Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: «Τόνωση» στη ροή του εξωδικαστικού

 Η «έκρηξη» επταμήνου με νέες αιτήσεις για ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων» αξίας 500 εκατ. ευρώ και οι νέες προδιαγραφές του νόμου

Published

on

Πανελλαδικό ρεκόρ αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού έφερε η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας, ταυτόχρονα βέβαια με την αυστηροποίηση των όρων που τίθενται πλέον σε τράπεζες αλλά και τους εγχώριους διαχειριστές «κόκκινων δανείων» (servicers), όταν αποφασίζουν να απορρίψουν μια πρόταση από οφειλέτη.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον μήνα Ιανουάριο του 2024 καταγράφεται νέο ιστορικό υψηλό εκκίνησης 5.031 νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις αρχικών οφειλών ύψους 425 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αντανακλούν τη δυναμική του εξωδικαστικού που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες, μετά και τις πρόσφατες βελτιώσεις.
Συνολικά στον εξωδικαστικό έχουν υποβληθεί αιτήσεις ρύθμισης δανείων 26 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 13.101 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,8 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Στην Περιφέρεια
Στη Δυτική Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 έχουν υποβληθεί αιτήσεις ρύθμισης δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών (το 5,57% σε επίπεδο χώρας).
Μέσα σ’ ένα 7μηνο, από τον περασμένο Ιούνιο έως και τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού προστέθηκαν αιτήσεις ρύθμισης δανείων ύψους 445 εκατομ. ευρώ.
Μετά τον περασμένο Οκτώβριο έως και τα τέλη του 2023 πάντως ο ρυθμός φαίνεται ότι μειώνεται καθώς είχαμε αύξηση σε επίπεδο περιφέρειας κατά 20 εκατ. ευρώ του συνόλου των οφειλών προς ρύθμιση, εφόσον αφαιρεθούν βέβαια τα δάνεια που ήδη κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ρυθμίστηκαν οριστικά.
Οι βελτιώσεις
Ο εξωδικαστικός συμπληρώνει ήδη ένα έτος συνεχών βελτιώσεων καθώς, ήδη από τις αρχές του 2023, εισήχθη η υποχρέωση αιτιολόγησης τραπεζών και δημοσίου περί της μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης εκ μέρους του οφειλέτη.
Πλέον, μετά την ψήφιση νέας νομοθετικής ρύθμισης από το φθινόπωρο του 2023, η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και δημόσιο) οι οποίοι μπορούν να την προσβάλουν, αιτιολογημένα, μόνο στα δικαστήρια.
Ελκυστικές αλλαγές
Από τον επόμενο μήνα, Μάρτιο 2024, οι servicers θα υποχρεώνονται να παρέχουν αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η βελτιωμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού ήδη «τρέχει» από τις αρχές της εβδομάδας και σε αυτή έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές για:
-επιπλέον έως 28% «κούρεμα» οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση,
-ρύθμιση επιτοκίου 3% σταθερό για 3 έτη για οφειλές που είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένες και 4% για τις ανεξασφάλιστες οφειλές (το επιτόκιο ήταν euribor συν 2,5 μονάδες, συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές) και
-τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας στο gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Ψηφιακά ραντεβού
Ένας χρόνος λειτουργίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα για την ψηφιακή πλατφόρμα myEGDIXlive, κατά τον οποίον πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 31,1 χιλ. ραντεβού για τις υπηρεσίες του εξωδικαστικού.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της ικανοποίησης των εξυπηρετούμενων σύμφωνα με την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας από τους ίδιους, το οποίο ξεπερνάει το 93% σε όλα τα επίπεδα εξυπηρέτησης.
Στα οφέλη ένταξης στον Μηχανισμό συγκαταλέγονται, εκτός από την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, η έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement