Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ανασχηματισμός-ομολογία αποτυχίας στη σκιά της Συνθήκης της Λωζάνης- Του Θέμη Μπάκα

Published

on

 

 

Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, την αναθεώρηση της οποίας επιδιώκει πλέον συστηματικά η Τουρκία.

 

Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τις οποίες ο ίδιος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, πέραν του ότι είναι επιεικώς απαράδεκτες, δίνουν «πάσα» στη γειτονική χώρα να ενισχύσει το σχετικό αφήγημά της. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε καν τις άστοχες αυτές δηλώσεις, καλλιεργώντας έτσι δικαίως ή αδίκως την αίσθηση ότι ο κ. Συρίγος λειτουργεί ενδεχομένως σαν «λαγός» μιας πιθανής στροφής της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα απέχει παρασάγγας από πάγιες και διαχρονικές θέσεις της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Και δεν το έπραξε αυτό, ίσως επειδή ήταν απορροφημένη από τον μίνι ανασχηματισμό στον οποίο προέβη, και ο οποίος είχε ως αφετηρία του την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου της Προστασίας του Πολίτη, προφανής ομολογία της ανικανότητας της να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Είναι δε ενδεικτικό ότι σε διάστημα μόλις έξι μηνών έχει αλλάξει τρεις φορές τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη!

 

Κι όλα αυτά, ενώ οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά μια ολοένα και περισσότερο δυσβάστακτη καθημερινότητα, την οποία μεταξύ άλλων συνθέτουν η καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη ακρίβεια και το απρόσιτο για πολλές οικογένειες κόστος της στέγασης. Απτά αποτελέσματα, κι αυτά, της παταγώδης κυβερνητικής πολιτικής.

 

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement