Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Πολιτισμός Πρωταγωνιστής

Δημοσιεύθηκε

στις

Των Θ. Λουλούδη και Κλεομένη Κωστόπουλου

Πολιτιστικό τουρισμό έχουμε όταν βασικό κίνητρο του επισκέπτη είναι να βιώσει την κουλτούρα του προορισμού. Σημαντικότερη εκδοχή του είναι ο τουρισμός πόλεων (City Breaks). Άλλοι τομείς είναι η πολιτιστική κληρονομιά, ο ήλιος και η θάλασσα,  η πολιτιστική θεματική διαδρομή (π.χ. αρχιτεκτονική, τοπικά αξιοθέατα κ.α.), οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. φεστιβάλ, θέατρο, μουσική, εικαστικά, καρναβάλι, κινηματογράφος, χορός, λαογραφία κ.α.), ο συνεδριακός τουρισμός, ο ναυτικός τουρισμός, ο γαμήλιος τουρισμός, ο κινηματογραφικός τουρισμός κ.α..

Η πλέον αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός που για κάθε 1€ επένδυση αποδίδει έως και 3,44€. Ο πολιτιστικός τουρισμός, που πανευρωπαϊκά έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη (40-50% του συνολικού τουρισμού), για την Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί ένα αναξιοποίητο κεφάλαιο. Παρότι διαθέσουμε πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, εν τούτοις, δεν κατέχει τη θέση που του αντιστοιχεί στις «προϊοντικές» αγορές του σύγχρονου πολιτιστικού τουρισμού. Η Ελλάδα είναι 5η χώρα παγκοσμίως ως προς τον ισχυρότερο τουρισμό, τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός στον τομέα «ήλιος και θάλασσα», ωστόσο, βρίσκεται εκτός δεκάδας σε ό,τι αφορά τον πολιτισμικό τουρισμό. Η Αχαΐα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσάρεστη θέση σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη, ενώ ο πολιτιστικός τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Για αυτούς τους λόγους η παράταξη μας, συνέστησε ομάδα πολιτισμού με στόχο τον συντονισμό, τη διαβούλευση και την εισήγηση προτάσεων πολιτικών πολιτισμού, όπως η «πράσινη», οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού, υπό την σκέπη του Επιμελητηρίου. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η καταγραφή, η αρχειοθέτηση και η χαρτογράφηση του πολιτισμικού δυναμικού της Αχαΐας. Η επένδυση στην καινοτομία, το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση στον πολιτισμό. Εν τέλει η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πολιτιστικού τουρισμού. Κατά την προεκλογική περίοδο θα συζητήσουμε με όλους τους συναφείς κλάδους και θα παράγουμε πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί μετά τις επερχόμενες εκλογές.  Ειδικότερα οι σκοποί της ομάδας μας είναι:

Ροή ειδήσεων

Advertisement