Connect with us

Ελλάδα

Kλήσεις από την ΑΑΔΕ-Αυξάνεται η πίεση για παράταση στη διασύνδεση των POS

Published

on

Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ προετοιμάζεται να καλέσει τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS ενώ, παράλληλα, παραγωγικοί φορείς και οργανώσεις ζητούν να δώσει νέα παράταση τουλάχιστον όσον αφορά την απειλή με τα «τσουχτερά» πρόστιμα έως και 20 χιλ. ευρώ για όσους δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών, 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας τη σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Ωστόσο μένει ένα 10% ή κοντά στις 30.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση από τις οποίες οι 20.000 είναι εποχικές οι οποίες, εκ του νόμου, έχουν περιθώριο έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.
Η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να πληροφορηθεί που οφείλεται η καθυστέρηση και αν αφορά λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε 50.000 επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπόχρεες εγκατάστασης POS.
Αναβολή του μέτρου για τουλάχιστον 3 μήνες και διαβεβαίωση ότι δεν θα πιστωθούν πρόστιμα έχει ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας.
Σε σχετική ανακοίνωση ζητά, έστω και την ύστατη στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, να μεριμνήσει και να καθησυχάσει τα μέλη για επιπτώσεις και πρόστιμα που οφείλονται σε παραλείψεις τρίτων.
«Υπάρχουν έμποροι που έχουν κάνει τη διασύνδεση όμως δεν λειτουργεί το σύστημα, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν κάνει τη διασύνδεση και περιμένουν το ραντεβού με την τεχνική εταιρία. Επίσης, κάποιοι τεχνικοί παρότι υπάρχει κλεισμένο ραντεβού, ενημερώνουν ότι ίσως να μην μπορέσουν να μας εξυπηρετήσουν μέσα στον μήνα γιατί δεν προλαβαίνουν
Δεν είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων να αιτηθούν ραντεβού για την διασύνδεση αλλά των τεχνικών ενώ η διασύνδεση δεν καλύπτει όλες τις υπηρεσίες των προμηθευτών, ούτε όλες τις ασύρματες συσκευές. Το μέτρο χαρατσώνει όμως τις επιχειρήσεις καθώς πολλές επιχειρήσεις πρέπει να μετατρέψουν το ασύρματο POS σε ενσύρματο από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν μηνιαίες χρεώσεις» σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο.
Να δοθεί παράταση τριών μηνών, στην εγκατάσταση των POS, ζητά σε επιστολή του προς τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη το Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
«Εξέπνευσε και η παράταση που είχε δοθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2024 για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση στην πληθώρα των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν για τους επαγγελματίες. Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στη εγκατάσταση των POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δοθεί δεύτερη παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2024.
Το αίτημα μας αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει κώλυμα με την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων των POS, καθώς οι τεχνικοί δεν δέχονται τα vouchers των επιχειρήσεων, ώστε να εξοφληθούν και να ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις. Παράλληλα, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους υπόχρεους προς διασύνδεση επιχειρηματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία ζητά επίσης, εύλογη περίοδο απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα myDATA και E-send, μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό καθώς υπάρχει θέμα με επιχειρήσεις που χρωστούν και αποκλείονται από τη διαδικασία των POS αν δεν υπάρχει άρση κατασχέσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement