Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πυρετός»  για τους αιγιαλούς-Νέα συνάντηση ΣΚΕΑΝΑ και Επιμελητηρίων στο Υπουργείο Οικονομικών 

«Ξηλώνουν» τα τραπεζοκαθίσματα αλλά μένουν οι… ομπρέλες, καταγγέλλουν καταστηματάρχες

Published

on

Νέο υπόμνημα, το αργότερο έως μεθαύριο Παρασκευή 9 του μηνός, στα πλαίσια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», προετοιμάζονται να καταθέσουν από κοινού ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (Σ.Κ.Ε.ΑΝ.) Νομού Αχαΐας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Προχθές Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου το πρωί -στα πλαίσια της διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών- έγινε νέα συνάντηση, η πρώτη μάλιστα δια ζώσης στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Αθηνάς–Μαρίας Κόλλια και εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε) στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α. Τάσος Γιατράς.

Ακολούθησε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τηλεδιάσκεψη σχετικά με το νομοσχέδιο μεταξύ της κα Κόλλια και σωματείων εστίασης από την Πελοπόννησο, τους Ν. Μαλαπέτσα, πρόεδρο Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας και τους κ.κ. Γιατρά και Τάκη Ματθαιόπουλο του ΣΚΕΑΝΑ, παρουσία και του δικηγόρου του Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α Δημήτρη Κορωνάκη.

TO ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα (31-1-2024) και κλείνει αυτή τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Με το σχέδιο νόμου, δεν θα επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας (30% για περιοχές Natura) ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων. Στις παραχωρήσεις, ακόμη και για μεγάλες παραλίες, η άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τμ. με πλαφόν 60% για ομπρέλες και ξαπλώστρες μέσα στο μίσθωμα.

Όλοι οι παραβάτες θα απομακρύνονται εντός 48 ωρών (εντός 24 ωρών αν δεν υπάρχει καθόλου άδεια) ενώ η ποινή σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης το πρόστιμο θα τετραπλάσιο πλαίσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση.

Η εστίαση θεωρεί πλήγμα την απόφαση να τεθεί όριο απόστασης 4 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού και 6 μέτρων ελεύθερου διαδρόμου, μεταξύ δύο όμορων παραχωρήσεων.

ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Πετάνε τη μισή εστίαση έξω από τις παραλίες!»

«Βλέπουμε ότι ήδη συζητάνε τα 4 μέτρα από το ‘χειμέριο κύμα’ από 5 μέτρα που είχαν προτείνει. Θα επιμείνουμε και για το θέμα της ‘ομορότητας’ στις επιχειρήσεις που μισθώνουν αιγιαλό. Χαρακτηριστικά σας λέω, κατάστημα με όμορη επιχείρηση το οποίο έχει 12 μέτρα πρόσωπο στη θάλασσα -που είναι μια συνηθισμένη εκμετάλλευση στην περιοχή μας- επί 20 τμ. μήκος, θα χάσει 60 τμ. Με βάση και το όριο που υπάρχει σχετικά με τις αποστάσεις των καθισμάτων, μέσα στο χώρο που έχει μισθώσει, περιορίζεται πλέον στο 50%! Με αυτές τις συζητήσεις πετάνε τη μισή εστίαση έξω ενώ, περιοχές όπως τα Βραχαίικα όπου δεν υπάρχει επαρκές πλάτος αιγιαλού, δεν θα βγουν καθόλου άδειες για το 2024!» αναφέρει στη «Γ» ο γραμματέας του Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α κ. Ματθαιόπουλος (φωτό).

Πρόβλημα σύμφωνα με τον Σ.Κ.Ε.Α.Ν. Αχαΐας υπάρχει με την αυστηροποίηση των ποινών και σε κανονικές, σε πλάτος και εύρος παραλίες!

«Με το παλαιό καθεστώς οι έλεγχοι της Κτηματικής βεβαίωναν την παράβαση και προχωρούσε στην έκδοση πρωτοκόλλου απομάκρυνση για αυθαιρεσίες, με κάποιες ποινές που ήταν ανεκτές. Πλέον, εκτός από το γεγονός ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα οδηγήσει στο να μην υπάρχουν καταστήματα εστίασης μπροστά στη θάλασσα –με την παλιά εικόνα που ξέραμε, τραπεζάκια και ουζάκι με καλαμαράκι- ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορεί να δουλέψει κανείς σε ολόκληρες παραλίες» συνεχίζει ο κ. Ματθαιόπουλος και καταλήγει: «Φαίνεται ότι αυτός που έγραψε το νόμο έχει στο μυαλό του τεράστιες παραλίες με ξαπλώστρες και καντίνες… Κατηγοριοποιήθηκε χωριστά η εστίαση, από ξενοδοχεία και καντίνες και θέλουν η εστίαση στην Πάτρα να πληρώσει το μάρμαρο, για το ‘κίνημα της πετσέτας’ στα νησιά!».

Εναλλακτικά σε σχέση με την απόσταση από το χειμέριο κύμα και την ομορότητα, ο Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α ζητά να υπάρχει ειδικό καθεστώς για περιοχές χωρίς… παραλία, όπως Βραχναίικα και Ψαθόπυργο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement