Connect with us

Διεθνή

Μ.Βρετανία: Δεσμεύτηκαν από διανομέα σε εστιατόριο εστίασης σχεδόν 4 δισ. ευρώ σε Bitcoin

Published

on

H Τζιαν Γουέν ενεπλάκη σε μια απάτη που μετέτρεπε κρυπτονομίσματα σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και κοσμημάτων. Πρώην εργαζόμενη σε εστιατόριο εστίασης που βρέθηκε με πορτοφόλια bitcoin αξίας άνω των 2,33 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη δέσμευση που έχει γίνει ποτέ στο είδος της, καταδικάστηκε για έγκλημα που συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος.

Η Τζιαν Γουέν, 42 ετών, ζούσε πάνω από ένα κινεζικό εστιατόριο στο Leeds όταν ενεπλάκη σε μια απάτη που μετέτρεπε το κρυπτονόμισμα σε περιουσιακά στοιχεία, με το ξέπλυμα να συμπεριλαμβάνει την αγορά σπιτιών πολλών εκατομμυρίων λιρών και κοσμημάτων αξίας χιλιάδων λιρών. Από την εύρευση έως τώρα η αξία των bitcoin έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η Γουέν μετακόμισε σε ένα σπίτι έξι υπνοδωματίων στο βόρειο Λονδίνο το 2017 με μηνιαίο ενοίκιο άνω των 17.000 λιρών, προσποιούμενη την υπάλληλο μιας διεθνούς επιχείρησης κοσμημάτων, όπως δήλωσε η Crown Prosecution Service-CPS (Βασιλική Υπηρεσία Δίωξης).

η

Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τις αγορές εκατομμυρίων

Μετέφερε επίσης τον γιο της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο. Από το φθινόπωρο του 2017, η πρώην εργαζόμενη σε εστιατόριο επιχείρησε να αγοράσει πολλά πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, αλλά δυσκολεύτηκε να περάσει τους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος και οι ισχυρισμοί της ότι είχε κερδίσει εκατομμύρια από την εξόρυξη bitcoins δεν έγιναν πιστευτοί.

Η Γουέν αγόρασε κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη Ζυρίχη και ακίνητα στο Ντουμπάι το 2019. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν νόμιμα στοιχεία που να υποδηλώνουν πώς αποκτήθηκαν τα bitcoins και ισχυρίζονται ότι συνδέεται με μια επενδυτική απάτη στην Κίνα. Καταδικάστηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο του Southwark Crown Court για μία κατηγορία που αφορά τη σύναψη ή τη συμμετοχή σε συμφωνία για ξέπλυμα χρήματος και πρόκειται να ανακοινωθεί η ποινή της στις 10 Μαΐου. Ένας άλλος ύποπτος που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την απάτη παραμένει ασύλληπτος.

Η κατηγορία της ενοχής αφορά το ξέπλυμα 150 bitcoins, αξίας περίπου 8,74 εκατ. λιρών, αλλά η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι η έρευνά της τη συνέδεσε με μια ευρύτερη απάτη και κατέσχεσε περισσότερα από 61.000 bitcoins – αξίας περίπου 2,33 δισ. ευρώ κατά τη στιγμή της σύλληψης, αλλά μετά την πρόσφατη ένοδο του κρυπτονομίσματος, σήμερα ισοδυναμούν με 3,96 δισ. ευρώ.

Η Τζιαν Γουέν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον εγκέφαλο του κυκλώματος, όμως καταδικάστηκε για το δικό της κομμάτι.

Η μεγαλύτερη κατάσχεση Bitcoin έως τώρα

Η CPS έλαβε αρχικά εντολή δέσμευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, για την ώρα θεωρούνται «παγωμένα στοιχεία» ενώ διεξάγει έρευνα για την ανάκτηση αστικής περιουσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάσχεση του κρυπτονομίσματος.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας Άντριου Πένχειλ δήλωσε: «Το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από οργανωμένους εγκληματίες για τη συγκάλυψη και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ώστε οι απατεώνες να απολαμβάνουν τα οφέλη της εγκληματικής τους συμπεριφοράς. Η υπόθεση αυτή, που αφορά τη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταδεικνύει την κλίμακα των εγκληματικών εσόδων που είναι διαθέσιμα στους εν λόγω απατεώνες».

«Παρόλο που ο αρχικός απατεώνας παραμένει ελεύθερος, η Μητροπολιτική Αστυνομία και η CPS εξασφάλισαν με επιτυχία καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος κατά της Τζιαν Γουέν, ενός ατόμου που απασχολούνταν από την εγκληματική οργάνωση για να ξεπλύνει εγκληματικά έσοδα», πρόσθεσε.

Τα Bitcoin βρέθηκαν στην κατοχή της, όμως δικάστηκε και καταδικάστηκε μόνο για αυτά που επιχείρησε να ξεπλύνει.

Η δέσμευση είναι δεδομένη, το ζήτημα είναι να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία και να βρεθούν οι ιδιοκτήτες

«Η CPS θα εργαστεί τώρα για να διασφαλίσει, μέσω ποινικών κατασχέσεων και αστικών διαδικασιών, ότι τα εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν εκτός της εμβέλειας των απατεώνων».

Η πρώην διανομέας καταδικάστηκε σε σχέση με το ξέπλυμα 150 bitcoin, τα οποία αξίζουν περίπου 8,74 εκατομμύρια στερλίνες σε σημερινά χρήματα. Η έρευνα σε βάρος της, οδήγησε στην κατάσχεση των υπολοίπων πορτοφολιών bitcoin των 3,96 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποδόθηκαν σε τρίτο πρόσωπο που αναζητείται. Τα χρήματα προέκυψαν από απάτη με bitcoin στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τη συνέδεσαν με μια ευρύτερη απατηλή επιχείρηση κρυπτονομισμάτων και κατέσχεσαν περισσότερα από 61.000 bitcoin. Η αξία αυτής της κατάσχεσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,96 δισεκατομμύρια ευρώ.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement