Connect with us

Ελλάδα

Μηταράκης: Το 2025 φιλοδοξούμε να έχουμε μειωμένο ΦΠΑ και στα πολύ μικρά νησιά

Published

on

O προϋπολογισμός του 2024 αποτελεί για την Ελλάδα ένα ορόσημο καθώς είναι ο πρώτος εδώ και 13 χρόνια που καταρτίζεται με την χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» τόνισε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, η Ελλάδα παραμένει σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ένας φάρος σταθερότητας, παρουσιάζοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση, μεταξύ των 27, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. Παράλληλα επεσήμανε πως στον Προϋπολογισμό επιτυγχάνονται μία σειρά από θετικές παρεμβάσεις όπως η ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2024.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιλαμβάνει τις διαχρονικά υψηλότερες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 12,2 δις, 5,2% του ΑΕΠ). Περιέχει αυξημένες κατά 900 εκ. ευρώ δαπάνες για την Υγεία και κατά 420 εκ. ευρώ για την Παιδεία. Ενσωματώνει μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον κάλεσε να τεθεί ως στόχος στον επόμενο Προϋπολογισμό, να συμπεριληφθεί η επιστροφή του νησιωτικού ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά. «Μέτρο που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε χάρις στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Κανονισμό ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μέτρο που υπήρχε και χάθηκε εξαιτίας του καταστροφικού 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μέτρο που συζητήσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου» σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, που αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη μιας χώρας, από τα σύνορα έως τις γειτονιές, ενώ χαιρέτισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 32% στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (στο οποίο θήτευσε), με 124 εκατ. ευρώ τακτικό προϋπολογισμό το 2024, σε σχέση με το 2023. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει με επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Οι δύο στόχοι που είχαμε θέσει το 2020, δηλαδή η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά απέδωσαν, με τους νησιώτες και τους ακρίτες να επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής ηρεμίας» ανέφερε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement