Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι είδαμε, τι δεν είδαμε και τι θα έπρεπε να δούμε

Παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Δημήτρη Αϊβαλή για το Πατρινό Καρναβάλι

Published

on

Καίρια παρέμβαση για το Πατρινό Καρναβάλι και τη συνολική διοργάνωση έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η μεγάλη γιορτή ολοκληρώθηκε και πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το Πατρινό Καρναβάλι 2025, οφείλουμε να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε τι έγινε, αλλά και τι δεν έγινε. Μόνο έτσι μπορεί να σχεδιαστεί σωστά (αν θέλουμε) το επόμενο Καρναβάλι και να ανανεωθεί ο θεσμός.

Είδαμε την πόλη να ζει καρναβαλικά σε ρυθμούς που «ενορχήστρωσε» η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ), ο επίσημος φορέας του Δήμου για το Καρναβάλι, αλλά και σε ρυθμούς παράλληλους που άλλοι φορείς, καρναβαλικές συλλογικότητες και πολίτες σχεδίασαν και υλοποίησαν.

Δεν είδαμε όλοι αυτοί οι ρυθμοί να συντονίζονται μεταξύ τους σαν μια καλοσυντονισμένη ορχήστρα, υπό τον «μαέστρο» (ΚΕΔΗΠ) που θα έπρεπε να διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποτελεί χρόνιο ζητούμενο για το Πατρινό Καρναβάλι.

Είδαμε μια Τελετή Έναρξης με μια δυνατή καλλιτεχνική ομάδα και με πολύ ωραία εικόνα. Δεν είδαμε όμως να την παρακολουθεί ο πολύς κόσμος που είχε

σπεύσει, καθώς το θέαμα εξελισσόταν στο επίπεδο της πλατείας Γεωργίου χωρίς εξοπλισμό αναπαραγωγής για να φαίνεται σε όλη την πλατεία.

Είδαμε μια Τσικνοπέμπτη να έχει δύο εκδηλώσεις, μια της ΚΕΔΗΠ και μια της Καρναβαλικής Ακαδημίας.

Δεν είδαμε να είναι όλος ο καρναβαλικός κόσμος μαζί, όπως είχαν συμβεί στο παρελθόν όταν ΚΕΔΗΠ και καρναβαλιστές συνεργάστηκαν και πρόσφεραν πολύ αξιόλογο θέαμα.

Είδαμε να τιμάται, με την κατασκευή ενός μπάστακα, και με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατό του η μνήμη του Άλκη Στέα, ενός ανθρώπου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και με τις παρελάσεις.

Δεν είδαμε όμως να πλαισιώνεται η αποκάλυψη του μπάστακα από μια σοβαρή εκδήλωση μνήμης, όπως δεν είδαμε να έχει γίνει πράξη εδώ και 10 χρόνια η ονοματοδοσία μιας πλατείας ή ενός δρόμου στο όνομα του.

Είδαμε ένα Καρναβάλι Μικρών να ξεδιπλώνεται στους δρόμους της πόλης μας και να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Δεν είδαμε όμως να είναι όντως Καρναβάλι Μικρών αλλά «Καρναβάλι της οικογένειας» με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής.

Είδαμε τις δύο παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου να γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο από το πλήθος των καρναβαλιστών που προσέφεραν χρώμα και ζωντάνια σε αυτή την πόλη.

Δεν είδαμε να κατασκευάζονται πολλά νέα άρματα, αλλά παλιά να ξαναβάφονται και να παρελαύνουν ξανά για να συμπληρώσουν αυτά που κατάφερε το καρναβαλικό συνεργείο να κατασκευάσει με το λιγοστό προσωπικό που έχει.

Δεν είδαμε πληθώρα αρμάτων από τα πληρώματα, πολλές μασκαράτες, ιδιόχειρα κατασκευασμένα καπέλα και μάσκες, γιατί παρότι έχουν περάσει 4 χρόνια από την έξωση των πληρωμάτων από τις παλαιές αποθήκες του ΑΣΟ, η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει δώσει λύση παρά τις χρόνιες πλέον δεσμεύσεις της!

Δεν ακούγαμε την Κυριακή μουσική μετά την Καρόλου με αποτέλεσμα, τα πληρώματα απλά να περπατούν για να φτάσουν στο τέλος και να φύγουν.

Είδαμε άλλη μια τελετή λήξης με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου.

Δεν είδαμε όμως να έχει να προσφέρει για ακόμα μια φορά κανένα καρναβαλικό δρώμενο, παρά ομιλίες, πυροτεχνήματα και συναυλία.

Εν κατακλείδι, είδαμε από τους καρναβαλιστές, το ζωντανό κύτταρο του καρναβαλιού, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το καρναβάλι, αλλά δεν είδαμε αυτό να συμβαίνει και από πλευράς ΚΕΔΗΠ.

Είναι όμως πλέον απαίτηση του πατραϊκού λαού να γίνεται το καλύτερο δυνατό από όλους και αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά με την πρόσκληση, συμμετοχή και συνεργασία όλων.

Το Πατρινό Καρναβάλι 2024 τελείωσε. Αναμένουμε να γίνει άμεσα ο οικονομικός και ο καλλιτεχνικός απολογισμός από τη ΚΕΔΗΠ. Ειδικά ο καλλιτεχνικός απολογισμός θα πρέπει να γίνει όχι μόνο εντός του ΔΣ της ΚΕΔΗΠ, αλλά δημόσια, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν άποψη.

Και αμέσως μετά τον απολογισμό θα πρέπει να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό του Πατρινού Καρναβαλιού του 2025.

Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστική, τους Εθελοντές, το τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και όλους όσους συνέβαλαν στο φετινό Πατρινό Καρναβάλι, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διεξαχθεί αυτό το πολύ μαζικό γεγονός με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement