Connect with us

Lifestyle

Γιώργος Ζερβογιάννης: Από τα bar της Πάτρας… καλύτερος Έλληνας sommelier

Published

on

O καλύτερος οινοχόος (sommelier) στην Ελλάδα είναι ένας Τριπολιτσιώτης, ο οποίος όμως έγινε γνωστός από την πολύχρονη εργασία του (παράλληλα με τις σπουδές του) στην Πάτρα. Πρόκειται για τον Γιώργο Ζερβογιάννη. Εργάστηκε αρχικά στην ψησταριά «Θράκα», όμως ήθελε το κάτι παραπάνω.

Έτσι, απευθύνθηκε στον Γιώργο Κοτοπούλη ο οποίος με το έμπειρο μάτι του διέκρινε το ταλέντο του. Τον προσέλαβε στο Prego στην Άνω Πόλη (οδός Γερμανού) ενώ εργάστηκε και στο παραλιακό Mare Mare. Λίγα χρόνια αργότερα πήρε τον τίτλο. Προ ημερών ο Γιώργος Ζερβογιάννης αναδείχτηκε ο καλύτερος οινοχόος για το 2024, κατακτώντας την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Sommelier.

Ο Γιώργος Ζερβογιάννης πέρα από την τιμητική και υψηλή διάκριση, πήρε και το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier ο οποίος θα διεξαχθεί το 2027 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I). Στη δεύτερη θέση αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Κατσούδας και στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Μπάρτζης.

Ο Γιώργος Ζερβογιάννης είναι πιστοποιημένος Sommelier από την Genius and Gastronomy και το Court of Master Sommelier. Είναι Head of Wine στο εστιατόριο του beach club «Scorpios Mykonos», στο οποίο βρίσκεται από το 2018 αρχικά ως Sommelier και εν συνεχεία ως Head Sommelier.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός οινοχοΐας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για τον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining με μεγάλο κύρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο ακολουθώντας τα πρότυπα και όλες τις απαιτούμενες αυστηρές προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I). Η απαιτητική διαδικασία του διαγωνισμού περιλαμβάνει θεωρητική αλλά και πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων και διεξάγεται σε δύο φάσεις. Η προημιτελική και ημιτελική φάση πραγματοποιήθηκαν την 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, με γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού-φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Η τελική φάση που ανέδειξε και τον μεγάλο νικητή ήταν ανοικτή στο κοινό και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement