Connect with us

Ελλάδα

Τρία δωρεάν self test για δύο τύπους καρκίνου – Πότε θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας

Published

on

Τη δυνατότητα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον ιό HPV, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προωθεί η χώρα μας, κατά το πρότυπο του γνωστού self test για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σουηδίας.

Το self-sampling για τον έλεγχο του HPV έχει ενταχθεί ως εξέταση 2ης γραμμής στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου για τις Ελληνίδες 21 – 65 ετών. Την ίδια στιγμή, δύο τεστ που γίνονται στο σπίτι θα περιλαμβάνονται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Την είδηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα περιλαμβάνει τεστ αυτοεξέτασης έκανε γνωστή η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο 8ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) που διεξήχθη 2 – 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το self-sampling έχει ενταχθεί εξ αρχής στο πρωτόκολλο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δεν θα είναι, όμως, η πρώτη εξέταση που θα τεθεί σε εφαρμογή. Και αυτό καθώς η στόχευση του Υπουργείου Υγείας είναι να επισκεφθούν οι γυναίκες τον γιατρό και να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις πρώτης γραμμής, δηλαδή το τεστ Παπανικολάου και το HPV DNA τεστ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement