Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πιο απλή και δίκαιη Κ.Α.Π.- ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Published

on

 

 

Οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τους αγρότες, περιγράφονται σε έγγραφο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βελγική Προεδρία.

Το σχετικό έγγραφο θα χρησιμεύσει ως βάση συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβρουαρίου, με σκοπό να υπάρξουν συντονισμός και ανάληψη κοινών δράσεων από τις χώρες της ΕΕ.

Τις προτάσεις χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να καταστεί η ΚΑΠ πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη. «Η θέση των αγροτών βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει επίσης πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν τον φόρτο ιδίως για τους μικρότερους γεωργούς, και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές για τον σκοπό αυτό στους βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2021.

  1. Μια πρόταση που υποβάλλεται μπορεί να είναι η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της, δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ.
  2. Σε περίπτωση ενδιάμεσης τροποποίησης των βασικών κανονισμών, το πρότυπο ΚΑΠΚ 8 για τη γη υπό αγρανάπαυση, το πρότυπο ΚΑΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το πρότυπο ΚΑΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση για τους γεωργούς.
  • Η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απλούστευσης από τα κράτη μέλη μεταξύ των διαφόρων σχετικών φορέων συνεργασίας (ομάδων εμπειρογνωμόνων, επιτροπών και άλλων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται, επίσης, δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα. Οι δράσεις αυτές μπορεί να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει κατά τρόπο ομαλό. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αναγκαίων αλλαγών στην ΚΑΠ ώστε να γίνει πιο λειτουργική, άρα και πιο επωφελής, για τους αγρότες, η θέση των οποίων βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές τόσο στη συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι να οδηγηθούμε σε αποφάσεις που κάνουν την εφαρμογή της ΚΑΠ πιο απλή και πιο δίκαιη».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement