Connect with us

Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στις πολυεθνικές και πρόσθετα μέτρα για την μείωση των τιμών στα ράφια

Published

on

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως «διορθώνουμε στρεβλές εμπορικές πρακτικές – προτεραιότητα η προστασία του καταναλωτή» και να κάνει λόγο για επιπλέον παρέμβαση για καθαρές αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου σε:

  • Απορρυπαντικά
  • Καθαριστικά σπιτιού
  • Αφρόλουτρα σαμπουάν
  • Οδοντόκρεμες
  • Βρεφικές πάνες
  • Οπωροκηπευτικα

«Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούνται διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι έλεγχοι που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά «μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς, ενώ πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό» υπογράμμισε.

«Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά… Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα» ανέφερε.

ΣΚΡΕΚΑΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, κόβονται από σήμερα κιόλας οι προσφορές σε προϊόντα στα οποία προηγήθηκε ανατίμηση, μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, «καθαρές τιμές» απ’ το «χωράφι ως το ράφι» και μεταφορά μέρους των εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ κατευθείαν στους καταναλωτές. Ο υπουργός επεξήγησε τις τέσσερις νέες παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ανασχέσει το κύμα ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι δύο αφορούν μόνιμα μέτρα με τα οποία θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενισχύοντας τη διαφάνεια των τιμών και τα άλλα δύο έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον υπουργό απτά αποτελέσματα των νέων μέτρων στη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων αναμένεται να φανούν ως το Μάρτιο, καθώς θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στις εταιρείες που πρέπει να προσαρμοστούν στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement