Connect with us

Διεθνή

Βενετία: Ακτιβιστές «έβαψαν» πράσινη τη λιμνοθάλασσα

Published

on

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που χθες «έβαψαν» πράσινη τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Οι ακτιβιστές πέταξαν φλουορεσκεΐνη (πρόκειται για μια χρωστική ουσία) και «έβαψαν» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Η ενέργειά τους αποτελούσε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Οι ακτιβιστές στη Βενετία μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διακοπή λειτουργίας των πλωτών μέσων μεταφοράς, διαδήλωση η οποία δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη άδεια, διάχυση επικίνδυνων ουσιών, αλλά και για άσκηση βίας.

Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion, τα οποία κατηγορούνται από την εισαγγελία της Γαληνοτάτης. Από την πλευρά της, η οργάνωση επισημαίνει ότι «πρόκειται για κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και με τη δράση τους.

Στο μεταξύ, χθες έξι μέλη της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά» έριξαν λάσπη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. «Η Βενετία είναι καταδικασμένη, θα καλυφθεί από την λάσπη, πρέπει να δράσουμε τώρα», είπαν στα αγγλικά, στους τουρίστες που βρίσκονταν στην πλατεία, τα μέλη της οργάνωσης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, καταδίκασε την όλη κινητοποίηση και ξεκίνησε αμέσως η επιχείρηση καθαρισμού της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Την ίδια ώρα, πολλοί ντόπιοι και ξένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους και τα έξι μέλη της «Τελευταίας Γενιάς» προσήχθησαν άμεσα στο αστυνομικό τμήμα.

Οι 28 ακτιβιστές προσήχθησαν στην αστυνομική διεύθυνση της Βενετίας, όπου και παρέμειναν για έξι ώρες. Για πέντε από τους αυτούς εκδόθηκε και απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Βενετία, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές της ομάδας Extinction Rebellion, κρεμάστηκαν από τη γέφυρα του Ριάλτο πάνω από το κανάλι με τη βοήθεια σχοινιών αναρρίχησης και κρέμασαν ένα πανό που έγραφε: «COP28: Ενώ η κυβέρνηση μιλάει, κρεμόμαστε από μια κλωστή».

Να σημειωθεί πως ανάλογες κινητοποιήσεις μ’ αυτήν των ακτιβιστών στη Βενετία, οργανώθηκαν στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στο Τορίνο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement