Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Παππάς: Στο Οικονομικό Επιμελητήριο αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε

Published

on

Συνέντευξη με τον Γιώργο Παππά, πρόεδρο του 10ου Περιφερειακού Τμήματος

Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής της παράταξης ‘Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων’ (Π.Δ.Σ.Ο) με αφορμή τις εκλογές για τη νέα διοίκηση του οργάνου οι οποίες διεξέγονται στην Κυριακή (αύριο) 10 Δεκεμβρίου 2023.  

-Ποιοί είναι οι άξονες δράσης της Π.Σ.Δ.Ο. για μια πιο δημιουργική θητεία στο παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου; 

Θα ήθελα καταρχάς να θυμίσω ότι είμαστε η παράταξη η οποία στο παρελθόν πέτυχε την κατοχύρωση  του επαγγέλματος του Οικονομολόγου και του Λογιστή – Φοροτεχνικού, τη δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης Οικονομολόγων και την εισαγωγή μαθημάτων οικονομικής παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σήμερα, οι άξονες της δράσης μας εδράζονται  στη διεκδίκηση της συνεχούς αναβάθμισης του οικονομολογικού επαγγέλματος με την αναγνώριση και κατοχύρωση από την Πολιτεία και την πιστοποίηση από το Ο.Ε.Ε. όλων των ειδικοτήτων του Επιστήμονα Οικονομολόγου, καθώς και την αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων νέων οικονομολόγων.

Βασικός άξονας είναι επίσης η διεκδίκηση τηςπραγματικής και ουσιαστικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και τον συνθηκών εργασίας τους, με τη θέσπιση της ελάχιστης αμοιβής.

-Υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη αυτονομία δράσης, σε σχέση με το Κεντρικό Οργανο, ΟΕΕ και Αντιπροσωπεία; 

Πιστεύω πως υπάρχει, για αυτό και μία από τις προτάσεις μας είναι οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου, βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε Περιφέρειας και η θεσμοθέτησή του ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης στην αξιοποίηση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027», για να έχουμε κατανομή στοχευμένη και αποτελεσματική, που θα διαμορφώνει δράσεις και έργα με προστιθέμενη αξία και θα παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Στη διάρκεια της τετραετούς προεδρίας μου, πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση του κλάδου μας, με δεκάδες θεσμικές παρεμβάσεις όπως για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για το Mydata, για την έγκαιρη και ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για τον αναπτυξιακό νόμο, για τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων κατά την πανδημία, για διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ που απαιτούσαν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα ως πρόεδρος προώθησα τη στενή και ισότιμη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, άνοιξα τον διάλογο και τη συνεννόηση και με τα υπόλοιπα επιμελητήρια σε όλες τις περιφερειακες ενότητες και εκπροσώπησα το Οικονομικό Επιμελητήριο σε πάρα πολλές ημερίδες και συνέδρια που αφορούσαν την οικονομία και την ανάπτυξη. Αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να έχουμε έναν θεσμό ανεξάρτητο με ισχυρή παρεμβατικότητα, που δεν θα λειτουργεί ως κυβερνητικό παρακολούθημα αλλά θα διαφυλάττει το κύρος των οικονομολόγων και των λογιστών-φοροτεχνικών και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσεων.

-Φορολογικό. Πόσο “μαχητό” είναι να βελτιωθεί μετά την ψήφο στη Βουλή;

Δεν θέλω να προεξοφλήσω καταστάσεις, αλλά στην πράξη πιστεύω ότι δεν θα αποδώσει οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη. Το να σε θεωρεί εκ των προτέρων η πολιτεία φοροφυγά και να σου ζητά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, είναι αναχρονιστικό και ως έναν βαθμό απαξιωτικό για όλη την επιστημονική κοινότητα των οικονομολόγων. Η απαιτούμενη διαδικασία για το μαχητό τεκμήριο είναι τόσο σύνθετη και πολύπλοκη, που θα είναι δύσκολο για έναν επαγγελματία με αυξημένο φόρτο εργασίας να το επιχειρήσει, όταν ξέρει προκαταβολικά πως το κράτος τον έχει καταχωρίσει στους φοροφυγάδες.

Η επαναφορά του τεκμηρίου ως μέτρου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι παρωχημένη και ανήκει στη δεκαετία του ’90, όταν δεν υπήρχαν τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, και υποδηλώνει την αδυναμία –ίσως και την απροθυμία- του κράτους να εντοπίσει τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής και να ελέγξει ποιοι ζημιώνουν το κρατικό ταμείο και ποιοι όχι. Σήμερα η συντελούμενη ψηφιακή επανάσταση προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για τον εντοπισμό αυτών που επιδιδονται σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, κάτι που ήδη κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη. Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης, θα έχουμε λουκέτα στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ τα «μεγάλα ψάρια» θα παραμείνουν ανέγγιχτα και οι ανισότητες θα διευρύνονται αντί να μειώνονται.

Για αυτόν τον λόγο, είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας σε προοδευτική τροχιά, ώστε να υπάρχει ένας θεσμός παρεμβατικός και ανεξάρτητος, που θα είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή για τη φορολογική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του κύρους της επιστήμης μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement