Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρόωρη επέλαση κουνουπιών λόγω κλιματικής κρίσης

«Επισπεύσαμε τους ψεκασμούς» δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άννα Μαστοράκου, «επιβάλλονται μέτρα προφύλαξης» επισημαίνει η αν. καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου

 

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Παράγωγο της Κλιματικής Κρίσης οι υψηλές θερμοκρασίες, που απέδωσαν έναν ήπιο χειμώνα και μια Άνοιξη πρόλογο καλοκαιριού. Σοβαρές οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες λόγω διαφοροποίησης του κλίματος και αυξημένες οι εισβολές νέφους αφρικανικής σκόνης που μεταφέρει μικροσωματίδια και βαρέα μέταλλα, επιβλαβή για την υγεία και τις καλλιέργειες. Υπό την σκιά εισβολής νέφους αιολικής σκόνης και υπό την απειλή εισβολής νέφους κουνουπιών που λόγω αυξημένων θερμοκρασιών αναμένεται να επελάσουν σύντομα. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κουνουπιών που δεν μας απάλλαξαν της παρουσίας τους και καθόλη την διάρκεια του ήπιου χειμώνα. Ως εκ τούτου, γίνεται επιδημιολογικός έλεγχος των κουνουπιών από τον ΕΟΔΥ καθότι τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση ασθενειών κι επικίνδυνων μολύνσεων. Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, καθότι το αιγυπτιακό κουνούπι εμφανίστηκε ήδη πολύ κοντά, στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού ενέχεται για την μετάδοση πλήθους ασθενειών και ευθύνεται για τους ιούς Τσικουνγκούνια και Ζίκα, τον ιό Δυτικού Νείλου μηδέ εξαιρουμένης της Ελονοσίας, ώστε αν δεν προληφθεί και εισδύσει στην Ελλάδα θα έχουμε έναν επιπλέον διαβιβαστή αυτών των ειδών εκτός από το κουνούπι τίγρης.

 

Α. Μαστοράκου: «Βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης ψεκασμών»

Με αφορμή τη δεδομένη πλέον επέλαση των κουνουπιών και την επικινδυνότητά τους λόγω των ασθενειών που μεταφέρουν η «Γ» απευθύνθηκε στην αντιπεριφερειάρχη Υγείας και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, με ερώτημα αν έχει εκπονηθεί σχεδιασμός ψεκασμών, για ποιες περιοχές και πότε αυτός θα γίνει με δεδομένες τις συνθήκες.

Εφαρμοσμένη και με την οφειλόμενη επαγρύπνηση και μέριμνα σύμφωνα με τις νέες συνθήκες  εμφανίζεται μέσω των δηλώσεών της σχετικά με την έναρξη του προγράμματος κουνουποκτονιών που έχει σχεδιαστεί και τεθεί σε ενέργεια, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας: «Ήδη βρισκόμαστε στην φάση υλοποίησης του σχεδιασμού ψεκασμών για την εξάλειψη των προνυμφών των κουνουπιών. Ήμασταν σε συνεχή επαφή με την Εταιρεία που κατόπιν διαγωνισμού που προκηρύχθηκε, ανέλαβε το έργο το οποίο καλύπτει όλη την περιφέρεια. Έχουν γίνει δύο συσκέψεις με την ανάδοχο εταιρεία για την εκτέλεση του προγράμματος και έχει δοθεί οδηγία να ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος από ό,τι τις άλλες χρονιές λόγω της κλιματικής αλλαγής με συνεπαγόμενο την αύξηση της θερμοκρασίας και ως επακόλουθο την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, και έχουν αποδεχθεί την οδηγία. Στο πλαίσιο αυτό ευθυγραμμίστηκαν να μπουν στο πεδίο από τις 25 Μαρτίου».

Αναφερόμενη η ίδια στο πώς η επιχείρηση προβλέπεται να είναι αποτελεσματική εξηγεί: «Η συγκεκριμένη πιστοποιημένη εταιρεία διαθέτει drone και ελικόπτερα, τα οποία χαρτογραφούν ακριβώς τις περιοχές και τους πληθυσμούς των κουνουπιών και που αυτά εδρεύουν και ανάλογα με τον πληθυσμό τους στοχεύουν με ακρίβεια και ουσιαστικά, όπου αναδύονται οι πληθυσμοί κουνουπιών. Στις χαρτογραφημένες περιοχές ψεκάζουν με ειδικά φάρμακα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και η όλη αυτή διαδικασία φέτος θα ξεκινήσει γιατί η εκτός εποχής αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί νωρίτερα την ανάπτυξη των κουνουπιών και βεβαίως την εξάλειψη των προνυμφών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος Δυτικής Ελλάδας έχει πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες και είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, διότι έχει πάρα πολλά φυσικά τοπία και υγροτόπους και το ίδιο συμβαίνει και στους τρεις νομούς της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για δύσκολο έργο για την εταιρεία αυτή αλλά πιστεύουμε πως οι προδιαγραφές που έχει παρέχουν ασφαλή εκπόνηση του ανατεθειμένου έργου».

 

Κ. Ακινόσογλου: «Προφύλαξη χωρίς πανικό»

Από την πλευρά της, η αν. καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου ερωτηθείσα από τη «Γ»: Ποια είναι τα επικρατέστερα περιστατικά ασθενειών από κουνούπια, ποια η συχνότητα των περιστατικών και πόσο επικίνδυνα είναι τα μεταδιδόμενα νοσήματα από το τσίμπημα των κουνουπιών, εμφανίζεται καθησυχαστική, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όταν πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενοι ψεκασμοί και λαμβάνονται και σε προσωπικό επίπεδο μέτρα προστασίας, τουτέστιν εντομοαπωθητικά, σίτες προστασίας και βεβαίως εξάλειψη των λιμναζόντων υδάτων εκτός και εντός σπιτιών.

«Τα στάσιμα νερά είναι «γη της επαγγελίας» για τα κουνούπια γιατί εκεί προτιμούν να γεννούν τα αυγά τους και να αναπαράγονται. Ακόμη και ένα πιατάκι γλάστρας όπου έχει μείνει λίγο στάσιμο νερό μπορεί να γίνει εστία αναπαραγωγής επικίνδυνων κουνουπιών. Στο πλαίσιο αυτό σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, λεκάνες με νερό στον αύλειο χώρο μετατρέπονται σε εστίες αναπαραγωγής τους. Η αυξημένη για την εποχή θερμοκρασία είναι μια σημαντική παράμετρος για τον πολλαπλασιασμό και την επέλαση των κουνουπιών σε συνάρτηση και με τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών και τον ήπιο χειμώνα».

Αναφερόμενη η ίδια στο ποιες ασθένειες μεταφέρουν τα κουνούπια και πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί το περασμένο διάστημα στην χώρα μας εξηγεί: «Στα περαστικά εισαγωγής σε πρώτη θέση βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο ιός του Δυτικού Νείλου με 162 περιστατικά πέρυσι και η Ελονοσία που για μεγάλο διάστημα είχε εξαφανιστεί, ενώ τώρα δίνει «παρών» και πέρυσι κατέγραψε 33 κρούσματα. Κρούσματα από Σικουνγκούνια (Chikungunya) δηλ. λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Τσικουνγκούνια (CHIKV) και από τον ιό Ζίκα δεν έχουν καταγραφεί ενώ έχουν σποραδικά και μεμονωμένα εμφανισθεί περιστατικά με δάγκειο πυρετό».

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολόγος διευκρινίζει ότι μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται κυρίως από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και σε καμία περίπτωση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Αν προσβληθεί κάποιος από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι κυρίως ασυμπτωματικός ή εμφανίζει σε ποσοστό 20% ήπια συμπτώματα μιας ιογενούς συνδρομής. Σε κάποια σπάνια περιστατικά αναπτύσσεται σοβαρή νόσος σε ποσοστό του 1% μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα και σε σπάνιες περιπτώσεις να χάσουν τη ζωή τους. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Πάντως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεται η κοινότητα σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε έτι περαιτέρω το πολύ μικρό ποσοστό των πολιτών που θα νοσήσουν σοβαρά».

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement