Connect with us

Διεθνή

Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή – Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους

Published

on

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones, με τις ΗΠΑ να στέλνουν πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμανε μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη έποικοι με πρόσχημα ότι αναζητούν ένα 14χρονο αγόρι εισβάλλουν σε χωριά Παλαιστινίων, βάζουν φωτιές σε σπίτια και κτίρια. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Όλες οι εξελίξεις στο in

00:45 Σειρήνες ηχούν στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες ηχούν αυτή τη στιγμή στη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Σνιρ, εν μέσω επίθεσης με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

00:41 Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα απευθύνει διάγγελμα, διαψεύδοντας την πληροφορία που ανέβασε προηγουμένως στο Χ δημοσιογράφος του CNN.

Σύμφωνα με την ανάρτηση ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνόταν στον αμερικανικό λαό μέσα από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Αμερικής).

00:36 Αλί Χαμενεΐ: «Το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σε μήνυμά του επεσήμανε ότι το «κακόβουλο, σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί» μετά την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το κακόβουλο καθεστώς, που είναι όλο κακό λάθος, προσέθεσε άλλο ένα σφάλμα, εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Τα γραφεία του προξενείου και της πρεσβείας σε οιαδήποτε χώρα υπάρχουν, θεωρούνται ως το έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν. Η επίθεση στο προξενείο μας είναι σαν να επιτίθεται στα εδάφη μας. Το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. του Ισραήλ) πρέπει να τιμωρηθεί και αυτό θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:33 Σε κατάσταση συναγερμού και η Συρία

Η Συρία θέτει τα συστήματα αεράμυνας γύρω από τη Δαμασκό και τις στρατιωτικές βάσεις σε ύψιστο συναγερμό, μεταδίδει το Reuters.

00:29 Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:23 Η στιγμή που τα drones του Ιράν διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ

Βίντεο στα social media δείχνουν τα drones του Ιράν να διασχίζουν τον ουρανό του Ιράκ κατευθυνόμενα προς το Ισραήλ.

Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV.

 

 

 

00:18 Διάγγελμα Μπάιντεν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση με drones που έχει εξαπολύσει το Ιράν προς το Ισραήλ.

00:10 Η Israel El Al Airlines ακυρώνει 15 πτήσεις

Η ισραηλινή El Al Airlines ακύρωσε 15 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο και την Κυριακή, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας, καθώς οι εχθροπραξίες με το Ιράν αυξήθηκαν και το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του για προληπτικούς λόγους.

Οι προορισμοί εξωτερικού που επηρεάζονται περιλαμβάνουν το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, την Αθήνα, το Ντουμπάι και τη Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση της El Al.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:04 Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:55 To Ιράν έχει εκτοξεύσει και πυραύλους κρουζ προς το Ισραήλ

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ιράν έχει επίσης εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ προς το Ισραήλ, οι οποίοι χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα drones για να χτυπήσουν τον στόχο τους.

22:43 Κλείνει και ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τις 12:30 π.μ., ο εναέριος χώρος θα κλείσει για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, μετά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το Ιράν.

Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην άφιξη και αναχώρηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και το αεροδρόμιο Ραμόν.

22:41 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά αυτών των απειλών από το Ιράν.

22:33 Ο Τζο Μπάιντεν θα διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του εσπευσμένα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει εξαπολύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, η αντιαεροπορική άμυνα του οποίου θα τα αντιμετωπίσει.

Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις απειλούμενες περιοχές. Θα χρειασθούν ώρες μέχρι να φθάσουν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

22:24 Κλείνει ο εναέριος χώρος του Ιράκ

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό και η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή».

Ιρανικά drones πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:13 Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για επίθεση από το Ιράν

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, ακόμη και για αυτό της άμεσης επίθεσης. Τα αμυντικά μας συστήματα είναι ευρύτατα. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές, το κοινό είναι ισχυρό», τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι εκτιμά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι προτρέπει το κοινό να τηρεί τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:58 Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν με drones στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαιώνει ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ.

«Δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ. Η πτήση τους θα διαρκέσει ώρες», μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV.

Ο απόστρατος στρατηγός, Άμος Γιαντλίν, αναφέρει ότι τα drones φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν λίγο νωρίτερα ότι η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones, τα οποία αναμένεται να φτάσουν εντός ορισμένων ωρών στο Ισραήλ.

«Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ εκτοξεύοντας drones, σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ δημοσιογράφος του Axios.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:33 Η επικεφαλής της UNICEF καταγγέλλει τη βία στη Δυτική Όχθη

Με ανάρτησή της στο X, η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), δηλώνει «πολύ ανήσυχη για την έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη».

Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται από χθες σε παλαιστινιακά χωριά, μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού εφήβου, ο οποίος αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Σε αυτές τις επιθέσεις, 19 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σήμερα, ενώ χθες τραυματίστηκαν άλλοι 30. Επίσης, ένα άτομο σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών εποίκων.

«Φέτος 35 Παλαιστίνια και 2 Ισραηλινά παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη», προσθέτει η Ράσελ και καταλήγει: «Όλες οι μορφές βίας κατά των παιδιών πρέπει να σταματήσουν τώρα».

 

22:14 Η Ιορδανία κλείνει τον εναέριο χώρο της

H Ιορδανία θα κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο της από απόψε το βράδυ λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς εντείνονται οι φόβοι για επικείμενη επίθεση του Ιράν.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στο Ισραήλ, ενώ ματαιώνονται και οι σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.

21:50 Αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

Αντικυβερνητική διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη στο Τελ Αβίβ, με τους Ισραηλινούς να απαιτούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί.

Επίσης, οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων ζητούν την απελευθέρωση των δικών τους ανθρώπων.

Όπως μεταδίδει η δημοσιόγραφος του Al Jazeera, Hamdah Salhut, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν στέκεται ο ίδιος εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των αιχμαλώτων αλλά η Χαμάς.

Ορισμένες οικογένειες αιχμαλώτων πάντως σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν ότι το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει το τίμημα -ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου ή την απόσυρση των σταρτευμάτων από τη Γάζα- και να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.

Την επιστροφή των αιχμαλώτων της Χαμάς ζητούν οι Ισραηλινοί

Πλήθος κόσμο στην αντικυβερνητική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ

«Φέρτε του πίσω», γράφουν τα πλακάτ

«Μπάιντεν σώσε τους από τον Νετανιάχου», γράφει το μεγάλο πανό που κρατούν, απευθυνόμενοι στον Αμερικανό πρόεδρο για τους αιχμαλώτους

21:29 Κλείνουν όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στο Ισραήλ λόγω των απειλών για επίθεση από το Ιράν

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των παιδικών σταθμών και την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες λόγω των απειλών του Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού, η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

 21:07 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Η ένταση κλιμακώνεται στη Δυτική Όχθη μετά τον εντοπισμό της σορού ενός αγνοούμενου έφηβου Ισραηλινού εποίκου.
  • Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν πυροβοληθεί και μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πληροφορίες.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποιεί για επιθέσεις εκδίκησης μετά τον εντοπισμό του αγνοούμενου έφηβου.
  • Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατέλαβαν φορτηγό πλοίο που ανήκει σε ισραηλινή εταιρεία στα ανοικτά των ακτών του Εμιράτου, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να κηρύξει το IRGC «τρομοκρατική οργάνωση».
  • Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του, καθώς η ένταση να βρίσκεται στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή.

20:43 Ουάσιγκτον: Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει «αμέσως» το πλοίο που κατέλαβε

Ο Λευκός Οίκος καλεί το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον.

«Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας», προσθέτει.

20:25 Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για επικείμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στο χτύπημα των ισραηλινών στη διπλωματική αποστολή του Ιράν το Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ισραηλινούς στόχους, ακόμη και τις επόμενες ώρες, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Με την ένταση να βρίσκεται στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο, για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

20:02 Οι IDF υποστηρίζουν ότι η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Δυτική Όχθη

Οι IDF και η Συνοριακή Αστυνομία αναπτύσσουν περισσότερα στρατεύματα στη Δυτική Όχθη, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας των  εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εφήβου.

Ο στρατός αναφέρει ότι «υπήρξαν συγκρούσεις» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτοξεύτηκαν πέτρες και έπεσαν πυροβολισμοί, αποφεύγοντας να δείξει με το δάχτυλο τους εποίκους, οι οποίοι κατηγορούνται ευρέως ότι υποκίνησαν τις συγκρούσεις λεηλατώντας σχεδόν δώδεκα διαφορετικά χωριά σε όλη τη Δυτική Όχθη.

Δεκάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με τις IDF.

Ο στρατός λέει ότι «πολλές δυνάμεις» αναπτύχθηκαν στους τόπους των συγκρούσεων και χρησιμοποίησαν μέσα καταστολής ταραχών. «Μέχρι στιγμής, όλα τα επεισόδια έχουν λήξει», αναφέρουν οι IDF.

«Μαζί με τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αποφασίστηκε να ενισχυθεί [η περιοχή] με πολλές εταιρείες των IDF και της Συνοριακής Αστυνομίας», αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τους «τρομοκράτες» που δολοφόνησαν τον 14χρονο Μπενιαμίν  Αχιμαγιέρ.

19:45 Παλαιστινιακή Αρχή: «Οι επιθέσεις των εποίκων δεν θα αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μας να παραμείνουν στη γη τους»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά καταδίκασε τις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις των εποίκων δεν θα αποθαρρύνουν το λαό μας να παραμείνει στη γη του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καθώς οι επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά εντείνονται μετά το θάνατο ενός ισραηλινού εφήβου κοντά στη Ραμάλα.

19:31 Επεκτείνεται η βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινοί έποικοι επεκτείνουν την παρουσία τους και τις επιθέσεις τους εναντίον σπιτιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera πρόκειται για χωριά όχι μόνο κοντά στο al-Mughayyir, ανατολικά της Ραμάλα, όπως το πρωί, αλλά οι έποικοι μετακινούνται τώρα σε χωριά κοντά στη Ναμπλούς στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, στο Μπέιτ Φουρίκ και στο Κούρσα.

Σύμφωνα με μάρτυρες τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν καεί από Ισραηλινούς εποίκους.

Σύντομα θα σκοτεινιάσει και οι Παλαιστίνιοι αναμένουν ότι οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Σε αυτά τα χωριά οι Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, ενώ όπως αναφέρουν μάρτυρες, ο ισραηλινός στρατός αντί να πυροβολεί προς τους εποίκους, συχνά πυροβολεί προς τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους η παρουσία του ισραηλινού στρατού είναι αυτή που δίνει στους Ισραηλινούς εποίκους το θράσος να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων, καθώς αισθάνονται ότι είναι ενισχυμένοι και καλυμμένοι από την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων.

19:16 Μέλος της ομάδας ασφαλείας συνοριακής δύναμης της Χανίτα τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση drone της Χεζμπολάχ

Ένα μέλος της τοπικής ομάδας ασφαλείας της Χανίτα τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση με εκρηκτικά από drone της Χεζμπολάχ νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τις IDF.

Ο αξιωματικός ασφαλείας υπηρετεί ως έφεδρος των IDF, αναφέρει ο στρατός.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη και η οικογένειά του ειδοποιήθηκε.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοριακή κοινότητα.

19:01 «Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην άγρια βία των ένοπλων εποίκων»

Η αριστερή ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων B’Tselem εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία των εποίκων, λέγοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες ώρες στην άγρια βία των ένοπλων πολιτοφυλακών των εποίκων».

«Ενώ τα χωριά καίγονται και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται, ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει ή συμμετέχει στις ταραχές», υποστηρίζει η ομάδα.

«Αυτό είναι που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη: μια πραγματικότητα με αίμα και περισσότερο αίμα. Εκδίκηση και περισσότερη εκδίκηση».

«Ένα Σαββατοκύριακο που ξεκίνησε με την εγκληματική δολοφονία του 14χρονου Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ, συνεχίζεται με περισσότερα θύματα, συμπεριλαμβανομένου του Jihad Afif Abu Alia, με πολλούς τραυματίες Παλαιστίνιους».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση ειδικεύεται στην παραμέληση – όχι μόνο των δικών της πολιτών σε αιχμαλωσία, αλλά και των υπηκόων της στη Δυτική Όχθη», προσθέτει η B’Tselem.

18:44 Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων στο Μπέιτ Φουρίκ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ομάδες εποίκων έχουν επίσης επιτεθεί σε σπίτια που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στην πόλη Qusra, νότια της Ναμπλούς. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Ναμπλούς κάλεσε τους κατοίκους να ενεργοποιήσουν τις επιτροπές λαϊκής φρουράς, λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των εποίκων.

18:33 Έποικοι επιτέθηκαν σε Ισραηλινό φωτογράφο στο Al Mughayyir

Ο φωτογράφος της Yedioth Ahronoth Σαούλ Γκολάν δέχθηκε επίθεση από εποίκους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Al Mughayyir στη Δυτική Όχθη το Σάββατο.

«Περπατούσα γύρω από το χωριό τραβώντας φωτογραφίες όταν είδα μια ομάδα μασκοφόρων Εβραίων να βγαίνουν από έναν κοντινό ελαιώνα και να περπατούν… σαν να τους ανήκε η πόλη. Βιντεοσκόπησα καθώς έκαψαν σπίτια», λέει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Όπως είπε κρύφτηκε κάτω από ένα τραπέζι σε ένα από τα καμένα σπίτια καθώς οι επιτιθέμενοι πλησίαζαν. «Ένα από τα παιδιά με εντόπισε και φώναξε τα υπόλοιπα. Με χτύπησαν ανελέητα, έσπασαν το δάχτυλό μου και πήραν την τσάντα μου για να κάψουν όλο τον φωτογραφικό εξοπλισμό που υπήρχε μέσα».

«Στη συνέχεια έψαξαν τις τσέπες μου για μια κάρτα μνήμης για να βεβαιωθούν ότι δεν είχα καμία καταγραφή αυτού που έκαναν», λέει.

«Άρχισα να τους λέω: ‘Δεν είμαι Άραβας, είμαι Εβραίος’. Έτρεξαν προς το μέρος μου, ουρλιάζοντας τρομοκρατημένοι και με άρπαξαν, φωνάζοντας: ‘Είσαι Εβραίος, πώς και δεν ντρέπεσαι;’».

«Κάποιοι φορούσαν στολές των IDF και κρατούσαν όπλα. Ήταν 20 ή 30 από αυτούς που με χτυπούσαν καθώς φώναζα για βοήθεια, ελπίζοντας ότι οι στρατιώτες θα με άκουγαν. Αλλά αυτοί ήταν οι στρατιώτες… Ήμουν ξαπλωμένος στο πάτωμα, καθώς ο καθένας τους με κλωτσούσε στο κεφάλι και στο στομάχι», είπε ακόμα ο Γκολάν.

«Με άφησαν γυμνό και πέταξαν τα κλειδιά της μοτοσικλέτας μου στη φωτιά, ώστε να μην έχω τρόπο να πάω σπίτι. Είχαν μίσος στα μάτια τους», προσέθεσε.

18:16 Νέες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου και υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων

Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου σε όλο το Ισραήλ.

Στο Τελ Αβίβ έχουν προγραμματιστεί τρεις κύριες εκδηλώσεις: Διαμαρτυρία αντικυβερνητικών οργανώσεων στη διασταύρωση Azrieli, διαδήλωση των οικογενειών των ομήρων έξω από το υπουργείο Άμυνας και συγκέντρωση του επίσημου αρχηγείου των οικογενειών των ομήρων στην πλατεία των ομήρων έξω από το Μουσείο του Τελ Αβίβ. Οι οργανώσεις διαμαρτυρίας θα συγκεντρωθούν στη διασταύρωση Azrieli Junction μετά την ανάκληση της απόφασης της αστυνομίας να μην επιτρέψει την εκδήλωση.

Στην Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιηθεί πορεία κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στην Καισάρεια, διαδήλωση κοντά στην ιδιωτική του κατοικία. Επιπλέον, μια πορεία διαμαρτυρίας στη Χάιφα θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Στο νότο, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση ομήρων. Στη Μπερ Σεβά, οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας πρόωρες εκλογές. Οι κάτοικοι του Σντερότ και των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Sha’ar Hanegev, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων.

18:00 Καταδίκασε τις πράξεις εκδίκησης στη Δυτική Όχθη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ καταδίκασε τις πράξεις εκδίκησης που πραγματοποιούνται στη Δυτική Όχθη από Εβραίους εποίκους, μετά την ανεύρεση της σορού του 14χρονου έφηβου κοντά στον οικισμό όπου ζούσε.

«Ζητώ από το κοινό – ας αφήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν γρήγορα στην αναζήτησή τους για τους τρομοκράτες. Πράξεις εκδίκησης θα δυσκολέψουν τη δουλειά των δυνάμεών μας, μην πάρετε το νόμο στα χέρια σας», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ «θα φτάσει στον δολοφόνο και θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέτρα εναντίον του, όπως κάνουμε με κάθε τρομοκράτη ή δολοφόνο».

17:42 Οι IDF επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ – Απάντησε το πυροβολικό

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της χώρας εν μέσω των αυξημένων εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο.

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι δύο αεροσκάφη με εκρηκτικά που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο έπληξαν πριν από λίγο την περιοχή Χανίτα.

Ωστόσο, οι IDF δεν παρέχουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ζημιές ή τους πιθανούς τραυματισμούς από την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε ως στόχο ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τις IDF.

Επιπλέον, στην ίδια περιοχή εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες, οι οποίες σύμφωνα με τις IDF έπληξαν ανοιχτές περιοχές.

Οι IDF προσθέτουν ότι τα στρατεύματα βομβαρδίζουν τα σημεία εκτόξευσης.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή της Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ, τρεις ρουκέτες που εντοπίστηκαν να περνούν από τον Λίβανο στο Ισραήλ έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές», ανέφεραν οι IDF.

«Επιπλέον, δύο UAV με εκρηκτικά της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν να περνούν από το Λίβανο στο Ισραήλ πριν από λίγο εξερράγησαν στην περιοχή της Χανίτα», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το πυροβολικό του ισραηλινού στρατού «έπληξε περιοχές στον νότιο Λίβανο».

17:24 Εκρήξεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Λίγο μετά τις 16:30 ακούστηκαν εκρήξεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ στην πλευρά του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Al Jazeera περίπου μισή ώρα εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι από την περιοχή αυτή. Στη συνέχεια ακούστηκαν σειρήνες από την έδρα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στη Νακούρα. Υπάρχει συναγερμός επιπέδου 2, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ισραηλινές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν πολλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κυρίως προς τα νοτιοανατολικά.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την εκτόξευση drone με εκρηκτικά προς τις βόρειες ισραηλινές κοινότητες.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

17:14 Περισσότεροι τραυματίες από τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι χτυπήθηκαν από αληθινές σφαίρες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αναφορές.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό Ντούμα, κοντά στη Ναμπλούς, και ένας στο Mughayyir..

17:00 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drone και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εκτόξευσε drone με εκρηκτικά και ρουκέτες από το Λίβανο στη βόρεια κοινότητα Χανίτα στο Ισραήλ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν ένα κτίριο που η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

16:46 Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από εποίκους στο al-Mughayyir

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από εποίκους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο χωριό al-Mughayyir.

Υπενθυμίζεται νωρίτερα πως σύμφωνα με το Al Jazeera, Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στο χωριό βορειοανατολικά της Ραμάλα.

Η βία από Ισραηλινούς εποίκους κορυφώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού εφήβου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε νωρίτερα.

Ο Νίντα Ιμρπαήμ του Al Jazeera μετέδωσε επίσης νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν στήσει ένα σημείο ελέγχου εμποδίζοντας τα αυτοκίνητα να πάνε στο al-Mughayyir και τα γύρω χωριά.

16:34 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης καταδικάζει τη βία των εποίκων

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε τις «βίαιες ταραχές» των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και καλεί την ηγεσία της χώρας να παρέμβει για να αποφευχθούν περισσότερες δολοφονίες.

«Οι βίαιες ταραχές των εποίκων αποτελούν επικίνδυνη παραβίαση του νόμου και παρεμβαίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή», ανέφερε ο Λαπίντ στο X.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ «θα πρέπει να σταματήσουν την ανομία επί τόπου πριν χυθεί περισσότερο αίμα», ανέφερε ο Λαπίντ.

Η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη κλιμακώθηκε μετά την εξαφάνιση και στη συνέχεια την αναφερόμενη δολοφονία ενός ισραηλινού εφήβου.

Παράλληλα ο Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στην οικογένεια και τους φίλους του Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ «στη δύσκολη στιγμή», χαρακτηρίζοντας «αποτρόπαια και οδυνηρή» τη δολοφονία.

 

16:18 Ιράν: Το Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη πανικό

Ένας ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πανικό για μια πιθανή απάντηση από το Ιράν μετά το φονικό χτύπημα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Έχει περάσει μια εβδομάδα που οι Σιωνιστές βρίσκονται σε πλήρη πανικό και είναι σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Δεν γνωρίζουν τι θέλει να κάνει το Ιράν, γι’ αυτό και οι ίδιοι και οι υποστηρικτές τους είναι τρομοκρατημένοι», τον ανέφερε το ISNA.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και υποσχέθηκε να εκδικηθεί για την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά μέλη του  Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μεταξύ των οποίων δύο στρατηγούς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε έκτοτε την αναστολή των αδειών και δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και να επιστρατεύσουν εφέδρους στρατιώτες για να λειτουργήσουν την αεράμυνα.

«Αυτός ο ψυχολογικός, δημοσιογραφικός και πολιτικός πόλεμος είναι πιο τρομακτικός γι’ αυτούς από τον ίδιο τον πόλεμο, επειδή περιμένουν μια επίθεση κάθε βράδυ και πολλοί από αυτούς έχουν φύγει και έχουν πάει σε καταφύγια», δήλωσε ο Σαφάβι.

16:02 Ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Ένας τραυματίας

15:54 Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζεται η ένταση στη Δυτική Όχθη που ξεκίνησε με ομάδες εποίκων να πραγματοποιούν επιδρομές σε παλαιστινιακά χωριά μετά την εξαφάνιση ενός εποίκου, η σορός του οποίο βρέθηκε νωρίτερα σήμερα.

Ακολουθεί μια σύντομη ανακεφαλαίωση των εξελίξεων:

Την Παρασκευή, δεκάδες έποικοι εισέβαλαν στο χωριό αλ-Μουγκαγίρ σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 άλλους.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν το κονβόι που μετέφερε τη σορό του Παλαιστίνιου θύματος στη γενέτειρά του.

Οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Ντούμα και το αλ-Μουγκαγίρ, καθώς και σε άλλα χωριά βορειοανατολικά της Ραμάλα και νοτιοανατολικά της Ναμπλούς.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Ντούμα και ένας στο αλ-Μουγκαγίρ νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Στη Ντούμα, αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παρακολουθούσαν, δήλωσαν στο Al Jazeera ντόπιοι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρέθηκε η σορός του αγνοούμενου 14χρονου Ισραηλινού εποίκου, ο οποίος σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση».

