Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Περικλής Νταβλούρος: «Πιστεύω στον διάλογο, τις συνθέσεις, την δύναμη των πολλών»

Ο Καθηγητής Ιατρικής, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και υποψήφιος στις πρυτανικές εκλογές αναλύει τις θέσεις του, στη «Γ»

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σε κορυφαία εκτόξευση. Πρωτοποριακές διαδερμικές επεμβάσεις εμφύτευσης βαλβίδων χωρίς νυστέρι και δη βιοπροσθετικής προσθετικής αορτικής βαλβίδας από την υποκλείδιο αρτηρία η 1η στην Ελλάδα, που αριθμεί μόνον 150 περιστατικά.

«Υπόλογος» των επιτευγμάτων, ο Διευθυντής της εν λόγω Καρδιολογικής Κλινικής Καθηγητής Περικλής Νταβλούρος και η Ομάδα του. Πολλαπλές αναφορές για την πρωτοπορία και τις εγκάρσιες τομές καινοτομίας του έργου του. Πολυσχιδής, «ηχηρή» προσωπικότητα με ευρύ εκτόπισμα στην καρδιολογία και καίριο αιχμηρό λόγο στην κατάθεση απόψεων. «Είμαι πολιτικό ον με ανησυχίες για τα κοινό μας μέλλον στο πανεπιστήμιο και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που θέτω εαυτόν στην κρίση των συναδέλφων μου σε αυτές τις εκλογές», δηλώνει ο καθηγητής Νταβλούρος και εξηγεί γιατί θέτει υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης μιλώντας στην «Γ» εφ όλης της ύλης.

-Η Ιατρική είναι το Τμήμα κλειδί στο αποτέλεσμα των εκάστοτε Πρυτανικών Εκλογών. Μπαίνετε στο γύρο των εκλογών με «αποσκευές» αυτές του Διευθυντή της Καρδιολογικής μιας Κλινικής με πανελλαδικό κύρος και διεθνείς αναφορές. Θεωρείτε ότι αυτές οι προϋποθέσεις πριμοδοτούν την εκλογή σας και αν ναι, ποιο το όραμα και οι προτεραιότητες σας για το μέλλον του πανεπιστημίου αν τελικά εκλεγείτε στο Συμβούλιο Διοίκησης;

«Κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί την επιστημονική του ταυτότητα και σίγουρα η θέση από την οποία διακονώ την ιατρική και την καρδιολογία μου έχει προσφέρει εμπειρία. Πλην όμως συμμετέχω στις εκλογές ισότιμα με αξιόλογους υποψηφίους διότι πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω στην επίλυση προβλημάτων και στην περαιτέρω διεθνή προβολή ενός ιστορικού Πανεπιστημίου που έχει ήδη σημαντική θέση κατάταξης στον παγκόσμιο Ακαδημαϊκό χάρτη. Αναφερθήκατε στο Τμήμα Ιατρικής όπου υπάγομαι και στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω, πως το έλλειμμα θέσεων που αποτελεί πληγή για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Ιατρική παρουσιάζεται επαυξημένο καθότι ο ρόλος του είναι διττός: τουτέστιν εκπαιδευτικός (διδασκαλία) αλλά και καθοριστικής εμπλοκής στα νοσηλείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που καλύπτουμε όλο σχεδόν τον όγκο της ευρύτερης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Στο πλαίσιο αυτό είναι επιβεβλημένη η διεκδίκηση θέσεων. Παράλληλα διεκδίκηση κονδυλίων για υποδομές και εκσυγχρονισμό του ΠΓΝΠ, ώστε να ανταποκρίνεται στην Ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία και το προφίλ του να ισορροπεί με τους εξαιρετικό πραγματικά επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που το στελεχώνει. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο μας καλείται να συνεχίσει το έργο που το καταξίωσε και επιτελείται ήδη στην φοιτητική μέριμνα και στην ενίσχυση των υποδομών κάνοντας τολμηρότερα βήματα στην αναδιάρθρωση των Σχολών του. Αναγκαιότητα η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας η ουσιαστική ενίσχυση του έργου των μελών ΔΕΠ και η προβολή του. Χρειάζεται μαχητική διεκδίκηση ενίσχυσης σε διοικητικό προσωπικό, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΔΕΠ.

Αναγκαιότητα η κάθε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων πέρα από την κρατική ενίσχυση, όπως η συνεργασία με την ΠΔΕ και κάθε Φορέα. Επιταγές για μένα αποτελούν: η προβολή του έργου των Εμβληματικών Σχολών, η μείωση των ανισοτήτων (ενισχύοντας τις προκύψασες το 2019 νέες Σχολές έχουσες σοβαρά προβλήματα υποδομών και προσωπικού). Στήριξη στα Τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών με προαγωγή συνεργασιών με τα τεχνοκρατικά Τμήματα, μέσω κοινών ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η συγκεκριμένη διατμηματική – συνεργασία, είναι μείζονος σημασίας, γιατί θα βοηθήσει τα τεχνοκρατικά Τμήματα να αποκτήσουν μια διαφορετική οπτική για την επιστήμη. Τέλος το Πανεπιστήμιο Πατρών, υποχρεούται από το νέο status να ενσωματώσει καινοτομίες στην έρευνα και στην διδασκαλία και με διεθνή προσανατολισμό ανάπτυξη συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα να ενισχύσει τους δεσμούς με την Πόλη και και να εκμεταλλευτεί τα ιστορικά πλεονεκτήματα της τοπογραφίας του, Αρχαία Ολυμπία -Δελφούς, στόχοι που αν επιτευχθούν θα βοηθήσουν στην σμίλευση ενός νέου Ακαδημαϊκού προφίλ του Πανεπιστημίου μας».|

 

«Έχω τοποθετεί ξεκάθαρα υπέρ του δημόσιου δωρεάν ΑΕΙ»

-Η θέση σας για τις επίμαχες διατάξεις ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων και γενικότερα του κατατεθέντος νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία; 

«Καταρχήν υπάρχει δημόσιο και όχι κρατικό πανεπιστήμιο. Ο όρος “μη κρατικά πανεπιστήμια” εξωραΐζει μερικώς το γεγονός ότι θα υπάρχουν δίδακτρα για να σπουδάσει κανείς σε αυτά, αλλά η ονοματολογία δεν είναι η ουσία. Πρόσφατα η Σύγκλητος του ΠΠ διατύπωσε ομόφωνα σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα του ν.σ όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με την οποία συμφωνώ. Πέρα από αυτό όμως, έχω ήδη τοποθετηθεί υπέρ της δημόσιας δωρεάν ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως έχω τοποθετηθεί και κατά των καταλήψεων ως μορφή διεκδίκησης. Χρόνια τώρα ιδιωτικά πανεπιστήμια λειτουργούν στην «γειτονιά μας» (Κύπρος, Βουλγαρία, κτλ), ενώ βρίσκονται ήδη -από την πίσω πόρτα- και στο σπίτι μας (π.χ. κλινική εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής του Ε.Π. Κύπρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών). Το ερώτημα που τίθεται είναι: η επισημοποίηση τέτοιων ιδρυμάτων στην χώρα μας, θα έχει θετικό πρόσημο για την οικονομία, την παιδεία και την κοινωνία γενικότερα; Κατά την γνώμη μου όχι.

Συγκεκριμένα το ν.σ δεν έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας (παρά κάποιες συγκεκριμένες θετικές διατάξεις για τα δημόσια πανεπιστήμια). πολλοί είναι αυτοί που εκφράζονται θετικά στην βάση της «εύκολης λύσης» δηλ. της παράκαμψης των πανελληνίων. Το σ.ν δεν με πείθει ούτε για την σκοπιμότητα, ούτε για την διασφάλιση ποιότητας σπουδών και άρα της ισοτιμίας πτυχίων ιδιωτικού και δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν ξεκαθαρίζει αν θα θιγεί η χρηματοδότηση των δημοσίων ιδρυμάτων και το εθνικής σημασίας ζήτημα ενδεχόμενης ίδρυσης ενός «μη κρατικού» πανεπιστημίου Τουρκικών συμφερόντων στην Θράκη.

Τέλος, μια τέτοια αλλαγή, θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει ευρύτατη πολιτική συναίνεση. Αν η κυβέρνηση προσδοκά στην βελτίωση της εθνικής οικονομίας από τα μη κρατικά ΑΕΙ, αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια εθνική στρατηγική γενναίας ενίσχυσης σε υποδομές και διδάσκοντες του δημόσιου πανεπιστημίου , ώστε να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα τμήματα που θα προσέλκυαν φοιτητές από γειτονικές χώρες. Εν κατακλείδι, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδήριτη ανάγκη ούτε για την κοινωνία, ούτε για την οικονομία, ούτε για την παιδεία και επομένως ούτε για την κυβέρνηση»

«Είμαι απέναντι σε νοοτροπίες Letat Cest Moi»

Για το εκλογικό σώμα οι επικείμενες εκλογές αφορούν αμιγώς την εκλογή τους στο Συμβούλιο Διοίκησης , ή το πραγματικό διακύβευμα είναι ποιος θα είναι Πρύτανης, με ότι αυτό συνεπάγεται, ερώτημα που ευθέως ζητά την άποψή σας για το προκείμενο ;

«Σέβομαι και αυτό το σκεπτικό, αν και εφόσον υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το ποιος τελικά θα εκλεγεί Πρύτανης. Θεωρώ πως αν υπάρχουν, δεν έχουν ίσως κατανοήσει τον νέο νόμο και τον ρόλο του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ανώτατο διοικητικό όργανο και όχι ένα εκλεκτορικό σώμα. Το ΣΔ ελέγχει τις πρυτανικές αρχές και έχει δυνατότητα ακόμα και παύσης του Πρύτανη. Σίγουρα δεν εξεδήλωσα την επιθυμία να είμαι υποψήφιος κατόπιν προτροπής από οποιονδήποτε επίδοξο πρύτανη αλλά εντελώς ανεξάρτητα στην βάση της διάθεσής μου για συμμετοχή και εκπροσώπηση της Σχολής Επιστημών Υγείας, αλλά και όλων των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου. Ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί Πρύτανης, το Συμβούλιο έχει ανάγκη από ανεξάρτητες προσωπικότητες, με άποψη για τα πανεπιστημιακά ζητήματα, τεκμήριο εμπειρίας και εντιμότητας. Άτομα που θα εργαστούν συνεργατικά μεν, αλλά δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν και να πουν όχι αν χρειαστεί, χωρίς να φυγομαχήσουν. Δεν παύω φυσικά να έχω άποψη για τις δυνατότητες, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός από τους εν δυνάμει πρυτάνεις που γνωρίζω. Το μόνο για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι η ανεξαρτησία των απόψεών μου. Οι τελευταίες, είναι απαλλαγμένες από κομματικές παρωπίδες και πολιτικές διαδρομές, όταν πρόκειται για το πανεπιστήμιο. Είναι απόψεις που μορφοποιούνται στην βάση της Αριστοτελικής λογικής κατόπιν συζήτησης με όλους τους συναδέλφους, κατανόησης των προβλημάτων σε βάθος και ανάλυσης των δυνατοτήτων επίλυσής τους. Πιστεύω στον διάλογο και στις συνθέσεις, πιστεύω στην δύναμη των πολλών, είμαι απέναντι στις νοοτροπίες L’ etat C’est Moi. Η υποψηφιότητά μου δεν είναι προϊόν ματαιοδοξίας. Είμαι πολιτικό ον με ανησυχίες για τα κοινό μας μέλλον στο πανεπιστήμιο και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που θέτω εαυτόν στην κρίση των συναδέλφων μου σε αυτές τις εκλογές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement