Connect with us

Οικονομία

IRIS: Έρχεται σύστημα άμεσων πληρωμών και στις επιχειρήσεις – Τα οφέλη για καταναλωτές και επαγγελματίες

Published

on

Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 αναμένεται να επεκτείνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο επέκτασης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS μέσω κινητού και στις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως συνολικά  650.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι  δέχονται ήδη υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 πληρωμές μέσω IRIS. Σημειώνεται δε πως με την ενεργοποίηση του IRIS στο mobile banking οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να  πραγματοποιούν πληρωμές έως 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση πληκτρολογώντας απλά τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία.

Το σύστημα

Πάντως οι καταναλωτές ωφελούνται ιδιαίτερα από το σύστημα άμεσων πληρωμών επειδή:

  • Χρειάζεται να γνωρίζουν μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία και όχι τον  αριθμό λογαριασμού.
  • Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ολοκληρώνεται η διαδικασία της συναλλαγής και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για αυτό.
  • Η τράπεζα δεν βάζει προμήθεια για την μεταφορά συναλλαγής
  • Είναι ασφαλής η μεταφορά της συναλλαγής

To IRIS

Σημειώνεται δε πως οι τράπεζες  Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προσφέρουν την υπηρεσία για IRIS. Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop τους,
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες: πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code

Και αφού οι καταναλωτές έχουν επιλέξει την πληρωμή με QR Code μετά θα πρέπει:

  • Να σαρώσουν  το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app τους.
  • Να επιλέξουν τον λογαριασμό που επιθυμούν να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουν  το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.
  • Να εγκρίνουν τη συναλλαγή και να ενημερώνονται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.

Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που γίνονται σε ηλεκτρονικό κατάστημα με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς του πολίτη και ταυτόχρονα  τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking. Ενώ οι επιχειρήσεις και οι  ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οφειλές από πελάτες τους  διότι η σχετική η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα και οι πρώτοι ενημερώνονται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τα στοιχεία 

Αξιοσημείωτο είναι πως στο σύστημα IRIS είχαν εγγραφεί παραπάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα μας το 2023 από 525.000 που ήταν το 2020. Μάλιστα στο δεκάμηνο  του 2023 ( Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) καταγράφηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 268% το 2023  σε σχέση με το 2022 και άνοδο της τάξεως  2.520% σε σχέση με το 2020.

Αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν και τα στοιχεία για τη χρήση του IRIS στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνεται, στην Ευρώπη περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες (19 από τα 36 δισ. ευρώ) γίνονται πλέον ανέπαφα ενώ οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4%  και ανήλθαν στα 4,4 τρισ. ευρώ και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δισ. ευρώ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement