Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Κλειστές οι 7 από τις 22 χειρουργικές αίθουσες-Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για την υποστελέχωση των δημοσίων δομών και στην περιοχή μας

«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Χρ. Δάβουλος

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

«H κατάσταση είναι δραματική. Οι συμπολίτες μας καταφθάνουν κάθε μέρα στις δημόσιες δομές υγείας πραγματικά τους περιμένουν τεράστιες αναμονές για μια εξέταση στα Επείγοντα, για μια διαγνωστική εξέταση, για μια εξέταση σε ένα τακτικό ιατρείο με υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπόλοιπες δομές υγείας».

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Χρήστος Δάβουλος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας, την οποία ανέδειξαν γιατροί και εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην πανυγειονομική κινητοποίηση για την υποστελέχωση και υποβάθμιση του ΕΣΥ και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας».

Ο κ. Δάβουλος εξέφρασε την αντίθεση των νοσοκομειακών ιατρών στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στα απογευματινά ιατρεία, «την ίδια στιγμή που το 30% των χειρουργικών αιθουσών και πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας παραμένουν κλειστές. Στην περιοχή μας επτά από τις 22 αίθουσες παραμένουν κλειστές εξαιτίας έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί σαν πρόφαση τις λίστες αναμονές. Πρόκειται για μια κυνική ομολογία από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και έτσι όποιος ασθενής είναι λιγότερο φτωχός θα περνά στην λίστα των φτωχότερων βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει μια πρόσβαση σε ένα δωμάτιο στον ήλιο, για ένα πιο σύντομο χειρουργείο».

Παράλληλα, τόνισε πως μέσα από την πολιτική αυτή, καλούνται οι γιατροί αν θέλουν να αυξήσουν τους μισθούς τους που είναι πετσοκομμένοι κατά 50% και εντείνεται το κύμα φυγής και παραιτήσεων από το ΕΣΥ, θα πρέπει να κοιτάξουν τον ασθενή στην τσέπη και εντατικοποιώντας τα ωράρια εργασίας από 12 έως 16 ώρες».

«ΛΕΙΠΟΥΝ 100 ΚΛΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Υπογράμμισε, επίσης, πως η περιοχή μας μετά τη συγχώνευση του «Αγ. Ανδρέας» με το «Θώρακος» έχει 100 λιγότερες κλίνες (ο οργανισμός προβλέπει 460 κλίνες και σήμερα λειτουργούν οι 360), θέμα ζωτικής σημασίας εκφράζοντας την αγωνία τους για την επόμενη μέρα. Σημείωσε, πως η ΕΙΝΑ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικές και με κατεπείγουσες διαδικασίες για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, τονίζοντας πως «έχουμε μετατραπεί σε μετακινούμενες νομάδες, με μετακινήσεις παθολόγων σε Πύργο και Αίγιο, μετακινήσεις παιδιάτρων για να στελεχώσουν τη Ζάκυνθο, μικροβιολόγων, ογκολόγων, κ.ά.» ενώ έθιξε και το θέμα των παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ που απαριθμούν 6.500 λιγότερους μόνιμους γιατρούς την τελευταία 10ετία στην χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και για προσλήψεις μονίμων γιατρών.

«Η ΠΦΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΤΩΣΕΙ»

Ο Τάσος Γιακουμής, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ, εστίασε στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λέγοντας πως «έχει βαλτώσει γιατί δεν υπάρχουν στελέχη» ενώ τόνισε πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού στην πράξη δεν εφαρμόζεται και πως δεν υπάρχουν εργαστηριακοί γιατροί για τα Κέντρα Υγείας, διαβλέποντας πως «πρόθεσή τους είναι να περάσουν πολλές υπηρεσίες των Κ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ για το καλό του κόσμου».

«ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ»

Ο δ/ντής ΕΣΥ Αιματολογίας του ΠΓΝΠ, Χρήστος Παπαδημητρίου εστίασε στα προβλήματα που θα επιφέρει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζοντας την αγωνία του για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα εφόσον ήδη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. «Το ΠΓΝΠ και ο Άγιος Ανδρέας χρειάζονται ημερησίως πάνω από 100 φιάλες και μαζί με τις ανάγκες των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία φθάνουν τις 150 πως θα καλυφθούν αυτές;» διερωτήθηκε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement