Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να γρατζουνάει τις πόρτες

Published

on

Μετά από μια μακρά και έντονη μέρα στη δουλειά, μπορείτε επιτέλους να βολευτείτε στον καναπέ του σπιτιού σας με ένα ζεστό ρόφημα βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά. Μόλις όμως βολευτείτε, ακούτε αυτόν το γνώριμο αλλά ενοχλητικό- και λίγα λέμε- ήχο. Ναι, έχετε ξεχάσει ότι ο σκύλος σας έχει την αφόρητη συνήθεια να γρατζουνάει τις κάποτε καθαρές, καλοβαμμένες και καινούργιες πόρτες σας. Ενώ τις πρώτες φορές μπορούσατε να τον συγχωρήσετε, τώρα η υπομονή σας εξαντλείται, εξαφανίζεται, όπως και οι πόρτες σας.

Τα καλά νέα είναι ότι δε είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζετε το πανάρχαιο αυτό πρόβλημα. Λατρεύουμε τα κατοικίδιά μας όσο δεν παίρνει, όμως δεν μας αρέσει καθόλου η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στις πόρτες και τα άλλα μέρη των σπιτιών μας.

Γιατί τα σκυλιά ξύνουν πόρτες

Αν ο σκύλος σας γρατζουνάει μια πόρτα όταν είναι έξω, είναι σαφώς ένα σημάδι ότι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας για να επιστρέψει μέσα.

Εάν ο σκύλος σας είναι μέσα στο σπίτι και γρατζουνάει την πόρτα, μπορεί να το κάνει αυτό για διάφορους λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι:

-Θέλει να βγει έξω για να πάει τουαλέτα
-Ακούει ένα θόρυβο έξω και θέλει να πάει να δει τι συμβαίνει
-Βαριέται επειδή δεν έχει τι να κάνει
-Αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού. Αυτό συμβαίνει όταν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και εκείνος είναι μόνος του
-Θέλει απλώς την προσοχή σας

Ένας σκύλος όμως που επικοινωνεί με το ξύσιμο θα πρέπει να μάθει άλλους τρόπους επικοινωνίας που δεν προκαλούν ζημιές στο σπίτι.

Επίσης, όταν ο σκύλος σας γρατζουνάει, μπορεί να πληγωθεί. Μπορεί να σπάσουν τα νύχια του ή να μπουν κομμάτια ξύλου στις πατούσες του. Αν γρατζουνίσει αρκετά μια πόρτα, συχνά αρχίζει να ροκανίζει το κατεστραμμένο ξύλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερό του αν το καταπιεί.

Eάν τώρα το ξύσιμο έχει αρχίσει ξαφνικά, μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα υγείας. Σε πολλές ασθένειες τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργά αλλά το ζώο αντιδράει από τον πρώτο καιρό με διάφορους τρόπους από δυσφορία. Το ξύσιμο στην πόρτα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι δυσφορίας. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά το ξύσιμο στην πόρτα είναι απλά μια άσχημη συνήθεια του σκύλου σας, δείτε τι πρέπει να κάνετε εσείς μήπως και καταφέρετε να τη σταματήσετε.

Εκπαίδευση με εντολές υπακοής

Μια εντολή όπως “Σταμάτα”“Μη”“Κάτσε κάτω“ κλπ είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτή την περίπτωση. Αυτοί οι τύποι ισχυρών λεκτικών εντολών υπακοής θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να συγκρατηθεί από το ξύσιμο της πόρτας. Δώστε του μια λιχουδιά για κάθε φορά που σας ακούει και κάνει αυτό που λέτε.

Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα για τις ανάγκες του

Αν ο σκύλος σας γρατζουνάει την πόρτα για να πάει στην τουαλέτα, φτιάξτε ένα πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά. Όταν δεν θα έχει αυτή πλέον την ανάγκη, ενδεχομένως να μην ξαναγδάρει την πόρτα.

Επαρκής άσκηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες

Η έλλειψη επαρκούς άσκησης και δραστηριοτήτων, μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο σας σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως το ξύσιμο της πόρτας. Βοηθήστε τον να εκτονωθεί και να του φύγει η επιπλέον ενέργειά του μέσω της άσκησης που θα συνδυάζεται και με άλλες δραστηριότητες κάθε μέρα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το παιχνίδι είναι μερικές αποτελεσματικές δραστηριότητες. Αγοράστε του κατάλληλα παιχνίδια για να παίζει μόνος του όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν είστε σπίτι αλλά δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Το συχνό ξύσιμο δεν είναι παρά ένα πρόβλημα συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Αν δεν μπορέσετε να είστε αποτελεσματικοί στο να σταματήσει ο σκύλος σας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement