Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καρναβάλι με… λιγότερους-Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για τον αριθμό των επισκεπτών, μειωμνένοι τζίροι και προβληματισμός στην εστίαση

Published

on

Φέτος, οι καρναβαλιστές της Πάτρας ανέβασαν ψηλά τον πήχη της ποιότητας και της φαντασίας, όμως οι προβλέψεις για τον αριθμό των επισκεπτών δεν επιβεβαιώθηκαν και αυτό, σε συνάρτηση και με πολλά άλλα, που έχουν να κάνουν από το διαθέσιμο «μπάτζετ» των πολιτών μέχρι ζητήματα που αφορούν τον «εσωτερικό» ανταγωνισμό στον χώρο της εστίασης, είχαν ως αποτέλεσμα τους μειωμένους τζίρους στα καταστήματα της Πάτρας, γεγονός που έχει δημιουργήσει κατήφεια και προβληματισμό στον απόηχο του καρναβαλιού.

Ας προσπαθήσουμε να τα πάρουμε με τη σειρά, όμως.

Το πρώτο γεγονός είναι πως οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών (κάποιοι έλεγαν πως θα ξεπεράσουν τις 200.000 και μπορεί να φτάσουν και τις 300.000) δεν επιβεβαιώθηκαν. Και είναι επίσης αλήθεια ότι για άλλη μία φορά, η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών ήσαν νέοι – και κυρίως φοιτητές – που εκ των πραγμάτων έχουν μειωμένο μπάτζετ.

Επίσης, παρά τις προσπάθειες, σοβαρό ήταν και φέτος το ζήτημα του παραεμπορίου, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μέσα σε μία ολόκληρη πόλη, ειδικά όταν δεν υπάρχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας της πόλης και ειδικά σημεία για την τοποθέτηση των νόμιμων μικροπωλητών.

Επιπλέον, μια άλλη αλήθεια είναι ότι πολλοί Πατρινοί που δεν μετείχαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, φοβούμενοι την πολυκοσμία, τελικά δεν βρέθηκαν στο κέντρο ή και έφυγαν εκδρομές μακριά από την Πάτρα.

ΟΙ «ΠΛΗΓΕΣ» ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Όλα τα παραπάνω μαζί, συντέλεσαν ώστε τα περισσότερα από τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας να μην έχουν τους προσδοκόμενους τζίρους και κάποιοι να μιλάνε για πτώση που έφτασε ή και ξεπέρασε το 30%. Βέβαια, ο κλάδος είχε να «συναγωνιστεί» και τον… ίδιο του τον εαυτό, με καφετέριες και φούρνους να μετατρέπονται σε μπαρ και ψητοπωλεία όσο και τις παράνομες υπαίθριες ψησταριές που στήθηκαν σε αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης από πλανόδιους ή μη έχοντες κατάλληλη άδεια. Είναι χαρακτηριστικό πως επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής εκτός του κέντρου δεν είχαν καθόλου κρατήσεις, ενώ μειωμένη ήταν η κίνηση ακόμα και στα καταστήματα του κέντρου.

Το δίπτυχο, λοιπόν, «λιγότερος κόσμος – μικρότεροι τζίροι», αποτελεί τη βασική αιτία προβληματισμού για το καρναβάλι που ολοκληρώθηκε και είναι μάλλον ανάγκη, το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων να κάνει μία γενναία και ολοκληρωμένη αποτίμηση, καθώς και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν ώστε το καρναβάλι να μετατραπεί σε ισχυρή ζωογόνο δύναμη για τις τοπικές επιχειρήσεις, ακόμα και πέραν της εστίασης.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΡΜΑΤΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ

Και αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα ισχυρότερη, καθώς το καρναβάλι απέδειξε ότι δεν διαθέτει μόνο μεγάλη ιστορία, αλλά και πολύ μεγάλη δυναμική για το μέλλον, στηριζόμενο κυρίως στο κέφι και τη φαντασία χιλιάδων καρναβαλιστών που φέτος έδωσαν πολύ ισχυρά «διαπιστευτήρια», τόσο ως προς την ποιότητα και την ποικιλία των στολών, όσο και ως προς τη συμπεριφορά τους. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκευές του καρναβαλικού συνεργείου, που ήσαν άκρως εντυπωσιακές και εισέπραξαν τον θαυμασμό όσων τις είδαν από κοντά, αλλά ακόμα και από τους δέκτες των τηλεοράσεων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement