Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο ουράνιο θυσιαστήριο-Συγκίνηση στην Πάτρα από την κοίμηση του Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου

Την Πέμπτη η εξόδιος ακολουθία στην ενορία που υπηρέτησε επί σειρά ετών, στην Αγία Τριάδα

Published

on

Ένας ποιμενάρχης που υπηρέτησε την Εκκλησία ακόμα και στην μακρινή Αστόρια κηρύττοντας τον λόγο του Κυρίου αφήνοντας σημαντικό έργο πίσω του, αναχώρησε για το ουράνιο θυσιαστήριο.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ευκαρπίας, Ηγούμενος της Ιεράς και Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, κυρός Ιερόθεος εκδήμησε εις Κύριον χθες το πρωί καθώς η μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με την ασθένειά του αποδείχθηκε άνιση.

Στην Πάτρα που υπηρέτησε επί σειρά ετών από θέσεις ευθύνης αφήνοντας σημαντικό εκκλησιαστικό και φιλανθρωπικό έργο, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο μακαριστός Ιερόθεος υπηρέτησε ως κληρικός στην Πάτρα επί σειρά ετών και άφησε σημαντικό έργο στην ενορία του, την Αγία Τριάδα, ενώ διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους της, που τους αγαπούσε και τον αγαπούσαν και μετά την αναχώρησή του από την Πάτρα για την Αστόρια.

Η σορός του θα βρίσκεται από αύριο το βράδυ στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στις 8:30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία ενώ το πρωί της Πέμπτης πριν την εξόδιο ακολουθία θα τελεστεί θεία λειτουργία και η ταφή του θα γίνει στο Θέρμο.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Ζαχαρής γεννήθηκε στο Θέρμο της Επαρχίας Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών επί μια πενταετία.

Το 2012 διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας Νέας Υόρκης. Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργίας της 5 Μαρτίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ευκαρπίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε υπηρετήσει και ως εκπαιδευτικός- θεολόγος στο 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα και έχαιρε εκτιμήσεως από τους μαθητές του.

ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ

Οι Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος σε ανακοίνωσή τους εξέφεραν τη θλίψη τους για την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου και εξέφρασαν την ευχή «Ο Θεός να τον αναπαύει και να έχουμε την ευχή του».

Από την στιγμή που έγινε ιερέας και ανέλαβε ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας έκανε πολλά έργα και δημιούργησε δομές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Ενορία. Αλλά εκτός από την Ενορία αναγέννησε το Επισκοπικό και την Μητρόπολη Πατρών με πρωτοποριακά έργα σαν πρωτοσύγκελος.

Επί των ημερών του λειτούργησε η Στέγη Αγάπης και παρήχθη μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ήταν πάντα δίπλα στο ποίμνιό του και βοηθούσε αθόρυβα όσους είχαν ανάγκη, ιδίως τους αδυνάτους οικονομικά προσφέροντας μερίδες φαγητού. Οι σχέσεις του με την ενορία του παρέμειναν δυνατές ακόμα και όταν χρειάστηκε να μεταβεί στην Αμερική ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Κ. ΣΒΟΛΗΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης και σύσσωμη η δημοτική παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» εξέφρασαν τη βαθιά τους οδύνη για την απώλεια του Επισκόπου Ευκαρπίας Ιερόθεου, «ενός σπουδαίου ανθρώπου κι ενός ποιμένα της Εκκλησίας μας με σημαντικό έργο και προσφορά. Ειδικά δε εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στο μέλος της παράταξής μας, Νίκο Φράγκο, καθώς ο Θεοφιλέστατος ήταν θείος του. Αιωνία η μνήμη».

Ροή ειδήσεων

Advertisement