Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Το ΄21 αποτελεί διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενότητας και ομοψυχίας.»

Άρθρο του Παναγιώτη Καρασπήλιου, εκπαιδευτικού, προέδρου του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας

Published

on

203 χρόνια μετά η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραμένει διαχρονική και επίκαιρη και αποτελεί το σπουδαιότερο ορόσημο στην ιστορική διαδρομή του έθνους μας, καθώς άλλαξε την ιστορική πορεία της νεότερης Ελλάδας και αναγέννησε την πατρίδα των γενναίων και των ηρώων, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Το ΄21 πολλοί το ονόμασαν θαύμα. Δεν ήταν όμως θαύμα.

Το ΄21 ήταν αποτέλεσμα των προσώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και την εθνική ανεξαρτησία. Ήταν η εξέγερση όλων των υλικών, ηθικών και πνευματικών δυνάμεων του έθνους μας. Ήταν η εξέγερση του πανάρχαιου ελληνικού πνεύματος, της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, του λαμπρού μακραίωνου πολιτισμού, της αρχαίας ιστορίας, τον απογόνων του Αριστοτέλη, Λεωνίδα, του Περικλή και άλλων τόσων σπουδαίων. Ήταν η εξέγερση όλων των υψηλών ιδανικών και των αξιών που κουβαλούσαν οι πρόγονοί μας. Ήταν τα πρόσωπα, επώνυμα και ανώνυμα, άνδρες και γυναίκες, που κατέθεσαν ενέχυρο την ίδια τους τη ζωή για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».
Το σημαντικότερο, όμως, που ήταν και είναι το ΄21, είναι ότι αποτελεί ορόσημο εθνικής ενότητας. Η δύναμη των πολλών, η δύναμη ενός έθνους που έγινε μια γροθιά για την ελευθερία του, έφεραν τη νίκη. Η διχόνοια μόνο δεινά έσπειρε και ευτυχώς δεν ήταν αυτή που νίκησε. Νίκησε η ενότητα, γιατί ήταν αυτή που έφερε και φέρνει ένα καλύτερο αύριο και αυτό φαίνεται στους λόγους του Στρατηγού Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.»
Στο σήμερα το δικό μας χρέος είναι να τιμούμε στην πράξη αυτές τις αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Το χρέος μας είναι να υπηρετούμε την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες, παρέχοντας στα παιδιά μας σύγχρονη παιδεία και εκπαίδευση σε συμπεριληπτικά σχολεία, παρέχοντας το κράτος ευημερία στο λαό, έχοντας κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική μέριμνα και ανυψώνοντας τον πολιτισμό. Το χρέος μας είναι να μην ξεχνούμε την ιστορία μας, να είμαστε υπερήφανοι και να τιμούμε όσους χρωστάμε την ελευθερία μας.
Αυτό, όμως, που πρέπει να διδαχτούμε κυρίως από το ΄21 είναι ότι αυτά που κράτησαν πάντα όρθιο το έθνος μας, αυτά που είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά, είναι η ιστορία μας, τα ιδανικά μας, οι αξίες μας, η ενότητα και η ομοψυχία του έθνους και γι’ αυτά πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά, γιατί αυτά είναι τα εχέγγυα για ένα καλύτερο μέλλον!

Παναγιώτης Καρασπήλιος
MEd Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας

Ροή ειδήσεων

Advertisement