Connect with us

Ελλάδα

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Published

on

Αλλαγές στο ύψος του επιδόματος ανεργίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΟΤ FORUM Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+.

Μετά το ξεκαθάρισμα της λίστας των πραγματικών δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας που συντελέστηκε μέσα σε αυτή τη χρονιά, ήρθε η ώρα των αλλαγών και για το ύψος του επιδόματος. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «ΟΤ FORUM» μάλιστα ανέφερε πως θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τον Φεβρουάριο .

Τα σενάρια
Μία από τις σκέψεις είναι το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου πριν από την απόλυσή του και να είναι κλιμακωτό. Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το κατώτερο επίπεδο του επιδόματος δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ, του σημερινού δηλαδή επιδόματος ανεργίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση που υπάρχει στο οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.

Το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η διάρκεια του επιδόματος να παραμείνει 12μηνη αλλά το επίδομα πάλι να βαίνει μειούμενο. Δηλαδή να αρχίζει το πρώτο τρίμηνο από ένα υψηλότερο ποσό υπολογισμένο βάσει των αποδοχών και με ταβάνι τα 1.200€ και να καταλήγει πάλι στα 479€ που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας.

Πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους
Αλλαγές και για τους μακροχρόνια ανέργους. Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους, θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 33.800.000 ευρώ και θα αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους.

Οι αλλαγές αρχικά θα εφαρμοστούν πιλοτικά. Οι δράσεις που σχεδιάζoνται έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Οι αλλαγές που έγιναν μέσα στο 2023
1)Σχεδόν εδώ και ένα χρόνο από την 1η 1η Ιανουαρίου του 2023, ξεκίνησε το project για το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγγεγραμμένων ανέργων, ποιοι είναι δηλαδή οι πραγματικά άνεργοι και συνάμα δικαιούχοι. Κατά την διαδικασία βρέθηκαν περιπτώσεις ανέργων-δικαιούχων επιδομάτων που δήλωναν ακόμα και 300.000€ ως εισόδημα

Μπόνους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους

Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ, εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης, λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε 160.000-170.000 ενώ ήδη περίπου 90.000 μακροχρόνια άνεργοι έχουν λάβει ήδη το επίδομα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν μόνο οι μακροχροχρόνια άνεργοι είναι να κλείσουν ηλεκτρονικά τον ραντεβού τους με τον εργασιακό σύμβουλο και στη συνέχεια να προχωρήσουν μαζί στην κατάρτιση του ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης.

Το ατομικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ, αλλά και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος για να βρει δουλειά

Μπόνους 50%
Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης.

Διαγραφή ανέργων
Ο άνεργος διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί τρεις φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του έχει διάρκεια 2 χρόνια και διακόπτεται το επίδομα ανεργίας.

Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους.

Πηγή ΟΤ

Ροή ειδήσεων

Advertisement