15:55 Ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε το τέμενος στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ

Μια νυχτερινή ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε ένα τζαμί και προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινά σπίτια στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

Το Abu Bakr as-Siddiq είναι ένα από τα περισσότερα από 1.200 τζαμιά που έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ένας ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπήρχε «καμία δικαιολογία» για την επίθεση.

«Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τα γειτονικά σπίτια να εκκενώσουν την περιοχή επειδή θέλει να βομβαρδίσει το τζαμί», είπε. «Το τζαμί δεν έχει καμία σχέση με τις παλαιστινιακές ομάδες Χαμάς ή Ισλαμική Τζιχάντ. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το τζαμί, οι κάτοικοι της γειτονιάς».

15:50 Ολλανδική αεροπορική δεν θα πετάει πλέον πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM δεν θα πετάει πλέον πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο τύπου ANP, επικαλούμενο εκπρόσωπο της KLM.

Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν προληπτική, αναφερόμενη στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να πετάει προς το Τελ Αβίβ στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ.

15:42 Κυρώσεις για το Ιράν ζητά το Ισραήλ μετά την κατάληψη πλοίο στα στενά του Ορμούζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και να κηρύξει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση» μετά την κατάσχεση από το IRGC ενός φορτηγού πλοίου που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Katz.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», πρόσθεσε.

15:30 «Πόλεμος μέσα στο χωριό» – Παλαιστίνιος περιγράφει τις επιθέσεις εποίκων

Όπως έχουμε αναφέρει έποικοι επιδίδονται σε όργιο βίας σε χωριά στη Δυτική Όχθη. Όπως μεταδίδει και η ισραηλινή Haaretz αρκετοί φέρεται να καίνε σπίτια και περιουσίες στο χωριό Ντουμα στη Δυτική Όχθη, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του 14χρονου Binyamin Ahimeir το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες. Ένας κάτοικος του χωριού δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο περιγράφει τα όσα συμβαίνουν ως «πόλεμο μέσα στο χωριό» και προσθέτει ότι «καίνε σπίτια και βάζουν φωτιά σε περιουσίες, κανείς δεν μας βοηθάει».

 

15:23 Ο Νετανιάχου μιλά για «δολοφονία» του αγνοούμενου Ισραηλινού εποίκου την ώρα που φουντώνει η βία των εποίκων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε με ανακοίνωσή του τη «δολοφονία» του έφηβου Ισραηλινού εποίκου Μπενιαμίν Αχιμαγιέρ, ο οποίος κηρύχθηκε αγνοούμενος την Παρασκευή.

«Η ειδεχθής δολοφονία του νεαρού Μπέντζαμιν Αχιμαγιέρ, ας αναπαυθεί εν ειρήνη, είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Στέλνω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «συμμετέχουν σε μια εκτεταμένη καταδίωξη των κατάπτυστων δολοφόνων και οποιουδήποτε συνεργάστηκε μαζί τους».

Ο Νετανιάχου κάλεσε επίσης τους Ισραηλινούς (σ.σ εποίκους) να επιτρέψουν στις δυνάμεις να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μπορέσουν «να οδηγήσουν γρήγορα τους αποτρόπαιους δολοφόνους στη δικαιοσύνη».

Όπως έχουμε αναφέρει, οι επιθέσεις των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί δραστικά την τελευταία ημέρα.

Σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Imran Khan του Al Jazeera δήλωσε ότι έχουν ήδη υπάρξει εκκλήσεις για άμεση δράση εναντίον Παλαιστινίων στους πίνακες ανακοινώσεων των εποίκων και στις σε ομάδες κοινωνικών δικτύων των εποίκων.

«Εάν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάτι περισσότερο στη Δυτική Όχθη από ό,τι έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Khan.

«Γι’ αυτό ο Νετανιάχου ήταν σαφής λέγοντας ότι η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ήδη οι έποικοι έχουν προχωρήσει σε αυτό το αμόκ και τα λόγια του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος έκανε λόγο για «αποτρόπαια δολοφονία», δεν πρόκειται να κατευνάσουν τις εντάσεις εκεί.

«Στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να φουντώσουν τις εντάσεις».

15:18 IDF: Βρέθηκε το πτώμα του αγνοούμενου 14χρονου Ισραηλινού αγοριού

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι το πτώμα του αγνοούμενου 14χρονου αγοριού βρέθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική επίθεση».

«Το πτώμα του 14χρονου Μπινιάμιν Αχιμάιρ εντοπίστηκε στην περιοχή Malachei HaShalom πριν από λίγο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Χ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την καταδίωξη όσων θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη της επίθεσης», πρόσθεσε ο στρατός.

15:10 Πυροβολισμός Παλαιστινίου από τις IDF και εποίκους στο χωριό Al Mughayir στη Δ. Όχθη [Σκληρές εικόνες]

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από στρατιώτες των IDF και πολιτοφυλακές εποίκων στο χωριό Al Mughayir, σύμφωνα με το Quds News Network. Στο ίδιο χωριό έποικοι δολοφόνησαν έναν 25χρονο χθες το βράδυ.

15:00 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 33.686 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.309 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 95 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

14:52 Όργιο βίας σε χωριά της Δυτικής Όχθης – Σπίτια παραδίδονται σε φλόγες

Με πρόσχημα την εξαφάνιση ενός 14χρονου Ισραηλινού, έποικοι έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο βίας μαζί με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια των επιδρομών

14:40 Η εταιρεία Zodiac Maritime επιβεβαίωσε την κατάληψη του πλοίου – 25 άτομα πλήρωμα

H Zodiac Maritime δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές επιβιβάστηκαν στο πλοίο μέσω ελικοπτέρου καθώς περνούσε από τα Στενά του Ορμούζ.

Το πλοίο έχει έκτοτε εκτραπεί προς το Ιράν με 25 άτομα πλήρωμα στο πλοίο.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουμε την ευημερία τους και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι το πλοίο, το οποίο έφερε πορτογαλική σημαία, «συνδέεται με το Ισραήλ».

14:30 Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη Ντούμα: .

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο σπίτια κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Ντούμα, νότια της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους που συμμετείχαν στην επίθεση στο χωριό.

Ο Suleiman Dawabsha, επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού Duma, δήλωσε στο WAFA ότι οι Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν με αληθινά πυρομαχικά ενώ προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των εποίκων.

Από σήμερα το πρωί, οι ισραηλινοί έποικοι έχουν κλείσει τις εισόδους των πόλεων Silwad, Turmus Aya, Sinjil και Deir Dibwan, ανατολικά του Κυβερνείου της Ραμάλα, και έχουν βάλει στο στόχαστρο διερχόμενα οχήματα.

14:20 Επιμένει το Ισραήλ στον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Νουσεϊράτ – Μάχες με μαχητές της Χαμάς

Η Γάζα, τις τελευταίες ώρες, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτών, αναφέρει το Al Jazeera.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι το Ισραήλ έχει αυξήσει τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεράτ. Το σχολείο αυτό, το οποίο όλοι γνωρίζουν από την αρχή αυτού του πολέμου, έχει μετατραπεί σε κέντρο εκκένωσης για χιλιάδες Παλαιστίνιους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα σε αυτό.

Τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση και την επίτευξη του τόπου στοχοποίησης λόγω της έντονης ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών, καθώς ολόκληρες περιοχές εκεί έχουν αντιμετωπίσει παράπλευρες καταστροφές λόγω του συνεχιζόμενου ισραηλινού βομβαρδισμού κατοικιών».

14:13 «Εκατοντάδες συμμετέχουν με την ισραηλινή αστυνομία στις έρευνες για τον αγνοούμενο έφηβο στη Δ. Όχθη» – Επιθέσεις σε Παλαιστινίους

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες εθελοντές έχουν ενωθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον ισραηλινό στρατό για την αναζήτηση ενός 14χρονου Ισραηλινού αγοριού που αγνοείται από την Παρασκευή.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης έχουν προκαλέσει υψηλές εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς δεκάδες ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο χωριό al-Mughayyir κοντά στη Ραμάλα, σκοτώνοντας έναν 25χρονο Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας άλλους 25.

Βία στην περιοχή αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί, με εποίκους να τραυματίζουν πέντε Παλαιστίνιους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε επίσης τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό εμποδίζοντας την οικογένεια του θύματος να πραγματοποιήσει κηδεία.

14:00 ΙDF: Το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες για οποιαδήποτε κλιμάκωση

Το Ιράν θα υποστεί συνέπειες εάν κλιμακώσει τη βία στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Το Ιράν θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε σε δήλωσή του ο ταξίαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε το Ισραήλ από περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε».

Η δήλωση έγινε με αφορμή την κατάληψη ενός σκάφους από Ιρανούς κομάντος νωρίτερα το Σάββατο.

13:42 Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι κατέλαβε πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν επιβεβαίωσε την επιχείρηση με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας MSC Aries, που «συνδέεται με το Ισραήλ».

Όπως αναφέρει το το IRNA το πλοίο έχει μεταφερθεί σε ιρανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 20 ναυτικοί από τις Φιλιππίνες.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάληψη του πλοίου εδώ 

13:25 Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα: Προειδοποιούμε το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση

Προειδοποίηση στο Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ απηύθυνε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα, έχει πολύ ισχυρά αμυντικά μέτρα και ως επίσης τη δυνατότητα να αντιδράσει», ανέφερε ο κ. Κατς. «Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το λάθος. Πήραν προειδοποίηση από όλη τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πήραν τα ίδια μηνύματα από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης από εμάς».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

13:11 Συγκρούσεις Παλαιστινίων με εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σήμερα επίθεση του ισραηλινού στρατού και πολιτοφυλακών εποίκων στην πόλη Ντέιρ Ντιμπουάν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από χθες το βράδυ ισραηλινοί έποικοι με τη στήριξη των ισραηλινών δυνάμεων επιτίθενται σε οικισμούς της Δ. Όχθης.

13:09 Συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ για εχθρικά αεροσκάφη

13:01 Οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν 2 σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν δύο σπίτια και τα μετέτρεψαν σε κέντρα επιτόπιας έρευνας στην πόλη Ντούμα, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Ντούμα, Suleiman Dawabsheh, δήλωσε στο Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό και έψαξαν αρκετά σπίτια τις τελευταίες ώρες.

Ο Dawabsheh πρόσθεσε ότι ισραηλινοί έποικοι συμμετείχαν επίσης στη συνεχιζόμενη επίθεση στο χωριό.

12:44 Αναφορές ότι πίσω από την κατάληψη πλοίου στα στενά του Ορμούζ βρίσκεται το Ιράν

Ένα βίντεο που είδε το Associated Press δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Το βίντεο δείχνει την επίθεση που είχε αναφερθεί νωρίτερα από τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations. Δεν είχε προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την επιβίβαση στον Κόλπο του Ομάν στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζέιρα των Εμιράτων.

Ο αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών, μοιράστηκε το βίντεο με το AP. Σε αυτό, οι κομάντος κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου.

Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: «Μην βγείτε έξω». Στη συνέχεια, το μέλος του πληρώματος λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη με πυρά.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το βίντεο, αναφέρει ότι σε αυτό περιέχονται κρίσιμες λεπτομέρειες και το ελικόπτερο που εμπλέκεται φαίνεται να είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σώμα το οποίο έχει πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές σε πλοία στο παρελθόν.

12:29 «Οι προβοκάτσιες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν ενέχουν τον κίνδυνο να παρασύρουν τις ΗΠΑ και το ΗΒ σε γενικευμένο πόλεμο»

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παρασυρθούν σε άλλη μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Fawaz Gerges, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο London School of Economics, στο sky news.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι στρατηγοί του προκαλούν το Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια και ενώ το τελευταίο είναι «απελπισμένο» να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, θέλει να αποκαταστήσει την αποτελεσματική αποτροπή, είπε.

«Πρόκειται για μια κρίση τεχνητή. Πρόκειται για απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προκαλέσει το Ιράν. Να επιτεθεί στην ιρανική κυριαρχία, στο ιρανικό προξενείο στη Συρία και να σκοτώσει αρκετούς κορυφαίους διοικητές».

Ο καθηγητής Gerges δήλωσε ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και οι στρατηγοί των IDF «προσπαθούν να εξαναγκάσουν και να προκαλέσουν το Ιράν να προβεί σε αντίποινα».

«Το Ιράν θέλει να αποκαταστήσει την αποτροπή του, επειδή το Ισραήλ προκαλεί το Ιράν, επιτίθεται στο Ιράν, κάνει σαμποτάζ τα τελευταία χρόνια και το Ιράν δεν έχει ανταποδώσει άμεσα.

«Βρισκόμαστε πραγματικά στο χείλος μιας άλλης εκτεταμένης ευρύτερης σύγκρουσης», δήλωσε.

«Αυτό είναι που προειδοποιούσαμε όλο αυτό το διάστημα τους τελευταίους έξι μήνες και ζητούσαμε κατάπαυση του πυρός

12:20 Το Ιράν αξιολογεί προσεκτικά πώς θα απαντήσει στο ισραηλινό χτύπημα – Θέλει η Τεχεράνη κλιμάκωση;

Το Ιράν σκοπεύει να απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη, αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συνομιλιών της Τεχεράνης με συμμαχικές της χώρες και δυτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με τις πηγές, το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό – καθώς θεωρείται επίθεση στο έδαφός του – αλλά θα αξιολογήσει προσεκτικά τις κινήσεις του για να αποφύγει μία περιφερειακή σύγκρουση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:05 Έκρηξη σε αυτοκίνητο στη Δαμασκό

Παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό φαίνεται πως ήταν όχημα στη Δαμασκό, δήλωσε αστυνομική πηγή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Περιστατικά ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων με στόχο στρατιωτικά ή πολιτικά οχήματα, συμβαίνουν κατά διαστήματα στη Δαμασκό. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη ή ποιον στόχευε.

Έρχεται καθώς οι εντάσεις είναι υψηλές στην περιοχή μετά από μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Το Ιράν λέει ότι θα πάρει εκδίκηση για την επίθεση.

11:48 «Το Ιράν πρέπει απαντήσει, αλλά πρέπει να είναι μια ισορροπημένη απάντηση»

Ο Mohamad Elmasry από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα λέει ότι το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να απαντήσει στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Συρία χωρίς να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Το Ιράν πρέπει να απαντήσει, αλλά πρέπει να είναι μια πράξη ισορροπίας», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

«Αν η απάντησή τους θεωρηθεί πολύ αδύναμη, η ιρανική κυβέρνηση θα φανεί κακή μπροστά στο ίδιο της το κοινό. Από την άλλη πλευρά, αν η απάντησή τους είναι πολύ ισχυρή, κινδυνεύουν με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο – μια σημαντική απάντηση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Elmasry, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα είναι έτοιμη για μια τέτοια αντιπαράθεση.

Υπήρξαν κάποιες παρασκηνιακές επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, είπε ο αναλυτής, όπου οι Αμερικανοί πρότειναν στο Ιράν ότι η απάντησή τους «θα πρέπει να είναι μικρή».

11:25 Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Οι ισραηλινές δυνάμεις μπλοκάρουν τους δρόμους

Το Wafa ανέφερε επίσης επιθέσεις εποίκων στις πόλεις Silwad και Turmus Aya στην κατεχόμενη επαρχία της Δυτικής Όχθης, τη Ραμάλα, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι δεκάδες έποικοι άρχισαν να πετούν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

Ακόμα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν στήσει σημείο ελέγχου, εμποδίζοντας τα αυτοκίνητα να πάνε στο χωριό al-Mughayyir και στα γύρω χωριά που δέχονται επιθέσεις από τους εποίκους.

Σήμερα αναμένονταν η κηδεία του 25χρονου που σκοτώθηκε από τα πυρά των εποίκων καθώς έκαναν έφοδο στο al-Mughayyir χθες το απόγευμα με το πρόσχημα της αναζήτησης ενός 14χρονου εποίκου που αγνοείται.

Αλλά ο δρόμος είχε πλέον κλείσει και έτσι η σορός έπρεπε να μεταφερθεί πίσω στο νοσοκομείο και η κηδεία έπρεπε να σταματήσει.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς οι έποικοι περιβάλλουν την περιοχή.

11:05 Αναφορές για κατάληψη πλοίου στα στενά του Ορμούζ

Ο βρετανικός στρατός προειδοποίησε το Σάββατο ότι ένα σκάφος μπορεί να έχει καταληφθεί από άγνωστους κοντά στον πορθμό του Ορμούζ.

Η προειδοποίηση από τις Επιχειρήσεις Ναυτικού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προσέφερε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάληψη στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Fujairah των Εμιράτων.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, ιδίως μετά από ένα φερόμενο ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Το Ιράν δεν έχει αναφερθεί στην κατάληψη οποιουδήποτε σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά που μεταφέρθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Αραβικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.

Από το 2019, στα ύδατα ανοικτά της Φουτζέιρα έχουν σημειωθεί μια σειρά από εκρήξεις και αεροπειρατείες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για επιθέσεις με θαλάσσιες νάρκες σε πλοία που προκάλεσαν ζημιές σε δεξαμενόπλοια.

