Connect with us

Τοπική αγορά

Αναπτυξιακός βραχίονας στους δήμους-Παρεμβάσεις Παπαθανάση, Σκάλκου και Σιαδήμα στην εκδήλωση της ΜΟΔ Α.Ε. στην Πάτρα

Published

on

Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχθές Δευτέρα στην Πάτρα, ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης του ΕΣΠΑ». Στη συνάντηση ήταν προσκεκλημένοι δημόσιοι φορείς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την υποστήριξη που μπορεί να τους παρέχει η ΜΟΔ, ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιήσουν επιτυχώς τα έργα που έχουν αναλάβει στο ΕΣΠΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα είναι η ταυτόχρονη απορρόφηση των πόρων του υπολοίπου του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Στα πλαίσια αυτά, τόνισε, απαιτείται αποτελεσματικό και ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των πόρων και φορείς υλοποίησης που συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των έργων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκλεισε τον χαιρετισμό του σημειώνοντας ότι «η ΜΟΔ θα έχει πολύ αυξημένο ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημόσια διοίκηση και στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας».
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος εξήρε τη σπουδαιότητα του ρόλου της ΜΟΔ σημειώνοντας ότι χωρίς τη ΜΟΔ δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί τα επιτεύγματα του Υπουργείου, των διαχειριστικών αρχών αλλά και όλων των δικαιούχων που υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε ο κ. Σκάλκος, η νέα προγραμματική περίοδος φέρνει μαζί της νέες αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και αυξημένους πόρους, διπλάσιους στην πραγματικότητα, συνδυασμένους με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα πρέπει να απορροφηθούν. Γενικός Γραμματέας συμπλήρωσε: «Εκεί που χρειάζεται η ΜΟΔ να βοηθήσει είναι στο όλο σύστημα παραγωγής των έργων και κυρίως στο κομμάτι που έχει να κάνει με την αύξηση της θεσμικής ικανότητας, της διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχων έργων του ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη αυτή πρόκληση».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι είμαστε στο πλευρό των 19 Δήμων και όσων άλλων φορέων του δημοσίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ, παρέχοντας τεχνική βοήθεια όποτε και από όποιον μας έχει ζητηθεί». Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη ξεπεράσει το 100% σε Δημόσια Δαπάνη και κάθε μέρα ανεβαίνει όλο και περισσότερο. «Μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου 2023 θα φθάσουμε στο 105% σε Δημόσια Δαπάνη και σχεδόν στο 108% σε όρους Κοινοτικής Συνδρομής. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα προβλήματα και παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα καταφέραμε. Φτάσαμε να έχουμε ένα πρόγραμμα με 7.497 ενταγμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 925,5 εκ. ευρώ» τόνισε κλείνοντας ο Περιφερειάρχης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι είναι ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις απαιτήσεις προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τα έργα τους και ιδίως στην ωρίμανση των έργων, την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, την προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων, την υλοποίηση και την επίβλεψη των έργων».
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στον Δήμο που αποτελεί εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ζήτησε δε να λαμβάνει ο Δήμος Πατρέων μελέτες της ΜΟΔ που γίνονται για έργα σε μικρότερους Δήμους, ώστε να τις κάνει πρότυπο και να διευκολύνεται στην προσπάθεια να επιτύχει δύσκολα ζητούμενα για την πόλη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συνέχεια ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου, Δημήτρης Κατσαρός, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας καθώς και ο Πρόεδρος ΤΕΕ Ελλάδας Γιώργος Στασινός οι οποίοι έκαναν αναφορά, μεταξύ άλλων στις δυσκολίες ωρίμανσης των έργων ΕΣΠΑ και στην ανάγκη για αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικαιούχων που υλοποιούν τα έργα.
Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ κ. Βασίλης Σιαδήμας αναφέρθηκε στην αποστολή της ΜΟΔ στη στήριξη και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων. «Έχουμε συγκροτήσει ειδικές ομάδες υποστήριξης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, είτε επί τόπου είτε εξ αποστάσεως, προκειμένου οι δικαιούχοι να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν με επιτυχία τα αναπτυξιακά τους έργα» τόνισε και αναφέρθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία ώστε «αδύναμοι δικαιούχοι, κυρίως ΟΤΑ που δεν διαθέτουν συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία μπορούν πλέον να απευθύνονται και να ζητούν υποστήριξη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement