Connect with us

Ελλάδα

Πρώτο 10ήμερο Απριλίου τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Published

on

«Για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης (σ.σ. από 10 δόσεις στις 11). Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου» προανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά, σημείωσε ενώ ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου δεν αλλάζει κάτι, με μία μόνο εξαίρεση.
«Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» προσέθεσε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η αλλαγή που αφορά τους πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με μία μοναδική πηγή εισοδήματος.

«Για πρώτη φορά φέτος ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και ουσιαστικά θα μπορούν απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από το taxis να υποβάλουν τη δήλωση» τόνισε και επιπλέον, όπως ανακοίνωσε, έρχεται σε ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, το νομοσχέδιο που ουσιαστικά μεταφέρει όλες τις διαδικασίες και υπηρεσίες της εφορίας σε ηλεκτρονική μορφή.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Golden Visa, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο που θα πρέπει να συγκεράσει ανάγκες, εκεί που υπάρχει έντονο το πρόβλημα όπως είναι το κέντρο της Αθήνας ενώ το ενδιάμεσο για την Περιφέρεια θα είναι κοντά στις 400.000 ευρώ. Θα υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος που θέλει να ανακαινίσει ένα διατηρητέο να μπορεί να το κάνει με το κατώτατο κατώφλι ( 250.000 ευρώ).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement