Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε απόγνωση έμποροι και επαγγελματίες για ακρίβεια και φορολογικό

Published

on

Κάλεσμα στους εμπόρους και επαγγελματίες να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις για τη ακρίβεια και το φορολογικό απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΕΣΠ) και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών (Ε&ΕΣΠ) ως επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ στον νομό, σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.

Από μέρους της ΟΕΒΕΣΝΑ και των συλλόγων μελών της, των Ιδιοκτητών Ταξί, Ζαχαροπλαστών, Ηλεκτρολόγων, Περιπτερούχων, Αρτοποιών καθώς και Συνεργείων Αυτοκινήτων, αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικροί επαγγελματίες, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν.

Κύριο ζήτημα η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, μετά και τον τελευταίο νόμο που κατέθεσε και ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση που αναμένεται με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, μέσα στο καλοκαίρι, η οποία όπως εκτιμάται, θα οδηγήσει σε κλείσιμο μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ θα πλήξει σημαντικά και μια σειρά κλάδους επαγγελματιών.

Πρόκειται για μέτρα που έρχονται σε συνδυασμό με την ακρίβεια, ιδιαίτερα στην ενέργεια, αλλά και συνολικά στο κόστος διαβίωσης, στα καύσιμα κ.α., αλλά και με τα συσσωρευμένα χρέη, την έλλειψη διευκολύνσεων από τις τράπεζες, τα ατελείωτα ωράρια εργασίας και τις συνεχείς προσπάθειες κατάργησης της Κυριακής-αργίας. Σημειώθηκε μάλιστα για το τελευταίο ότι από τον Νοέμβρη και ως τα μέσα Γενάρη, τα καταστήματα κλήθηκαν να λειτουργήσουν έξι Κυριακές, κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, θέμα που βρίσκει αντίθετο την πλειοψηφία των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών.

Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αναφέρθηκαν, επιπλέον, ήταν η μεγάλη συρρίκνωση των περιπτερούχων όπου από 270 περίπτερα στην Πάτρα, πριν ορισμένα χρόνια, έχουν απομείνει 114 και τα 20 από αυτά παραμένουν κλειστά. Επίσης, η επιβολή της χρήσης των POS, με τις υπέρογκες για το χώρο προμήθειες των τραπεζών (ειδικά για περίπτερα και μικροκαταστήματα), η είσοδος πολυεθνικών εταιρειών στον κλάδο των Μεταφορών που θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση των ΤΑΞΙ, οι αναφορές για κλείσιμο ζαχαροπλαστείων και άλλων που οι ιδιοκτήτες τους τα πωλούν, η επιβολή συγκεκριμένων ημερών καταβολής ενσήμων τον μήνα για συγκεκριμένα χρόνια προκειμένου να εκδοθούν άδειες ασκήσεων επαγγέλματος (π.χ. στους ηλεκτρολόγους), αλλά και ζητήματα μειώσεων των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία των επαγγελματιών.

Μεταξύ των ζητημάτων που συνολικά τέθηκαν, ήταν και τα χρέη στις τράπεζες, όπου, όπως επισημάνθηκε από την πλειοψηφία των συλλόγων, αυτά δεν ρυθμίζονται, αποτελούν «βραχνά» στην προσπάθεια συνέχισης για πολλούς της λειτουργίας τους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως και τα συγκεκριμένα προβλήματα αποτελούν συνέχεια σειράς αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν διαχρονικά από τις έως και σήμερα κυβερνήσεις στο «όνομα» της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και πρόσθεσε την ανάγκη ακόμη πιο αποφασιστικής πάλης ενάντια στο σύνολο των μέτρων που προωθούνται ενάντια στα λαϊκά στρώματα, σε κοινή δράση, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση και των σωματείων και συλλόγων των επαγγελματιών.

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα αναδείξει και θα παλέψει για την επίλυση προβλημάτων που και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες αντιμετωπίζουν, καλώντας τους τέλος να βγάλουν και συμπεράσματα για τις αιτίες τους, να φανεί αυτό και στις καθημερινές τους δράσεις, αλλά και στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement