Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Πατρινός ηθοποιός, Ιωάννης Μπάστας συμμετέχει στην παράσταση «Πάμε Στοίχημα;» που ανεβαίνει σήμερα στο Επίκεντρο +

Published

on

«Σχεδιάζει» το μέλλον του, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ζωή του με απόλυτη συμμετρία που πηγάζει από τη δημιουργικότητα, τη σκληρή δουλειά και το ταλέντο του. Ο Πατρινός ηθοποιός, Ιωάννης Μπάστας, γιος των Πατρινών αρχιτεκτόνων, Δήμητρας Γεωργακοπούλου και Γεράσιμου Μπάστα μπορεί να είναι τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όμως τον «κέρδισε» η υποκριτική. Ένα αληθινό στοίχημα, στο οποίο ο ίδιος απαντά και μέσα από την παράσταση «Πάμε Στοίχημα» που ανεβαίνει σήμερα στο Επίκεντρο + από την ομάδα Who Am I To της οποίας είναι μέλος. Ο Ιωάννης Μπάστας μίλησε στη «Γ» για το πώς προέκυψε το θέατρο στη ζωή του, για το ρόλο του στην παράσταση που έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, αλλά και για επόμενα σχέδια του, δηλώντας παράλληλα ενθουσιασμένος που θα παίξει μπροστά στο κοινό της πόλης του.

 

 

ΕΡ.: Πώς αισθάνεσαι που θα παίξεις μπροστά στο κοινό της πόλης σου και μάλιστα για πρώτη φορά ως απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου;

 

Σκεφτόμασταν με την ομάδα να κάνουμε μια μικρή περιοδεία. Το προσμονούσα καιρό, να φέρουμε το ‘ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ; Μια παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου’ στην Πάτρα. Και η αλήθεια είναι ότι νιώθω μια ζεστασιά και μια κάποια αγωνία αλλά υπερτερεί μια τεράστια προσμονή και πολύς ενθουσιασμός.

 

 

ΕΡ.: Αν και τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής σε κέρδισε η υποκριτική. Πώς προέκυψε το θέατρο στη ζωή σου;

 

Στο δεύτερο χρόνο των αρχιτεκτονικών μου σπουδών, πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στην θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Ανακάλυψα ένα πολύ όμορφο και διαφορετικό κομμάτι του εαυτού μου εκεί, κι έτσι αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η σχέση μου το θέατρο είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Με τους γονείς μου δεν χάναμε σχεδόν καμία θεατρική παράσταση, που ερχόταν σε περιοδεία στην Πάτρα, όπως και κάθε καλοκαίρι που επισκεπτόμασταν την Επίδαυρο, για να παρακολουθήσουμε θέατρο κι εκεί.

 

 

ΕΡ.: Συμμετέχεις στην παράσταση «Πάμε Στοίχημα». Μία παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Μίλησέ μας για την παράσταση, αλλά και για την ομάδα Who Am I To της οποίας είσαι μέλος

 

Το ‘ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ; Μια παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου’ αφορμάται από την ελληνική πραγματικότητα των 2 τελευταίων δεκαετιών. Οι 5 ηθοποιοί που βρισκόμαστε όλη την ώρα επί σκηνής, κάνουμε ένα ταξίδι σε γεγονότα – σταθμούς της Ελλάδας. Σταθμούς που στιγμάτισαν μια γενιά και κατ’ επέκταση την κοινωνία που ζούμε σήμερα. Ψάχνοντας τη νοσταλγία επισκεπτόμαστε τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, στιγμές εθνικού πανικού. Σκιαγραφώντας την απόλυτη άνοδο και την ολοκληρωτική πτώση της χώρας μας, αναρωτιόμαστε: τι σημαίνει σήμερα νίκη και ήττα;

Η ομάδα WHO AM I TO, δημιουργήθηκε όσο ακόμα σπουδάζαμε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποτελείται από 8 ηθοποιούς κι έναν σκηνοθέτη, τον Γιώργο Παύλου. Στο πλαίσιο της σχολής δεθήκαμε πολύ, βρήκαμε τρόπους για να επικοινωνούμε, εξερευνήσαμε θεατρικές μορφές, κι έτσι αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και αυτή την έρευνα και εκτός σχολής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη δημιουργία αυτού του συνόλου και πολύ ικανοποιημένοι για την μέχρι τώρα εξέλιξη του.

 

 

ΕΡ.: Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από το κοινό με δεδομένο ότι έχει και διαδραστικό χαρακτήρα;

 

Η ιδιαιτερότητα αυτής της παράστασης έγκειται στο ότι κάθε φορά είναι διαφορετική, γιατί είναι αλληλεξαρτώμενη από το κοινό της. Κάθε φορά, λοιπόν, τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους ανθρώπους που μας παρακολούθησαν είναι διαφορετικά. Κάθε φόρα όμως πολύ καίρια και ενδιαφέροντα. Άλλες φορές ο κόσμος βγαίνει από την παράσταση κλαίγοντας, άλλες με ένα τεράστιο χαμόγελο. Τις περισσότερες φορές έχουν την πρόθεση να μας πουν, πόσο συγκινήθηκαν, αναπόλησαν και ταξίδεψαν προς τα πίσω σκεπτόμενοι το σήμερα. Μια φορά σε ένα σημείο που η παράσταση δίνει χώρο στους θεατές, ένας ηλικιωμένος κύριος, ένιωσε άνετα και πήρε το θάρρος να μοιραστεί μαζί μας, ένα ποίημα που είχε γράψει για την χαμένη του γυναίκα. Αυτό είναι, εν μέρει μια νίκη της παράστασης.

 

 

ΕΡ.: Η ζωή είναι τζόγος, με την έννοια ότι κάθε μέρα κρύβει το απρόοπτο και το τυχαίο;

 

Ο τζόγος είναι καθημερινός και δεν σταματάει ποτέ. Από τις καθημερινές σου επιλογές, από τους συμβιβασμούς που κάνεις, μέχρι και από τα ρίσκα που αποφασίζεις να πάρεις. Στο ‘ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ; Μια παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου’ ο τζόγος μεταγράφεται σε μία άλλη έννοια. Στο πως μπορείς με τον ελάχιστο δυνατό κόπο να έχεις την απόλυτη επιτυχία. Μια φράση που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά. Και το αληθινό στοίχημα είναι εδώ. Αν τα καταφέρεις με το τίποτα, δεν είναι φοβερό;

 

ΕΡ.: Εσύ πιστεύεις στην τύχη;

 

Ναι πιστεύω στην τύχη. Είναι μία δύναμη της στιγμής. Δεν φτάνει όμως από μόνη της. Πρέπει κι εσύ να βάλεις το χεράκι σου για να γίνουν τα πράγματα. Αλλιώς θα μείνεις στον άσο.

 

 

ΕΡ.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

 

Αυτή τη στιγμή παίζω στην παιδική παράσταση ‘Το Νησί των Θησαυρών’, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, ενώ έχω ήδη ξεκινήσει πρόβες για την παράσταση ‘ΚΑΥΣΩΝΑΣ’ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου, που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση τον Απρίλιο. Ακόμη, έχω ολοκληρώσει τα γυρίσματα για την επερχόμενη ταινία μεγάλου μήκους του Αλέξανδρου Βούλγαρη (the Boy).

Με τους WHO AM I TO πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε πρόβες για το ‘Πλιτς, Πλατς, Πλουτς’, μία νέα έρευνα πάνω στους εργαζόμενους στη βιομηχανία του Τουρισμού. Ταυτόχρονα ξεκινάω για πρώτη φορά μια δραματουργική έρευνα πάνω στο ζήτημα της ζωή των ναυτικών, την πίστη και τη μοναξιά.

 

ΙNFO

Η παράσταση «Πάμε Στοίχημα;» θα φιλοξενηθεί στο Επίκεντρο + σήμερα στις 21.15. Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Δραματουργία: Γιώργος Παύλου.

Ηθοποιοί: Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Μαυρικάκη, Ιωάννης Μπάστας,

Σπύρος Μπόσγας, Γιώργος Φασουλάς.

Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 8 ευρώ (φοιτητές δραματικών σχολών –ατέλειες ηθοποιών)

Προπώληση: more.com Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50.

Ροή ειδήσεων

Advertisement