Connect with us

Πολιτισμός

Φάνης Παπαγεωργίου: «Κάτω από τις ταφικές πλάκες είναι η δικοί μας ήρωες»

Published

on

Μια ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη των εκτελεσθέντων στις 13/12/1943, από τα στρατεύματα της Ναζιστικής Κατοχής στη χώρα, εγκαινιάζεται αύριο Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, παραμονές της κορύφωσης των φετινών εκδηλώσεων μνήμης που συμπίπτουν με την συμπλήρωση 80 ετών από την θηριωδία των Γερμανών στα Καλάβρυτα.

Μέσα στο χώρο του Κοιμητηρίου, από τις 5 το απόγευμα αύριο έως και αυτή την Τετάρτη 13 του μηνός, ημέρα κατά την οποία τελείται το Πάνδημο Μνημόσυνο και ο Δρόμος Θυσίας για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, θα εκτίθενται σε μεγάλη διάσταση (1 μ.), πάνω σε καμβάδες, 28 ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες παραπέμπουν στο δράμα των επιζώντων. Όλων αυτών που κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, ανεβαίνουν αυτές τις μέρες το δικό τους προσωπικό και οικογενειακό «Γολγοθά». Τιμώντας τους στενούς συγγενείς τους, συζύγους και τέκνα, ανιψιούς και εγγονούς, που εκτελέσθηκαν ομαδικά στο Λόφο του Καππή.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τον φακό του Φάνη Παπαγεωργίου και εστιάζουν σε πρόσωπα όπως οι διασωθέντες της εκτέλεσης αλλά και οι χήρες των εκτελεσθέντων, πολλά από τα οποία δεν είναι πλέον στη ζωή. Η έκθεση έχει στόχο να διασώσει μνήμες από το θρήνο και την απώλεια, να θυμίσει ότι το Κοιμητήριο των Καλαβρύτων είναι η ζώσα πρόσφατη ιστορία της πόλης και να στηρίξει τον αγώνα ώστε ο χώρος να χαρακτηριστεί και αυτός ως μνημείο, τόπος ανάπαυσης αλλά και αναμνήσεων.

«Καιρού επιτρέποντος, θέλουμε με αυτές τις φωτογραφίες να ‘μεταφέρουμε’ το χώρο του Κοιμητηρίου της πόλης στη σωστή του θέση μέσα στην ιστορία, τιμώντας όλους αυτούς τους διασωθέντες και συγγενείς που μπορεί να έχουν φύγει από τη ζωή αλλά αφήνουν πίσω τους αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη, σε εμάς και τα παιδία τους, να φροντίσουμε, όχι μόνο να μην ξεχάσουμε, αλλά να μην ζήσουμε ξανά, στην ιστορία του έθνους μας αλλά και την παγκόσμια ιστορία, μνήμες μια τέτοιας τραγωδίας.

Σήμερα με τα τύμπανα του πολέμου να έχουν ηχήσει και πάλι από καιρό κοντά στη γειτονιά μας, μεταφέρουμε το μήνυμα ότι κάτω από τις ταφικές πλάκες υπάρχουν εκατοντάδες σύγχρονοι ήρωες τους οποίους θα πρέπει να τιμάγαμε και να μας εμπνέουν για πάντα» αναφέρει ο Φάνης Παπαγεωργίου στη «Γ».

Ροή ειδήσεων

Advertisement