Connect with us

Ελλάδα

Αίτημα για παράταση σε προγράμματα ‘Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων’

Published

on

Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 15:00 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους για τις δύο νέες δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Αρχικά, με την δημοσίευση των Προσκλήσεων των νέων δράσεων στις 18 Δεκεμβρίου 2023, οι δικαιούχοι είχαν χρονικό περιθώριο περίπου 2,5 μήνες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, για να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις 2 συγκεκριμένες δράσεις. Μετά από επιστολές και παρεμβάσεις φορέων και επενδυτών, δόθηκε τελικά παράταση λίγων μόνο ημερών, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής να ολοκληρώνεται σε δύο ημέρες από σήμερα.

«Οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο έδωσε την παράταση των 22 ημερών δεν έχουν αρθεί, τα προβλήματα παραμένουν όπως και η σύγχυση σε πολλά θέματα που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ-Οικονομολόγων (Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων – Π.Δ.Σ.Ο.)

Και επισημαίνει:

– Δημοτικές υπηρεσίες δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατούν να ανταποκριθούν και έχουν σταματήσει να δίνουν Βεβαιώσεις χρήσης γης, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

– Τραπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα για έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έγκριση δανείων.

– Δ.Ο.Υ. δεν απαντούν στα αιτήματα για έκδοση βεβαιώσεων έναρξης επιτηδεύματος και μεταβολές αυτών.

-Το Πληροφοριακός σύστημα δεν ανταποκρίνεται λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ταυτόχρονα από χιλιάδες υποψηφίους.

– Σύμβουλοι επιχειρήσεων αδυνατούν να προλάβουν τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων εγγράφων και τη σύνταξη ενός πλήρους επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο βαθμολογείται κατά το στάδιο της αξιολόγησης.

«Με δεδομένο ότι ο καθαρός χρόνος των υποβολών δεν είναι ούτε δύο μήνες αλλά και τα παραπάνω προβλήματα που παραμένουν, δημιουργείται μία προβληματική κατάσταση που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε λάθη παραλήψεις και αποτυχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων είναι συγκριτική που ουσιώδης χαρακτηριστικό της είναι η δίκαιη απορρόφηση των κονδυλίων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδοτηθούν τα καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια με υγιείς επενδυτές, τα οποία θα είναι βιώσιμα και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας και όχι αυτά που απλά θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τα εμπόδια των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων ζητά νέα παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα (30/4/2024) προκειμένου να υποβληθούν ομαλά όλες οι επενδυτικές προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement