Connect with us

Ελλάδα

Αρνητική εικόνα στο εμπόριο για το 2023- «Αναιμική» αύξηση στον ετήσιο κύκλο εργασιών για τις επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Kάτω από τις προσδοκίες η κίνηση για τις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους εμπόρους της Πάτρας, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες από τους καταναλωτές  

Published

on

 

Αρκετά μακριά από το μέσο όρο της χώρας πολύ πιο κάτω από τις αυξήσεις του τιμάριθμου περιλαμβάνει η ανακοίνωση του ετήσιου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αυξήσεις τιμών «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες, για το 2023 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου στη Δυτική Ελλάδα ανήλθε στα 2,737 δισ. ευρώ αυξημένος κατά ποσοστό 2,2%, κάτω δηλαδή από τον πληθωρισμό, σε σχέση με το 2022.

Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου το 2023 ανήλθε στα 68,14 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7% σε σχέση με το 2022. Το 2022, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου είχε να διαμορφωθεί σε 63,70 δισ. ευρώ.

Η μέση ετήσια, κατά κεφαλήν, κατανάλωση στη Δυτική Ελλάδα υπολογίζεται για το 2023 στο λιανικό εμπόριο στα 3.209 ευρώ, αυξημένη κατά 2,8%, πάλι χαμηλότερα από την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα.

Ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, στη Δυτική Ελλάδα, ανήλθε στα 874,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%.

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το έτος 2023 σε όλη τη χώρα ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το έτος 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 23,50 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο περιφερειών, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το έτος 2023 σε σχέση με το έτος 2022, η Αττική με αύξηση 9,6% και η Κρήτη με αύξηση 7,2%.

Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2023 σε σχέση με το έτος 2022 ήταν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με μείωση 1,3% και Δυτικής Μακεδονίας με μείωση 0,2%.

 

Αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 29 του μηνός θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις στην Πάτρα. Πολύς ο κόσμος στα καταστήματα, αλλά λίγες οι αγορές ή μικρότερης αξίας σε σχέση με το 2023, καθώς ως φαίνεται η δυσκολία στα οικονομικά των νοικοκυριών εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας κ. Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και στα καταστήματα εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ καλές τιμές και υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, η κίνηση φέτος ήταν υποτονική από τις πρώτες εβδομάδες που ήταν παραδοσιακά οι πιο «δυνατές» της εκπτωτικής περιόδου.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια κίνηση στα μαγαζιά, ο απολογισμός όμως που αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου, θα έχει αρνητικό πρόσημο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement