Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τιμούμε την μνήμη των νεκρών, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαίωση

Published

on

 Tου Σπύρου Τσιρώνη (*)

 

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με τον τραγικό απολογισμό των 57 θυμάτων και των 180 τραυματιών.

Ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού παραμένει σε κώμα ακόμα και σήμερα.

Πριν έναν χρόνο, χιλιάδες λαού και νεολαίας συγκλόνισαν τη χώρα με τις μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Ράγισαν τις καρδιές μας οι μαθητές στα σχολεία της χώρας μας που, με τον δικό τους τρόπο είπαν «αντίο» στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, γράφοντας μηνύματα με τις σχολικές τους τσάντες στις αυλές των σχολείων «να με πάρεις όταν φτάσεις».

Τέσσερις μέρες μετά το δυστύχημα, ο πρωθυπουργός, με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπέδειξε προς τα πού πρέπει να κινηθούν οι έρευνες της Δικαιοσύνης. «Στην Ελλάδα του 2023 δεν γίνεται δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα»… «θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Από την ημέρα εκείνη της φρίκης στα Τέμπη ώς σήμερα έχουν μείνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θέλει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων. Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή για «τη Διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 20 Φεβρουαρίου 2024. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι υπάρχει συγκάλυψη. Το ερώτημα είναι ποιανού ευθύνες καλύπτονται;

Τα Τέμπη δεν αποτελούν πεδίο δόξης για πολιτικά παιχνίδια.

Τα Τέμπη δεν είναι παιχνίδια παρακολούθησης και τηλεοπτικό σίριαλ προς τέρψη των τηλεθεατών.

Τα Τέμπη δεν αφορούν κοριούς. Αφορούν ανθρώπινες ζωές, παιδιά, οικογένειες!

Η ΝΙΚΗ με σεβασμό στο μαρτυρικό θάνατο των 57 νεκρών, των 180 τραυματιών και στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για:

-Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

-Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα.

Τα Τέμπη τώρα αρχίζουν. O δρόμος είναι μακρύς και η υποστήριξή μας στις οικογένειες μεγάλη.

(*) Βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement