Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε τέλμα και ο αγροτικός κόσμος της Αχαϊας

Published

on

Της Κατερίνας Σολωμού

Ενίσχυση της τάξεως των 200 ευρώ ανά στρέμμα ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί και της Αχαϊας,  αφού βλέπουν τη φετινή χρονιά να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η πολύ κακή περίοδος, σε συνδυασμό με την επέλαση του δάκου, αλλά και τα πολύ υψηλά ημερομίσθια που ζητούνται, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, εντός του οποίου αναζητούνται οι σανίδες σωτηρίας και οι τρόποι επιβίωσης.

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, έχει ήδη ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συμβολή με μια εφάπαξ ενίσχυση, λόγω της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί, χωρίς ακόμη να υπάρχει καμία απάντηση από τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε δήλωση της, η καθηγήτρια Ιατρικής και Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σολωμού, αναφέρει:

Επιτακτική είναι η ικανοποίηση του ααιτήματος των ελαιοπαραγωγών ΚΑΙ του Νομού Αχαΐας για άμεση ενίσχυση προς 200 ευρώ ανά στρέμμα, δεδομένου της μειωμένης παραγωγής όπου φέτος σε ποσοστό ξεπέρασε το 60%.

Η διεκδίκηση της συγκεκριμένης ενίσχυσης  είναι αναγκαία για να υπάρχει  “επόμενη μέρα” στην ελαιοπαραγωγή.

Η κλιματική αλλαγή  και στην Μεσόγειο, μια καθαρά ελαιοπαραγωγικη περιοχή, είναι ο λόγος της ακαρπιας.

Η κυβέρνηση αδυνατοντας να αντιληφθεί την κατάσταση έγκαιρα και να λειτουργήσει με μέριμνα βοηθώντας τον Έλληνα παραγωγό, αδιαφόρησε και πάλι, λειτουργώντας με εγκληματική αμέλεια.

Η λάθος καταβολή των επιδοτήσεων και της χαοτικής κατάστασης που  δημιουργήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που σε αρκετές περιπτώσεις χρήζει εισαγγελικής έρευνας, τα υψηλά κόστη των αγροεφοδίων, καυσίμων, ενέργειας και η έλλειψη εργατών γης, οι στρεβλώσεις της αγοράς, έχουν οδηγήσει σε τέλμα και απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Αν η κατάσταση δεν αρχίσει να αλλάζει τάχιστα με εφαρμογή ενός πλήρους και ουσιαστικού σχεδίου οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους μας. Ο στραγγαλισμός των αγροτών και η πορεία προς περαιτέρω εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής θα οδηγήσει σε νέες και συνεχείς αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές έως και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με δυσάρεστες συνέπειες για συνολικά την Ελληνική οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και δίπλα στον αγροτικό κόσμο του νομού μας επιδιώκοντας την άμεση επίλυση των ζητημάτων στον πρωτογενή τομέα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας τέτοιας καταστροφής και απώλειας για την Αχαΐα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement