Connect with us

Ελλάδα

Κοινή παρέμβαση για τα POS

Εξάμηνη παράταση ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με κοινή επιστολή που προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Published

on

Παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS ζήτησαν με κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «οι εκπρόσωποι της αγοράς έχουν επαλειμμένα επισημάνει ότι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου θα πρέπει να γίνει ομαλά» αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες για απλοϊκές και εύχρηστες διαδικασίες, το γεγονός ότι απαιτούντα νέες ψηφιακές δεξιότητες από τους χρήστες αλλά και κόστος συμμόρφωσης στη διαδικασία (κόστος αγοράς και διατήρησης POS, τραπεζικές προμήθειες, συντήρηση λογισμικών προγραμμάτων).
«Καταγράφεται και μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών, και αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω τεχνικών προβλημάτων, χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν όεντός των επόμενων ελάχιστων ημερών. Πώς είναι δυνατόν να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες όταν οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν;» αναφέρουν στην επιστολή τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.
Θέτουν επίσης μια σειρά ζητημάτων, όπως πχ. για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση, που δεν υπάρχουν σαφείς ρυθμίσεις και απαιτείται άμεσα να εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες από το υπουργείο, αλλά και η επίλυση σειράς πρακτικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ακύρωση απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο, σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα.
Επίσης τονίζεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για τα voucher του τελευταίου κύκλου, ενώ καθυστερεί ο 4ος κύκλος, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και τα all in one συστήματα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ακόμα από τις τράπεζες…
ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ζητούν την παράταση της διαδικασίας για την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για, τουλάχιστον, 6 μήνες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων, εκπαίδευση των επιχειρηματιών με στοιχειώδεις γνώσεις και πλήρης χρηματοδότηση του κόστους συμμόρφωσης.
Τεχνικά ζητήματα
Για το E-send εκτιμούν ότι το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο κυρώσεων θα πρέπει άμεσα να αλλάξει και συγκεκριμένα να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές, ώστε άμεσα να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις ότι οι αποδείξεις τους δεν διαβιβάζονται μέσω του Ε-send και ακολούθως, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, να καλούνται να καταθέτουν τα μη διαβιβασθέντα παραστατικά. Αναφέρουν ότι, εφόσον συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις, να μην επιβάλλεται πρόστιμο.
«Κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ
Για το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επισημαίνουν ότι έχουν γεννηθεί ερωτηματικά σχετικά με την εφαρμογή από 1/1/2024 της υποχρεωτικής προσυμπλήρωσης εσόδων-εξόδων κατά την υποβολή ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA. «Η πλατφόρμα παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Ως εκ τούτου ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης και να εφαρμοστεί πιλοτικά μέχρι να επιλυθούν» αναφέρει η επιστολή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement