Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιχειρήσεις «κολοσσοί» στον τομέα της τεχνολογίας και της συμβουλευτικής επενδύουν στην περιοχή- Με επιτυχία η έναρξη του IMPACT 2024

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της συμβουλευτικής έχει προσελκύσει η Δυτική Ελλάδα, χάρη στο επιστημονικό της δυναμικό και την παραγόμενη καινοτομία από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά της κέντρα. Σ’ αυτή την προστιθέμενη αξία καλούνται να επενδύσουν και οι τοπικοί φορείς, δίνοντας ώθηση στην περιοχή, η οποία αναμφίβολα μπορεί να καταστεί σε καινοτόμο πόλο, όχι ως ουτοπική φιλοσοφία, αλλά ως αδήριτη ανάγκη.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα των εργασιών της πρώτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου IMPACT 2024, το οποίο συνδιοργανώνουν το ΙΤΥΕ Διόφαντος, η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» και ο ΣΤΕΔΕ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου που φέτος έχει θέμα «Ένταση γνώσης- Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», παρουσία της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, βουλευτών, εκπροσώπων των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής και εκπροσώπων φορέων.

Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, Δημήτρης Σερπάνος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το γεγονός ότι στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι δύο από τις τέσσερις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως και τρεις εταιρείες που βρίσκονται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες σε όλο τον κόσμο στον τομέα της τεχνολογίας αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Σκοπός του συνεδρίου είναι να κατανοήσουμε τους λόγους της δυναμικής της Δυτικής Ελλάδας και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες διασύνδεσης της γνώσης και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα».

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου, το οποίο χαρακτήρισε «εργαστήριο ώσμωσης γνώσεων και ιδεών» που μετατρέπονται σε δύναμη για την τοπική οικονομία και κοινωνία, ανέφερε πως «η ένταση της γνώσης, αποτελεί μία πολύ κρίσιμη παράμετρο καθώς ήδη γινόμαστε μάρτυρες μίας σημαντικής αναντιστοιχίας των γνώσεων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και της αδυναμίας που παρουσιάζουν αρκετές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πιο σύνθετα και ανταγωνιστικά προϊόντα, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζουμε ενεργά και με κάθε δυνατότητα που έχουμε τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την καινοτομία και τη συνδέουν με την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς ξέρουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κερδίσει αυτός ο τόπος το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον. Η προσπάθεια είναι κοινή και αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Δυτική Ελλάδα θα καταφέρει να γίνει μία πραγματικά ευρωπαϊκή περιφέρεια και στον τομέα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας». Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» για δράσεις RIS3, αλλά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2021-2027, με 70 εκ. ευρώ.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων με το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους. Ο μεγαλύτερος πλούτος αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του. Άνθρωποι έξυπνοι, άνθρωποι με ιδέες, αλλά και διάθεση για δουλειά και προκοπή. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν τις γνώσεις και τα «εργαλεία» που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και επιζητούν μία χείρα βοηθείας για να ανοίξουν νέους δρόμους προς το μέλλον τους», είπε.

Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΤΕΔΕ, Ιωάννης Παπανίκος χαρακτήρισε το συνέδριο βήμα συνεργασίας και ανάδειξης καλών πρακτικών, ενώ όπως είπε «μέλημά μας είναι ο νέος κόσμος που βγαίνει από τα πανεπιστήμια της περιοχής μας να μπορεί να παραμένει στον τόπο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων και ενθάρρυνση των νέων».

Μ. ΚΕΦΑΛΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΕΥΝΟΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε και η υφυπουργός, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «στην Ελλάδα η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον αναγνωρίζεται η σημασία της καινοτομίας ως κινητήριας δύναμης για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Για αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά, στην κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δημιουργήσουμε και να εξασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με μείωση της γραφειοκρατίας και παροχή υποστήριξης στις όλες τις επιχειρήσεις και στις νεοφυείς ακόμη περισσότερο. Στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η ένταση γνώσης είναι σημαντική για την ανάπτυξη νέων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών. Απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων, έρευνα και ανάπτυξη, συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και διάδοση των γνώσεων» και εστίασε στο ρόλο των γυναικών λέγοντας πως «μέσα σε όλο αυτή τη διαδικασία, η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να πάρει τη θέση που της αξίζει με εργαλείο το Κέντρο Καινοτομίας για τις γυναίκες. Χωρίς να υστερεί πουθενά. Έχει και τις γνώσεις και το επίπεδο να ανταπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία σε ότι ρόλο της ανατεθεί. Η ισότιμη συμμετοχή της στον κόσμο των επιχειρήσεων, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως στέλεχος-εργαζόμενη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα προχωρά θετικά και σε αυτό συμβάλλουν όλες οι νέες επενδύσεις από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας αλλά και σε κλάδους όπως η τουριστική βιομηχανία και ο πολιτιστικός τομέας».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αποτελεί μέσο παραγωγής πλούτου για τους λίγους, ανατροπής της ζωής και του εργάσιμου χώρου των εργαζομένων, αλλά να αξιοποιείται για τις λαϊκές ανάγκες, ο βουλευτής της «ΝΙΚΗΣ», Σπύρος Τσιρώνης, που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει θετικό αντίκτυπο, όμως γεννά και ερωτήματα, κυρίως, ηθικής τάξεως. «Όταν δεν θίγεται η αξιοπρέπεια, η τιμή και η ελευθερία του προσώπου είμαστε υπέρ της τεχνολογίας. Δεν ανεχόμαστε όμως την εργαλειοποίησή της», τόνισε.

Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων απηύθυνε χαιρετισμό, ο Νίκος Ασπράγκαθος, επισημαίνοντας πως «τα καινοτόμα συστήματα χρειάζονται και ανθρώπους για να λειτουργήσουν. Διεκδικούμε την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, ώστε η καινοτομία να περάσει στα χέρια τους», ενώ τέλος ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε πως «οφείλουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τη σύγχρονη τεχνολογία προς όφελος των πολιτών».

Ροή ειδήσεων

Advertisement