Connect with us

Υγεία

Η χειρότερη τροφή για το άγχος, σύμφωνα με ειδικούς – Οι τροφές που βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Published

on

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν άγχος, μεταξύ των οποίων και η διατροφή. «Το φαγητό μας δεν επηρεάζει μόνο τη συνολική υγεία μας, αλλά και τη διάθεσή μας, περισσότερο από όσο νομίζουμε», λέει η Kellyann Petrucci, ιατρός φυσικοπαθητικής και διατροφολόγος.

Σχεδόν 16% των ενηλίκων βιώνουν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα άγχους μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

«Το άγχος είναι ένα συναίσθημα ανησυχητικών σκέψεων, έντασης, δυσκολίας να ηρεμήσει κανείς και επαναλαμβανόμενων ανησυχιών», εξηγεί η διατροφολόγος Julia Zumpano από το Κέντρο Διατροφής της Cleveland Clinic. Τα σωματικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ζάλη,
  • ταχυπαλμία,
  • εφίδρωση,
  • τρέμουλο και
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ας δούμε ποιες τροφές επιδεινώνουν το άγχος και τι να επιλέξετε αντί γι’ αυτά.

Η χειρότερη τροφή για το άγχος – Τι να μην τρώτε όταν είστε αγχωμένοι

Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άγχος. Όμως, ένα από τα χειρότερα φαγητά είναι τα tacos (τάκος), ειδικά αυτά που αγοράζετε από γωστές αλυσίδες εστιατορίων.

Η Dr. Susan Albers, ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας του Cleveland Clinic, συμβουλεύει: «Μακριά από tacos, pretzels και κατεψυγμένα γεύματα όταν νιώθετε αγχωμένοι. Όλα αυτά περιέχουν πάρα πολύ νάτριο. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, ενισχύοντας έτσι το άγχος».

  • τα αναψυκτικά (ενεργειακά ποτά, χυμοί φρούτων και αλκοόλ)
  • οι υδατάνθρακες (ειδικά οι επεξεργασμένοι)

Ένας άλλος μεγάλος ένοχος για το άγχος είναι τα αναψυκτικά. Τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί φρούτων, το αλκοόλ και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεν είναι καλές επιλογές αν έχετε άγχος. «Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα προκαλούν απότομη αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η διατροφολόγος Stephanie Petrucci. «Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να συμβάλλουν στο αίσθημα του άγχους».

«Έχω παρατηρήσει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών αισθάνονται πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι όταν μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων – ειδικά των πολύ επεξεργασμένων όπως το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι – μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας», εξηγεί η Petrucci.

«Να θυμάστε πάντα ότι όσο πιο επεξεργασμένο είναι κάτι, τόσο περισσότερο έχει απομακρυνθεί από τη φυσική του κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι χειρότερο για τη συνολική σας υγεία, το άγχος και την ψυχική ευεξία».

Οι καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση του άγχους

Μήπως νιώθετε αγχωμένοι; Η διατροφή σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους. Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους και στην βελτίωση της ψυχικής ευεξίας.

Οι καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση του άγχος είναι οι εξής:

  • Μανταρίνια
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ζωμός οστών
  • Πράσινο τσάι
  • Λαχανικά πλούσια σε φολικό οξύ

Μανταρίνια

Σύμφωνα με την Dr. Albers, τα μανταρίνια είναι από τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση του άγχους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σολομός και άλλα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Οι διατροφολόγοι Petrucci και Zumpano συμφωνούν ότι ο σολομός (και άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες και το σκουμπρί) είναι από τα κορυφαία τρόφιμα για τη μείωση του στρες και του άγχους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες και υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία.

Ζωμός οστών

Η Petrucci αναφέρει ότι ο ζωμός οστών βοηθά επίσης στην ανακούφιση του άγχους και βελτιώνει τον ύπνο. Η γλυκίνη που περιέχει ο ζωμός μπορεί να μειώσει το άγχος αμβλύνοντας τις επιδράσεις της νορεπινεφρίνης. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, που έχει ισχυρές καταπραϋντικές ιδιότητες.

Πράσινο τσάι

Περιέχει αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από τις βλάβες του στρες. Επιπλέον, η θεανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, προάγει τη χαλάρωση, βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει το άγχος.

Προσοχή: Το τσάι περιέχει καφεΐνη, που αρχικά λειτουργεί ως διεγερτικό, ανεβάζοντας το σάκχαρο στο αίμα και προκαλώντας μια αίσθηση εγρήγορσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Zumpano, αυτή η επίδραση μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και να αυξήσει το άγχος. Στη συνέχεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν απότομα, οδηγώντας σε νέο κύκλο άγχους.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ

Η Petrucci συνιστά επίσης την κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε φολικό οξύ, «ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει σε έναν χαρούμενο και υγιή εγκέφαλο».

Πηγές φολικού οξέος είναι:

  • το μπρόκολο,
  • τα λαχανάκια Βρυξελλών,
  • το σπανάκι,
  • το μαρούλι,
  • τα αβοκάντο και
  • τα σπαράγγια.

Ενσωματώνοντας αυτές τις τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να κάνετε ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του άγχους και την βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement