Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Οι πιο συχνοί μύθοι για την διατροφή του σκύλου

Published

on

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το ποια είναι η καταλληλότερη διατροφή ώστε να ακολουθήσει ο σκύλος σας και να είναι υγιής, ωστόσο ακόμα περισσότεροι είναι οι μύθοι που σχετίζονται με αυτή.

Η αλήθεια είναι πως τόσο το διαδίκτυο όσο και η πληροφορία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μεταξύ των κηδεμόνων μπορούν να προσφέρει μια πληθώρα συμβουλών για την διατροφή του σκύλου, όμως έτσι μπορεί να γεννηθεί η παραπληροφόρηση και αυτή με την σειρά της να δημιουργήσει μια σειρά από μύθους.

Τι λοιπόν ισχύει και τι δεν ισχύει όσον αφορά την διατροφή του σκύλου;

Μύθος 1: Τα κουτάβια πρέπει να πίνουν συνέχεια γάλα για να μεγαλώσουν σωστά

Τα κουτάβια έχουν ανάγκη για μητρικό γάλα τις πρώτες 7-8 εβδομάδες της ζωής τους, με σκοπό να αναπτύξουν ανοσοποιητικό σύστημα, όμως όταν βγουν τα πρώτα δόντια, τότε μπορούν να μασήσουν την πρώτη τους τροφή.

Μύθος 2: Ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται από τον σκύλο γιατί παρέχουν ενέργεια και προμηθεύουν τον οργανισμό του με τις απαραίτητες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και για τη δημιουργία ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.

Μύθος 3: Ο σκύλος πρέπει πάντα να έχει φαγητό στο μπολ του

Αν το κάνετε αυτό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταναλώνει περισσότερη τροφή από όση έχει ανάγκη και να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του βάρους του. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι σκύλοι που πράγματι μπορούν να ακολουθήσουν πρόγραμμα διατροφής από μόνοι τους και να τρώνε όσο χρειάζονται γνωρίζοντας ότι πάντα υπάρχει διαθέσιμη τροφή και έτσι δεν οδηγούνται στην υπερκατανάλωση. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ισχύει το πρώτο σενάριο.

Μύθος 4: Ο σκύλος πρέπει να τρώει πάντα την ίδια τροφή

Όταν ο σκύλος είναι κουτάβι, ο οργανισμός του παράγει διάφορα ένζυμα, προκειμένου να επεξεργαστεί τις διαφορετικές ουσίες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Αν όμως του παρέχετε πάντα την ίδια διατροφή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του να δυσκολεύεται να αφομοιώσει νέες ουσίες λόγω της έλλειψης των κατάλληλων ενζύμων.

Μύθος 5: Το ανθρώπινο φαγητό είναι βλαβερό για τον σκύλο

Αν του δώσετε μια μικρή ποσότητα από το δικό σας γεύμα, σίγουρα δεν θα βλάψει τον οργανισμό του, αρκεί φυσικά να έχετε και εσείς μια ισορροπημένη διατροφή. Αν λοιπόν του δώσετε μια μπουκιά από το φαγητό σας, έπειτα πρέπει να αφαιρέσετε τις θερμίδες που έχει πάρει από τη δική του ημερήσια θερμιδική πρόσληψη

Μύθος 6: Η ωμή τροφή είναι η πιο κατάλληλη για τον σκύλο

Ο βαθμός που μπορεί να μεταβολίσει το φρέσκο κρέας ο οργανισμός του σκύλου είναι στο 90%. Το μαγειρεμένο κρέας μεταβολίζεται σε ποσοστό 93,5% και η ξηρά τροφή περίπου στο 75%. Ωστόσο, αν στη διατροφή του σκύλου υποσκελίζουν οι υδατάνθρακες τα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως τις  πρωτεΐνες, τα λιπαρά, τις φυτικές ίνες κτλ, τότε η δυνατότητά του να μεταβολίσει το κρέας μειώνεται αρκετά.

Μύθος 7: Τα σιτηρά, ειδικά η σόγια ή το καλαμπόκι είναι βλαβερά για τον σκύλο

Για τα περισσότερα σκυλιά τα σιτηρά είναι ωραία και συνήθως περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συστατικά αντικατάστασης που χρησιμοποιούνται σε δίαιτες χωρίς κόκκους.

Μύθος 8: Ο σκύλος απαγορεύεται να τρώει ντομάτα, πατάτα και πιπεριά

Τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν σολανίνη, μια ουσία ελαφρώς τοξική για τον άνθρωπο και για τον σκύλο, η οποία κυρίως βρίσκεται στα πράσινα μέρη της ντομάτας, στην πράσινη πιπεριά και στα σημεία όπου οι πατάτες έχουν βγάλει φύτρα. Ωστόσο, η ώριμη ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά είναι πολύ υγιεινές τροφές και αντικαρκινικές και μπορείτε χωρίς φόβο να τις δώσετε στο σκύλο, αρκεί να είναι βρασμένες σε μικρά κομμάτια. Επίσης, η βρασμένη πατάτα χρησιμοποιείται σε δίαιτες και στη διατροφή σκύλων που παρουσιάζουν αλλεργίες και αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή. Όμως, δεν πρέπει να δώσετε στο σκύλο το νερό μέσα στο οποίο έχει βράσει η πατάτα.

Μύθος 9: Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες προκαλούν στον σκύλο νεφρική ανεπάρκεια

Η ιδέα ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητας πρωτεΐνης προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια προκύπτει από το γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης έχουν ιστορικά κακή συμβουλή για σκύλους με νεφρική ανεπάρκεια, ωστόσο αν το επίπεδο πρωτεΐνης είναι πολύ χαμηλό, το σώμα απλά αντλεί από τη δική του πηγή πρωτεΐνης, τους μυς του, προκαλώντας περισσότερη βλάβη. Για αυτό λοιπόν, ο σκύλος μπορεί να καταναλώσει άφοβα τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Μύθος 10: Ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει χοιρινό

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η υψηλή περιεκτικότητα λίπος του χοιρινού κρέατος προκαλεί παγκρεατίτιδα στους σκύλους και πως είναι δύσπεπτο. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες τροφών για σκύλους που προσφέρουν τροφές με βάση το χοιρινό. Το χοιρινό είναι μια εύπεπτη ζωική πρωτεΐνη, μια πηγή αμινοξέων και μια πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα πολλές φορές το χοιρινό συνιστάται ως πρωτεΐνη γιατί περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά κιλό.

Μύθος 11: Η ξηρή τροφή καθαρίζει τα δόντια του σκύλου

Ο σκύλος έχει μυτερά και κοφτερά δόντια σχεδιασμένα να τεμαχίζει το κρέας για αυτό και τις περισσότερες φορές καταπίνει την τροφή του αμάσητη. Η κροκέτα λοιπόν κατά το μάσημα τρίβεται στα δόντια, αλλά δεν φτάνει μέχρι το κάτω μέρος ή κοντά στα ούλα, όπου δημιουργούνται τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα. Έτσι, τα κομμάτια της κροκέτας συσσωρεύονται στη βάση των δοντιών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη βακτηριδίων και ειδικά σε τροφές που περιέχουν σιτηρά, τα υπολείμματα υδατανθράκων που παραμένουν στα δόντια διασπώνται σε ζάκχαρα που ευνοούν με την  σειρά τους την ανάπτυξη οδοντικών βακτηρίων. Οπότε, αν θέλουμε ο σκύλος μας να έχει καθαρά και υγιή δόντια, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε.

Συνοψίζοντας

Η καλύτερη και πιο σωστή λοιπόν λύση για τον σκύλο δεν είναι να εφαρμόζετε στην διατροφή του ό,τι ακούτε και ό,τι διαβάζετε, αλλά πάνω από όλα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από όλους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάει ο τετράποδος φίλος σας ώστε να είναι υγιής και πλήρως ικανοποιημένος με αυτά που καταναλώνει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement