Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Dune: Μέρος Δεύτερο- Φαντασία,  ένας κόσμος χωρίς όρια

Published

on

 

Όποιος θέλει να προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ σε έναν οποιοδήποτε οργανισμό δεν έχει παρά να τον τοποθετήσει σε ένα περιβάλλον δύσκολο, ανυπόφορο και επικίνδυνο αλλά όχι θανατηφόρο και τότε θα καταλάβει τι δυνάμεις, τι δυνατότητες και τι απίστευτες ικανότητες προσαρμογής και επιβίωσης μπορεί να  αναπτύξει αυτός ο οργανισμός. Οι δυσκολίες είναι αυτές που αποκαλύπτουν τις αντοχές και αναδεικνύουν τα χαρίσματα όλων των έμβιων όντων και κυρίως των ανθρώπων. 

Στο πολυαναμενόμενο  sci-fi έπος «Dune: Μέρος Δεύτερο», που εμπνεύστηκε ο Φρανκ Χέρμπερτ και σκηνοθετεί ο Ντενί Βιλνέβ ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον Τζον Σπετς, επιστρέφουμε στην έρημο του Αράκις για να παρακολουθήσουμε τον Πολ Ατρείδη (Τιμοτέ Σαλαμέ) να αφομοιώνει σιγά, σιγά όλο και περισσότερο το ρόλο του ως ηγέτης, καθώς προετοιμάζεται αργά, εκπαιδεύεται συνετά και οργανώνεται προσεκτικά, με στόχο να εκδικηθεί τη διάλυση του Οίκου του. 

Το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι συνέχεια του Dune (2021) και προσαρμογή του δεύτερου μέρους του μυθιστορήματος του 1956 Dune του Φρανκ Χέρμπερτ. Με την έναρξη της ταινίας, βρίσκουμε τον Πολ Ατρείδη, να παλεύει με το βάρος του νεοαποκτηθέντος ρόλου του ως ηγέτη του Οίκου των Ατρειδών. Με την ανάμνηση του τραγικού θανάτου του πατέρα του ακόμα νωπή στο μυαλό του, ο Πολ είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί τη διάλυση του Οίκου του και να διεκδικήσει τη θέση που του ανήκει ως κυβερνήτης του Αράκι. Ωστόσο, καθώς εμβαθύνει στην εκπαίδευσή του και αξιοποιεί τις λανθάνουσες ικανότητές του ως προφητευμένη μορφή του Μεσσία, ο Πολ βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στο καθήκον του απέναντι στον λαό του και στη γοητεία του πεπρωμένου του.

Ο Πολ Ατρείδης μαζί με την έγκυο μητέρα του βρίσκει καταφύγιο στη φυλή των Φρέμεν. Ο αρχηγός της φυλής Στίλγκαρ (Μπαρδέμ) βλέπει στο πρόσωπό του τον προφήτη που θα τους λυτρώσει, η Τσέινι (Ζεντάγια) σιγά, σιγά τον ερωτεύεται και τα μέλη της φυλής περιμένουν να τους αποδείξει, μέσα από δοκιμασίες, ότι θέλει και μπορεί ο Πολ να ηγηθεί του αγώνα τους.

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται το εκκολαπτόμενο ειδύλλιο μεταξύ του Πολ και της Τσάνι, την οποία υποδύεται με χάρη και λεπτότητα η Ζεντάγια. Η ιστορία αγάπης τους εκκολάπτεται μέσα στη σκληρή και αχανή άμμο του Αράκις, ανθίζοντας μέσα στο χάος και την αβεβαιότητα που τους περιβάλλει. Καθώς ο Πολ παλεύει με τις νεοαποκτηθείσες δυνάμεις του και το βάρος των ευθυνών του, η Τσάνι γίνεται η άγκυρά του, καθοδηγώντας τον στο ταραχώδες ταξίδι που βρίσκεται μπροστά του.

Εν τω μεταξύ, δυσοίωνες εξελίξεις διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς τα οράματα του ήρωά μας για το μέλλον γίνονται όλο και πιο έντονα. Στοιχειωμένος από αναλαμπές μιας σκοτεινής και αβέβαιης μοίρας, πρέπει να πλοηγηθεί σε ύπουλες πολιτικές συμμαχίες και να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους που έχουν σκοπό να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες του. Με τη μοίρα του Aράκις να κρέμεται από μια κλωστή, ο Πολ αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματική έκταση των δυνάμεών του και να κάνει δύσκολες επιλογές που θα διαμορφώσουν τη μοίρα του λαού του και το μέλλον του ίδιου του σύμπαντος.

Τα θέματα που διατρέχουν  το έπος επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ και κατ’ επέκταση την ταινία «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι η μακροπρόθεσμη επιβίωση του ανθρώπινου είδους, η ανθρώπινη εξέλιξη , η πλανητική επιστήμη και η οικολογία και η διασταύρωση της θρησκείας, της πολιτικής, της οικονομίας και δύναμη σε ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει από καιρό αναπτύξει διαστρικά ταξίδια και έχει εγκαταστήσει πολλές χιλιάδες κόσμους.

Στο εντυπωσιακό σκηνικό των απέραντων ερημικών τοπίων του Aράκις και των περίπλοκων πολιτικών μηχανορραφιών, το «Dune: Μέρος Δεύτερο» προσφέρει μια συναρπαστική αφήγηση που είναι εξίσου επική περιπέτεια και οικείο δράμα χαρακτήρων. Με το εξαιρετικό καστ, τα εκπληκτικά οπτικά στοιχεία και τα θέματα που προκαλούν σκέψη, η ταινία βασίζεται στα θεμέλια που έθεσε ο προκάτοχός της, προσφέροντας μια συναρπαστική συνέχεια της διαχρονικής ιστορίας του Φρανκ Χέρμπερτ  για τον ηρωισμό, τη θυσία και τη διαρκή δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. «Βαθιά στο ανθρώπινο υποσυνείδητο υπάρχει η επιτακτική ανάγκη για ένα λογικό σύμπαν που να έχει νόημα. Αλλά το πραγματικό σύμπαν είναι πάντα ένα βήμα πέρα από τη λογική», έγραφε ο Αμερικάνος συγγραφέας.

Στον πυρήνα του, το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι μια ιστορία για την εξουσία και τις συνέπειές της. Καθώς ο Πολ παλεύει με τη νέα του ιδιότητα ως ηγέτης και τα βάρη που αυτή συνεπάγεται, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την ηθική ασάφεια των πράξεών του και τις επιπτώσεις που δημιουργούν. 

Οπτικά εκπληκτικός και σχολαστικά επεξεργασμένος ο κόσμος που εμπνεύστηκε  ο Ντενί Βιλνέβ. Ο δημιουργός  αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη μαεστρία του στην κινηματογραφική αφήγηση, από τα απέραντα, σαρωτικά τοπία του έρημου πλανήτη, μέχρι τα περίτεχνα σχεδιασμένα διαστημόπλοια και την τεχνολογία. Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση πρακτικών εφέ και CGI αιχμής δημιουργεί έναν κόσμο που μοιάζει καθηλωτικός και αυθεντικός, παρασύροντας μας στο πλούσιο μωσαϊκό του από κουλτούρες και πολιτισμούς.  Ο Βιλνέβ  περιηγείται επιδέξια σε αυτά τα θεματικά ρεύματα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, το πεπρωμένο και τη φύση της διακυβέρνησης. Ο ρυθμός της ταινίας είναι μελετημένος, επιτρέποντας στιγμές ενδοσκόπησης ανάμεσα στις εντυπωσιακές  σκηνές δράσης. Η υποβλητική μουσική του Hans Zimmer ενισχύει περαιτέρω την καθηλωτική εμπειρία, αυξάνοντας το συναισθηματικό διακύβευμα και υπογραμμίζοντας την επική κλίμακα της αφήγησης.

Οι Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Ντέιβ Μπατίστα, Στίβεν ΜακΚίνλεϊ Χέντερσον, Zendaya, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Χαβιέρ Μπαρδέμ επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους από την πρώτη ταινία, με τους Όστιν Μπάτλερ, Φλόρενς Πιου, Κρίστοφερ Γουόκεν και Λεά Σεϊντού να εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ  ερμηνεύει ήρεμα, με αυτοπεποίθηση και εύστοχα τον  Πολ Ατρείδη αναδεικνύοντας την πολύπλοκη εξέλιξη του χαρακτήρα του με βάθος και αποχρώσεις. Καθώς ο Πολ παλεύει με το πεπρωμένο του και το βάρος των ευθυνών του, ο ηθοποιός προσδίδει στον ρόλο του μια απτή αίσθηση τρωτότητας και αποφασιστικότητας. Ο συντονισμός του με τη Ζεντάγια, που επαναλαμβάνει το ρόλο της ως Τσάνι, είναι αρμονική και τυλίγει στη σχέση τους μια αίσθηση του επείγοντος αναπότρεπτου πάθους.

Εν κατακλείδι, το «Dune: Μέρος Δεύτερο» είναι ένας θρίαμβος της αφήγησης και του οπτικού θεάματος. Η σκηνοθεσία του Ντενί Βιλνέβ , σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες και τον φιλόδοξο σχεδιασμό παραγωγής, κατοχυρώνει αυτό το μέρος ως άξιο, πιθανό και καλύτερο διάδοχο του προκατόχου του. Ο κόσμος συρρέει να παρακολουθήσει  το Δεύτερο Μέρος της ιστορίας του Πολ Ατρείδης, αλλά η δημοφιλία της έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, χάρις και τις υψηλές βαθμολογίες και διθυραμβικές κριτικές που έχει λάβει, θεωρείται ως η υψηλότερα βαθμολογημένη ταινία όλων των εποχών στο IMDb.

Ο Ντενί Βιλνέβ επιβεβαίωσε ότι το Dune 3 έρχεται καθώς έχει “σχεδόν έτοιμο” το σενάριο της τρίτης ταινίας. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρεμιέρας της ταινίας, μίλησε στην κάμερα του The Hollywood Reporter, “Συμφώνησα να κάνω το Part 1 και το Part 2 απανωτά και τώρα νομίζω ότι χρειάζεται να αφομοιώσω την εμπειρία και θέλω να επιστρέψω με ένα δυνατό σενάριο. Είναι σχεδόν έτοιμο και απλά χρειάζεται λίγη παραπάνω δουλειά”. Καθώς το έπος του Aράκις εκτυλίσσεται, με ανυπομονησία  περιμένουμε το επόμενο κεφάλαιο αυτού του επικού ταξιδιού που εξερευνά δαιδαλώδη θέματα, όπως η μακροπρόθεσμη επιβίωση του ανθρώπινου είδους, η οικολογία, η εξέλιξη του ανθρώπου, η οικονομική και πολιτική  ισχύς.

Για τις εξουσίες το μόνο επικίνδυνο είναι οι γνώση των υπηκόων, γιατί οι πεποιθήσεις μπορούν να κατευθυνθούν, οι ιδεολογίες να «τροχοδρομηθούν» και οι απόψεις να χειραγωγηθούν. Μόνο η γνώση και η επιστήμη που εμπεριέχουν τη φιλοσοφία και την τέχνη είναι ανίκητες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement