Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση-Αποκαλυπτική Έκθεση για την πορεία αποκατάστασης των καμένων

Published

on

Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πρώτες κλήσεις από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του Αιγίου, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης για το συμβάν της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου με τον εγκλωβισμό 90 επιβατών σε συρμό του Οδοντωτού στην περιοχή του Διακοπτού, τα πρώτα στοιχεία βρίσκονται ήδη διαθέσιμα.

Μεταξύ αυτών είναι και μια αποκαλυπτική έκθεση του Δασαρχείου Αιγίου σε σχέση με την δρομολόγηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας των κοινοτήτων αλλά και των υποδομών (Ολυμπία οδός, παλαιά εθνική, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο στο Διακοπτό) στην περιοχή των καμένων από τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού (23-7-2023).

Σύμφωνα με την έκθεση του Δασαρχείου, αμέσως μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε τις Κοινότητες Μαμουσιά, Ελαιώνα, Ροδιά, Ζαχλωρίτικα, Διακοπτό, Καθολικό και Τράπεζα, η καμένη περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Οι πρώτες ενέργειες για τα αντιδιαβρωτικά ξεκίνησαν στη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από την περασμένο Ιούλιο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ως ανάδοχο της αποκατάστασης ανέθεσε τη μελέτη σε ιδιωτική εταιρεία η οποία, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, την παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.

Από τις 13-12-2023 του Υπουργείο είναι ενήμερο τόσο για τα αναγκαία έργα όσο για τον απαιτούμενο προϋπολογισμό χρηματοδότησής τους (1,1 εκατ. ευρώ)όμως, μόλις πρόσφατα, στις 8 Μαρτίου, εκδόθηκε το σχετικό Τεχνικό Δελτίο για να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων εντός δασών και δασικών εκτάσεων των περιοχών Ροδιάς, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικων, Μαμουσιάς, Διακοπτού, Ζαχλωριτίκων, Μαμουσιάς, Καθολικού και Τράπεζας.

Προχωρούν λόγω της Εισαγγελικής

«Υπό το φόβο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, τα συναρμόδια υπουργεία σπεύδουν πλέον να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, αναλαμβάνοντας ευθύνες τις οποίες έχουν εδώ και μήνες σε σχέση με τις αποκαταστάσεις. Αυτό και μόνο είναι ένδειξη και απόδειξη μιας αμέλειας την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου κατήγγειλε με την πρόσφατη αναφορά του και ζήτησε βέβαια να διερευνηθεί και να καταμεριστεί στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες» δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος.

Στο θέμα των καθυστερήσεων έχουν αναφερθεί και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού ενώ ανησυχίες εκφράζουν και ο Δήμος Αιγιαλείας με την Πολιτική Προστασία.

Το έγγραφο της Δασικής βεβαιώνει ότι οι ανησυχίες τους ήταν σωστές όπως και ο προβληματισμός αν, τελικά, υπάρχουν τα χρήματα για τις άμεσες αποκαταστάσεις προκειμένου να συγκρατηθεί η κατάρρευση του βουνού με τα καμένα.

 

 

  

Ροή ειδήσεων

Advertisement