Connect with us

Υγεία

Η No1 χειρότερη τροφή για τους νεφρούς σας, σύμφωνα με ειδικούς

Published

on

Υπάρχει μία τροφή που κάνει τους νεφρούς σας να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά απ’ όσο θα έπρεπε. Η υγεία των νεφρών είναι ένα ζήτημα που συχνά δεν απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους (εκτός αν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας).

Ωστόσο, δεδομένου ότι χωρίς αυτά η ζωή είναι αδύνατη, αξίζει να προστατεύσουμε τη λειτουργία τους μέσω της διατροφής μας.

Τα νεφρά μας είναι υπεύθυνα για:

  • Την ρύθμιση της ισορροπίας υγρών στο σώμα: Αποβάλλουν τα περιττά υγρά μέσω της ούρησης και διατηρούν όσα χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
  • Την παραγωγή δύο ορμονών: Η μία ορμόνη βοηθά στη ρύθμιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ η άλλη είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D και συμβάλλει στη ρύθμιση του ασβεστίου.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα όργανα του σώματος, η διατροφή και η κατανάλωση υγρών επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των νεφρών μας, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Πώς όμως συνδέεται η διατροφή με την υγεία των νεφρών; Νεφρολόγοι εξηγούν τη σχέση αυτή και αποκαλύπτουν ποια είναι η τροφή που βλάπτει περισσότερο τους νεφρούς μας.

Η No1 χειρότερη τροφή για τους νεφρούς σας, σύμφωνα με ειδικούς

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής που οι νεφρολόγοι λένε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία των νεφρών: οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως:

  • τα πατατάκια,
  • τα αλλαντικά
  • και άλλα επεξεργασμένα φαγητά όπως πίτσες, μπουρίτος και κατεψυγμένα γεύματα.

Η Dr. Emily Chang, MD, νεφρολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξηγεί ότι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ η διατροφή πλούσια σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο και για τις δύο παθήσεις.

 

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη και υπέρταση έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική νόσο. «Η κατανάλωση φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ασκεί πίεση στους νεφρούς, επειδή τα νεφρά διαθέτουν πολλά αιμοφόρα αγγεία», εξηγεί η Dr. Chang. «Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και κατ’ επέκταση και τα νεφρά». Με τον καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλές και νεφρική νόσο.

Η Dr. Silva συμφωνεί ότι τα αλμυρά, επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα χειρότερα για την υγεία των νεφρών. «Τα συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες κρυφών συντηρητικών όπως νάτριο, ζάχαρη και λίπος, που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του φαγητού και βελτιώνουν τη γεύση του. Αυτό μειώνει τη θρεπτική αξία του φαγητού, όπως την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ αυξάνει τις θερμίδες», λέει η ειδικός. «Συνολικά, αυτό ασκεί τεράστια πίεση στους νεφρούς για να φιλτράρουν αυτά τα περίσσεια συντηρητικά, διατηρώντας παράλληλα όλες τις άλλες βασικές λειτουργίες που εκτελούν καθημερινά».

Συμβουλές διατροφής για υγιείς νεφρούς

Τα καλά νέα είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τους νεφρούς σας είναι ακριβώς τα ίδια που ωφελούν και όλο το υπόλοιπο σώμα σας.

Η Dr. Cynthia Silva, MD, νεφρολόγος και Αντιπρόεδρος Κλινικών Υποθέσεων της Outset Medical, τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής (με έμφαση σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές πρωτεΐνες) και της σωστής ενυδάτωσης.

Η νεφρολόγος Dr. Alice Chedid, MD, υπογραμμίζει την ανάγκη διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν είστε διαβητικοί. «Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας», αναφέρει η ειδικός.

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι επίσης σημαντική. (Στόχος είναι να καταναλώνετε 8 ποτήρια νερό των 250ml ημερησίως). «Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς», τονίζει η Dr. Chedid.

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα με τους νεφρούς, η Dr. Silva αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την διατροφή σας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας: «Άτομα με νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν τις ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, καλίου, φωσφόρου και ασβεστίου στη διατροφή τους».

Η Dr. Chedid συμφωνεί, λέγοντας ότι τα άτομα με νεφρική νόσο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουν, μειώνοντας ιδιαίτερα τις ζωικές πρωτεΐνες. «Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα κάνουν τους νεφρούς να δουλεύουν πιο σκληρά και μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική νόσο με τον καιρό», εξηγεί η ειδικός.

Η Dr. Silva προσθέτει ότι η ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσειςμπορεί να απαιτήσουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις. «Οι ασθενείς με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να συνεργαστούν με έναν διαιτολόγο που μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές», λέει η ειδικός.

Τι να τρώτε αντί για αλάτι για να προστατεύσετε τους νεφρούς σας

Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, η Dr. Chedid προτείνει να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά για γεύση, όπως:

  • σκόρδο,
  • βασιλικό,
  • δεντρολίβανο και
  • μέντα

Σε αντίθεση με το αλάτι, του οποίου η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει τους νεφρούς, αυτά τα μπαχαρικά ωφελούν τον οργανισμό επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη ή μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Ακόμα και αν έχετε συνηθίσει σε μια διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, δεν είναι αργά να αλλάξετε. Ωστόσο, αν έχετε ήδη νεφρική νόσο, η Dr. Chang τονίζει ότι η αλλαγή της διατροφής δεν είναι αρκετή για να δείτε διαφορά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες πριν η υγεία σας επηρεαστεί αρνητικά. Αν οι νεφροί σας είναι σε καλή κατάσταση και θέλετε να τα προστατεύσετε ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement