Connect with us

Διεθνή

Lukoil: Νέος ξαφνικός θάνατος ανώτερου στελέχους

Published

on

Ακόμα ένας Ρώσος ολιγάρχης που συνδέεται με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil (ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας) πέθανε «ξαφνικά».

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο πετρελαϊκός κολοσσός, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, γνωστοποίησε ότι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Βιτάλι Ρομπέρτους πέθανε σε ηλικία 54 ετών, χωρίς όμως να αναφερθεί στις συνθήκες θανάτου.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Βιτάλι Βλαντιμίροβιτς Ρομπέρτους, αντιπρόεδρος της εταιρείας, πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών», αναφέρει η ανακοίνωση της Lukoil.

Μία σειρά μυστηριωδών θανάτων ανώτερων στελεχών πλανάται πάνω από την εταιρεία, η οποία είχε αρχικά αντιταχθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πρόκειται για τον τέταρτο τουλάχιστον θάνατο κορυφαίου στελέχους της Lukoil τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε το ρωσικό δημοσίευμα RTVI.

Ο συγκεκριμένος θάνατος έρχεται να προστεθεί στους πολλούς ανεξήγητους θανάτους επιφανών Ρώσων και αξιωματούχων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ποιος ήταν ο Βιτάλι Ρομπέρτους

Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι ο Ρομπέρτους εργάστηκε αποκλειστικά στον πετρελαϊκό κολοσσό αμέσως μετά την αποφοίτησή του και προσέφερε τις υπηρεσίες τους για πάνω από 30 χρόνια αρχικά ως οικονομολόγος και στη συνέχεια περνώντας από όλα τα στάδια επαγγελματικής εξέλιξης.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του είχαν απονεμηθεί «κρατικά και υπηρεσιακά βραβεία για την επιτυχία του στην ανάπτυξη του εγχώριου συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας».

«Στη μνήμη μας θα παραμείνει ένας ταλαντούχος ηγέτης, ένας πολύπλευρος άνθρωπος, ένας συμπαθής σύντροφος», αναφέρεται ακόμα στο δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Lukoil. «Η ομάδα της LUKOIL εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του Βιτάλι Βλαντιμίροβιτς Ρομπέρτους».

Παράλληλα, ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους αερομοντελιστές της Ρωσίας.

Ήταν επίτιμος Δάσκαλος Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επτά φορές πρωταθλητής της Ρωσίας στον αερομοντελισμό, καθώς και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ήταν επίσης διπλωματούχος πιλότος αεροπλάνου και ελικοπτέρου.

Βρέθηκε απαγχονισμένος στην τουαλέτα του γραφείου του

Παρόλο που η εταιρεία δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον θάνατο του Ρομπέρτους, σύμφωνα με τη Daily Mail εντοπίστηκε  απαγχονισμένος στην τουαλέτα του γραφείου του από το αφεντικό του, τον Όλεγκ Πασάεφ.

Το κανάλι στο Telegram VChK-OGPU, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με την επιβολή του νόμου στη Ρωσία, ανέφερε πως φίλοι και συνεργάτες δήλωσαν ότι ένιωθε ότι «διώκεται» και φοβόταν ότι του είχαν στήσει μια ποινική έρευνα εν μέσω διαμάχης στο ανώτατο επίπεδο της εταιρείας που τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Είχε πραγματοποιήσει μια συνάντηση με το αφεντικό του Όλεγκ Πασάεφ ανώτερο αντιπρόεδρο πωλήσεων και προμηθειών της Lukoil και επέστρεψε στο γραφείο του, ανέφερε το κανάλι.

Ώρες αργότερα ο Πασάεφ πήγε να τον βρει επειδή δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Μπήκε στο γραφείο του στα κεντρικά γραφεία της πετρελαϊκής εταιρείας στη Μόσχα και ανακάλυψε τον Ρομπέρτους νεκρό.

Τον θάνατο διαπίστωσαν οι γιατροί της εταιρείας και όχι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ διεξάγεται έρευνα.

«Οι συνάδελφοι είπαν στους αστυνομικούς που έφτασαν στην εταιρεία ότι πρόσφατα υπήρχε μια νευρική ατμόσφαιρα στη δουλειά και ο αντιπρόεδρος ανησυχούσε πολύ», ανέφερε ακόμα το κανάλι.

Η αρχική εναντίωση της Lukoil στην εισβολή στην Ουκρανία

Μία σειρά μυστηριωδών θανάτων ανώτερων στελεχών πλανάται πάνω από την εταιρεία, η οποία είχε αρχικά αντιταχθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Lukoil όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, δεν στήριξε τον Πούτιν και ζητούσε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των μαχών.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των μαχών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εισβολή εκφράζοντας «την ανησυχία του για τα συνεχιζόμενα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και τη βαθύτατη συμπάθειά του σε όλους όσους επλήγησαν από αυτή την τραγωδία».

«Είμαστε υπέρ της έγκαιρης παύσης της ένοπλης σύγκρουσης και υποστηρίζουμε πλήρως την επίλυσή της μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και των διπλωματικών μέσων», προσέθετε.

Μυστηριώδεις θάνατοι

Τον Μάιο του 2022, ο δισεκατομμυριούχος και πρώην κορυφαίος διευθυντής της Lukoil, ο Αλεξάντερ Σουμπότιν, πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες σε ηλικία 44 ετών.

Ο Σουμπότιν φέρεται να πέθανε αφού «έλαβε συμβουλές από σαμάνους». Βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού ενός σαμάνου στο Μιτισίτσι, μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μόσχας, αφού υπέστη προφανώς καρδιακή προσβολή, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Μια θεωρία είναι ότι ο Σουμπότιν, ο οποίος ήταν επίσης ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας, δηλητηριάστηκε από δηλητήριο βατράχου, κάτι που του προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Το Tass ανέφερε ότι πήγε στο σπίτι του σαμάνου «σε κατάσταση σοβαρής μέθης από αλκοόλ και ναρκωτικά την προηγούμενη ημέρα» του θανάτου του. Το υπόγειο φέρεται να χρησιμοποιούνταν για «τελετουργίες βουντού της Τζαμάικα».

Μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της Lukoil, βρέθηκε νεκρός αφού έπεσε από το παράθυρο του Κεντρικού Κλινικού Νοσοκομείου της Μόσχας, γνωστού και ως κλινική του Κρεμλίνου. Οι συνθήκες της πτώσης του 67χρονου παραμένουν ανεξήγητες. Εργαζόταν στη Lukoil από το 1993. Η υπηρεσία Τύπου της εταιρείας ανέφερε ότι πέθανε «μετά από σοβαρή ασθένεια».

Υπήρχαν υποψίες για δολοφονία, αλλά επισήμως ο Μαγκάνοφ βρισκόταν στο νοσοκομείο λόγω μακροχρόνιου καρδιακού προβλήματος και έπεσε από το παράθυρο του έκτου ορόφου, πεθαίνοντας ακαριαία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ραβίλ Μαγκάνοφ (Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev, REUTERS)

Το ίδιο πρωί, ο Πούτιν, ο οποίος είχε νωρίτερα παρασημοφορήσει τον Μαγκάνοφ με ύψιστη τιμή, βρισκόταν στο νοσοκομείο για να αποτίσει για τελευταία φορά τα του σέβη στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη, ο οποίος είχε πεθάνει την ίδια εβδομάδα.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Βλαντιμίρ Νεκράσοφ, πέθανε «ξαφνικά» σε ηλικία 66 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες από «οξεία καρδιακή ανεπάρκεια».

Νεκρός και γερουσιαστής με δεσμούς με τη Lukoil και υποστηρικτής του Πούτιν

Τον Νοέμβριο, ο Ρώσος γερουσιαστής και υποστηρικτής του πολέμου, Βλαντιμίρ Λεμπέντεφ, με στενούς δεσμούς με τη Lukoil, πέθανε ξαφνικά σε μια ανεξήγητη «τρομερή τραγωδία» σε ηλικία 60 ετών.

Είχε στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Νεκράσοφ. Ο Λεμπέντεφ ήταν επίσης μακροχρόνιος φίλος και κυνηγός του στενότερου συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, του Σεργκέι Κιριένκο, 61 ετών, πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και αναπληρωτή επικεφαλής του επιτελείου του Ρώσου προέδρου.

Ο Νεκράσοφ, ο οποίος είχε τιμηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αντικαταστήσει τον Μαγκάνοφ στη θέση του προέδρου.

www.in

Ροή ειδήσεων

Advertisement