους ειδών Α’ ανάγκης, εκ των οποίων 33,5 τόνοι στάλθηκαν στην Ουκρανία (μέσω της Κεντρικής Αποθήκης ΕΕΣ) και 11,5 τόνοι προσφέρθηκαν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της πόλης. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε 1.110 ανθρωπιστικές Δράσεις, ενώ παρείχαν Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης  σε 3.431 άτομα και οικογένειες και 6.789 ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπηρία, άστεγους κ.α.)

*ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ

Οι εθελοντές σαμαρείτες, διασώστες, ναυαγοσώστες συμμετείχαν σε 576 Υγειονομικές / Διασωστικές δράσεις και κατέγραψε 179 βάρδιες Πυρασφάλειας / Πυρόσβεσης (συμμετοχή σε 2 πυρκαγιές), έχοντας σημαντική παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Καρναβάλι, αγώνες αυτοκινήτου, μαραθώνιοι, κα. Επίσης, συμμετείχε σε εκπαιδεύσεις εθελοντών και πολιτών, με τις τελευταίες οι 576 να είναι Πιστοποιημένες

*ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

Το τμήμα Νοσηλευτικές κατέγραψε 310 Υγειονομικές Καλύψεις, 110 παρουσίες στο Κέντρο Αιμοδοσίας, 5 Δράσεις Πρόληψης και Προαγωγή υγείας και 260 παρουσίες στο Ιατρείο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών, ενώ χιλιάδες είναι οι εθελοντικές ώρες που προσφέρουν οι εθελοντές του, στις κλινικές του ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

 

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ «ΣΤΑΘΜΟΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΕΣ ΠΑΤΡΑΣ

1945 : Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων

1953 : Σεισμοί Ιονίου

1986 : Σεισμός Καλαμάτας

1988 : Σεισμός Βαρθολομιού

1989 : Ηγουμενίτσα, εισροές προσφύγων

1993 : Σεισμός Πύργου- Πάτρας

1994-95 : Πόλεμος Γιουγκοσλαβίας

1995 : Σεισμοί Κοζάνη-Γρεβενά-Αίγιο

1999 : Σεισμοί Τουρκία-Αθήνα

1994-95 : Ανθρωπιστική βοήθεια Σερβία

2001 : Μεταναστευτικό Ζάκυνθος

2004 : Παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, Φονικό Τσουνάμι Σρι Λάνκα

2007 : Φονικές Πυρκαγιές Ηλείας

2008 : Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

2009, 2010,2011: Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας Αλβανία

2014-15 : Μεταναστευτικό (Σάμος-Λέσβος)

2020-21 : Μεταναστευτικό (Προμαχώνας-Λέσβος-Κόρινθος)

2021-22 : Πανδημία –Εμβολιαστικά Κέντρα Ελληνικού- Γλυφάδας

2022 : Πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας.

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement