Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο τα αίτια θανάτου-Πραγματοποιήθηκε νεκροψία και δρομολογήθηκαν εξετάσεις για το 2,5 μηνών αγγελούδι

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

 Το τραγικό συμβάν του αιφνίδιου θανάτου του 2,5 μηνών βρέφους γνωστής οικογένειας συμπολιτών συγκλόνισε την πατρινή κοινωνία και όπως είθισται στις περιπτώσεις περιστατικών αιφνίδιων θανάτων βρεφών, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής.

Όπως είχε δηλώσει στη «Γ» ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής-ΜΕΝ Νεογνών, καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου του συγκεκριμένου συμβάντος προβλέπεται διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία την οποία διενήργησε η γνωστή ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιπλέον μια σειρά εξετάσεων ώστε αν είναι δυνατόν να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου βρέφους.

Γ. Δημητρίου: «Πρόωρο να μιλήσουμε για τα αίτια»

Ερωτηθείς ο καθηγητής Δημητρίου, αν θεωρεί ότι άτυχο βρέφος «έφυγε» από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος, απαντά: «Προς το παρόν το συμβάν βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης των αιτιών θανάτου και δεν συζητώ επί του θέματος. Τώρα όσον αφορά το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, πρόκειται για τον ανεξήγητο θάνατο βρεφών αυτής της ηλικίας και ο όρος χρησιμοποιείται όταν αφορά ξαφνικό θάνατο βρέφους μικρότερου του 1ου έτους στον ύπνο του, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος. Αν και το σύνδρομο παραμένει ανερμήνευτο, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Journal of Neuropathology & Experimental Neurology» οι ερευνητές κάνουν λόγο για σύνδεση με βιολογικές αιτίες αλλά ο δρόμος έως ότου αυτό τεκμηριωθεί φαίνεται να είναι μακρύς. Συγκεκριμένα όταν ο θάνατος δεν αιτιολογείται ούτε από το ιστορικό του μωρού (δεν υπάρχει δηλ. καμία σοβαρή ασθένεια), και παράλληλα αν μετά από τη διενέργεια προσεκτικής νεκροψίας και όλων των προβλεπόμενων αναλυτικών εξετάσεων δεν προκύψει κανένα εύρημα που να εξηγεί το θάνατο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε ότι ο θάνατος οφείλεται σε σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Ο ίδιος εξηγεί: «Πρόκειται για έναν ιδιοπαθή θάνατο που δεν γνωρίζουμε την αιτία ή που να οφείλεται σε πολυπαραγοντικά αίτια και αφορά συνήθως βρέφη μεγαλύτερα του ενός μηνός, συχνότερα 2 με 4 μηνών, που όμως δεν αποκλείεται να συμβεί και σε νεογνό ή ακόμα και σε βρέφος έως 1 έτους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διευρυμένες μελέτες και έχουν απομονωθεί τόσο παράγοντες επικινδυνότητας δηλ. αυτοί που αυξάνουν τις πιθανότητες, όσο και οδηγίες για πρακτικές τις οποίες αν εφαρμόζουν οι γονείς, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.

Τι αυξάνει τις πιθανότητες συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου

Οι πιθανότητες σύμφωνα με τις μελέτες αυξάνονται στο να κινδυνεύουν περισσότερο τα μωρά που: κοιμούνται (μπρούμυτα), με μαξιλάρι, φορούν πολλά ρούχα ή κοιμούνται σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλον, είναι πρόωρα ή/και χαμηλού βάρους γέννησης, ή οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι προφυλάσσει

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας δίνει τους ακόλουθους κανόνες προστασίας: Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται ύπτια (ανάσκελα), το στρώμα να είναι σκληρό, αποφυγή μαξιλαριών, το βρέφος να κοιμάται κοντά στους γονείς του τους πρώτους μήνες, χρήση πιπίλας όταν ετοιμάζεται για ύπνο το βρέφος, να μην φορά βαριά ρούχα στον ύπνο του και η θερμοκρασία του δωματίου του να είναι ουδέτερη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement