Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ροχαλίζει ο σκύλος σας; 9 είναι οι πιθανοί λόγοι

Published

on

Ως γονείς κατοικίδιων ζώων πιθανότατα έχουμε βρεθεί να γελάμε με τους ρυθμικούς ήχους των σκύλων μας κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Και μιλάμε φυσικά για το ροχαλητό.

Το ροχαλητό των σκύλων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που κάποιες φορές μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους ο σκύλος σας ροχαλίζει μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος μου ροχαλίζει

Το ροχαλητό είναι το ίδιο για τους σκύλους και τους ανθρώπους και οφείλεται στην περιορισμένη ροή του αέρα που περνά μέσα από το ρινικό κανάλι (κανάλι της μύτης) και τον ανώτερο αεραγωγό. Επειδή η ροή του αέρα είναι περιορισμένη, οι ιστοί στην περιοχή δονούνται προκαλώντας τον ήχο του ροχαλητού. Η σοβαρότητα του ροχαλητού ποικίλλει ανάλογα με το πόσο περιορισμένη είναι η ροή του αέρα. Το ροχαλητό μπορεί να ακούγεται στη φάση της εισπνοής και σε μικρότερο βαθμό στη φάση της εκπνοής.

Το ροχαλητό μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως:

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος: Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι είναι πιο πιθανό να ροχαλίζετε αν έχετε κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η ρινική συμφόρηση φράζει τα ιγμόρεια, δυσκολεύοντας την ελεύθερη ροή του αέρα από τη μύτη σας. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αναπτύξει ρινική συμφόρηση και να αρχίσει να ροχαλίζει ως αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος ή μιας ασθένειας.

Παχυσαρκία: Ο σκύλος σας δεν παίρνει βάρος μόνο γύρω από τη μέση του. Η αύξηση του βάρους μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό περιττών ιστών στο λαιμό του. Αυτοί οι ιστοί περιορίζουν τη ροή του αέρα, κάνοντάς τον να ροχαλίζει.

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες επίσης μπορεί να ευθύνονται για το ροχαλητό του ζώου σας. Τα αλλεργιογόνα ερεθίζουν τις ρινικές διόδους, προκαλώντας οίδημα που περιορίζει τη ροή του αέρα.

Θέση ύπνου: Παρατηρείτε ότι ο σκύλος σας ροχαλίζει μόνο όταν κοιμάται ανάσκελα; Αυτή η θέση ύπνου μπορεί να προκαλέσει την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω στο λαιμό, αποκλείοντας εν μέρει τον αεραγωγό.

Απόστημα στο δόντι: Η βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί απόστημα στο δόντι μπορεί να είναι υπεύθυνη για φλεγμονή και οίδημα στους κοντινούς ιστούς.

Υποθυρεοειδισμός: Το ροχαλητό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Άλλα σημάδια του υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) μπορεί να περιλαμβάνουν θαμπό τρίχωμα, λεπτό δέρμα, έλλειψη ενέργειας, δυσανεξία στο κρύο, μειωμένη όρεξη, αύξηση βάρους, λοιμώξεις του δέρματος και των αυτιών.

Χαρακτηριστικά ράτσας: Δύο από τους πρωταρχικούς παράγοντες που ενδέχεται ο σκύλος σας να ροχαλίζει είναι η φυλή και η ανατομική δομή του.

Ορισμένες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για ροχαλητό λόγω ανατομικών χαρακτηριστικών, όπως οι βραχυκεφάλιες (κοντόμυες) ή πλακουτσωτές φυλές: τα Μπουλντόγκ, τα Μπόξερ, τα Παγκ, τα Μπόστον Τεριέ και τα Σι Τζου.

Ηλικία: Καθώς οι αγαπημένοι μας σύντροφοι γερνούν, οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς.

Ειδικότερα, τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν παθήσεις όπως αρθρίτιδα ή μυϊκή αδυναμία, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να βρίσκουν άνετες θέσεις ύπνου. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλαγές στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Ενώ ορισμένα ηλικιωμένα σκυλιά κοιμούνται πιο ήσυχα, άλλα μπορεί να παρουσιάζουν συχνές αφυπνίσεις ή αλλαγές στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρέχετε στο ηλικιωμένο ζώο σας ένα πιο υποστηρικτικό κρεβάτι για να ανακουφίσετε την πίεση των αρθρώσεων και να το βοηθήσετε να βρει άνετες θέσεις ύπνου. Ο τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος γίνεται ακόμη πιο σημαντικός στα ηλικιωμένα ζώα, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση τυχόν υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων.

Εμπόδια: Οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αέρα, όπως για παράδειγμα ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει στη μύτη του σκύλου, μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

Τι μπορεί να γίνει για το ροχαλητό

Το να σταματήσετε ή να μειώσετε το ροχαλητό μπορεί συχνά να είναι τόσο απλό όσο το να σπρώξετε απαλά τον σκύλο σας να γυρίσει πλευρό ή να τον βοηθήσετε να χάσει λίγο βάρος αν είναι υπέρβαρος. Εάν η αιτία είναι ένα κρυολόγημα ή μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, το ροχαλητό είναι πιθανό να σταματήσει μόλις ο σκύλος σας αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

Εάν δεν υπάρχει προφανής λόγος για το ροχαλητό του ή το ροχαλητό ξεκίνησε ξαφνικά, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία.

Όταν οι αλλεργίες είναι υπεύθυνες, μερικές αλλαγές στο περιβάλλον του μπορεί να είναι χρήσιμες. Το σκούπισμα του ζώου σας με ένα υγρό πανί μετά τις βόλτες έξω μπορεί να μειώσει την έκθεση στα αλλεργιογόνα, όπως και το συχνό πλύσιμο των πατωμάτων και των κλινοσκεπασμάτων του. Τα κλιματιστικά και τα φίλτρα αέρα θα εξαλείψουν τα αλλεργιογόνα στο περιβάλλον, ενώ ένας υγραντήρας θα διατηρήσει τις ρινικές διόδους του υγρές.

Το ροχαλητό δεν είναι απαραίτητα σημάδι προβλήματος σε σκύλους με κοντή μύτη. Εάν έχετε μία από αυτές τις φυλές, είναι σημαντικό να διατηρείτε το βάρος του σκύλου σας υπό έλεγχο και να παρακολουθείτε την αναπνοή του εάν κρυώσει ή πάθει νόσο του ανώτερου αναπνευστικού. Εάν το ροχαλητό αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της ροής του αέρα.

Να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και το ροχαλητό του μπορεί να οφείλεται και σε συνδυασμό των πιο πάνω λόγων. Όνειρα γλυκά σε εσάς και στον τετράποδο φίλο σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement