Connect with us

Ελλάδα

Eπιταγή ακρίβειας: Πότε θα τη λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι

Published

on

Σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα καταβληθεί εν όψει των Χριστουγέννων έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή επιταγής ακρίβειας με το συνολικό ύψος της δαπάνης να φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Eιδικότερα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύφους 150- 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε άλλα ευάλωτα νοικοκυριά σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
  • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Ειδικότερα:

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και

Δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους δικαιούχους:

α. του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%),

β. του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου,

γ. του εξωιδρυματικού επιδόματος και

δ. των επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Επίσης μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί προσαυξημένο (200 ευρώ) το μηνιαίο ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία.

Το ποσό καταβάλλεται άπαξ, ανεξαρτήτως αν οι δικαιούχοι λαμβάνουν περισσότερες της μιας προνοιακές παροχές.

Ροή ειδήσεων

Advertisement