 

10:50 Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών από τις επιθέσεις των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων στο χωριό Αμπού Φαλάχ, βορειοανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η επίθεση έγινε μετά τον θάνατο από πυρά εποίκων ενός 25χρονου Παλαιστίνιου.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παρατηρείται δραματική αύξηση της βίας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Τους πρώτους 10 μήνες του 2023, ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 1.038 περιστατικά βίας από εποίκους – κατά μέσο όρο τρεις επιθέσεις την ημέρα. Ο ίδιος αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε από τις 7 Οκτωβρίου.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από επιθέσεις εποίκων ανέρχονταν σε πέντε

10:36 Η ένταση κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό

Η ένταση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας. Σήμερα το πρωί το Ισραήλ εξαπέλυσε αρκετές αεροπορικές επιδρομές στο νοτιοανατολικό Λίβανο, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν θύματα, αλλά το Ισραήλ επιτέθηκε με περίπου πέντε αεροπορικές επιδρομές.

Η κατάσταση κλιμακώνεται λεπτό προς λεπτό και όλοι αναμένουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Όλοι αναμένουν ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία των στρατηγών στη Δαμασκό.

10:28 Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη προληπτικά για λόγους ασφαλείας

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι θα κλείσει την πρεσβεία του στην Τεχεράνη την Κυριακή για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει την Κυριακή αν η πρεσβεία θα ανοίξει ξανά την επόμενη ημέρα.

10:12 Το μπαράζ επιθέσεων της Χεζμπολάχ είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο;

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε σήμερα 40 ρουκέτες κατά του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν ενώ κάποιες έπεσαν σε ανοιχτό έδαφος. Οι IDF είπαν ακόμα ότι η Χεζμπολάχ έστειλε drones στο Ισραήλ.

Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα μεγαλύτερης κλίμακας των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του πολέμου στη Γάζα ή μήπως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την αρχή για κάτι μεγαλύτερο;

Αυτό αναρωτιέται ο Rory Challands στο Al Jazeera εν μέσω ανησυχιών για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους «εταίρους μας», εννοώντας τις ΗΠΑ.

10:08 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε ότι μέτρησε 40 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την ένοπλη ομάδα στο Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

10:00 Πέντε νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

09:46 Βίντεο από το πογκρόμ στη Δυτική Όχθη

Δολοφονική επίθεση Ισραηλινών εποίκων μαζί με δυνάμεις των IDF στη Δυτική Όχθη είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Έποικοι έβαλαν φωτιά σε σπίτια και αυτοκίνητα, κατέστρεψαν κτίρια ενώ και οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθονταν παράλληλα σε κάποιες από τις επιδρομές.

Πρόσχημα για το πογκρόμ στάθηκε η εξαφάνιση ενός 12χρονου Ισραηλινού και οι ανακοινώσει του στρατού ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό του στη Δυτική Όχθη.

Στα παρακάτω βίντεο φαίνονται στιγμιότυπα από την επίθεση.

Από τα μεγάφωνα του τζαμιού ακούγονται εκκλήσεις στους κατοίκους να είναι σε επιφυλακή κα να προστατεύσουν την πόλη τους από την επικείμενη επίθεση

Οδηγός τραυματίστηκε μετά από λιθοβολισμό

Έποικοι βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα

Μαζί με τους εποίκους οι IDF επιτίθενται σε παλαιστινιακή πόλη

09:30 Μπάιντεν: Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή όπου ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ιράν να μην προχωρήσει σε χτύπημα λέγοντας ένα λιτό «μη – don΄t» δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφους για το εάν τα στρατεύματα των ΗΠΑ που έσπευσαν στην περιοχή μπορεί να κινδυνεύσουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση λέγοντας «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ». «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Η δήλωση Μπάιντεν δείχνει ότι παρά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ η συνεργασία τους συνεχίζει να είναι πολύ στενή.

 

09:17 CNN: Το Ιράν προετοιμάζεται για άμεσο χτύπημα

Οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει το Ιράν να μετακινεί στρατιωτικά μέσα στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, υποδηλώνοντας ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους μέσα από το έδαφός του, σύμφωνα με δύο άτομα που μίλησαν στο CNN. Μία από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει ότι το Ιράν ετοίμαζε έως και 100 πυραύλους κρουζ.

Δεν ήταν σαφές αν το Ιράν ετοιμαζόταν να χτυπήσει από το έδαφός του στο πλαίσιο μιας αρχικής επίθεσης ή αν προσπαθούσε να αποτρέψει το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ από τη διεξαγωγή ενός πιθανού χτυπήματος στο έδαφός του.

09:08 «Θάβουν τα στοιχεία και φιμώνουν τους μάρτυρες στη Γερμανία – Συνεργοί στο έγκλημα»

Ο Ghassan Abu Sittah, ένας Βρετανός Παλαιστίνιος γιατρός που εργάστηκε εθελοντικά σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ, λέει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γερμανία αφού τον ανέκριναν στο αεροδρόμιο και του απαγόρευσαν να συμμετάσχει στο προγραμματισμένο συνέδριο για την Παλαιστίνη – που τελικά απαγορεύτηκε η διεξαγωγή του από τις γερμανικές αρχές- όπου θα κατέθετε την εμπειρία του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατά την άφιξή μου, με σταμάτησαν στο γραφείο διαβατηρίων, με συνόδευσαν στο υπόγειο του αεροδρομίου και με ανέκριναν για περίπου 3,5 ώρες», δήλωσε ο Abu Sittah στο Middle Eastern Eye. Ο Sittah ισχυρίστηκε ότι μετά την ανάκριση, οι γερμανικές αρχές του είπαν ότι δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα και τον προειδοποίησαν για πρόστιμο ή φυλάκιση έως και ενός έτους σε περίπτωση που προσπαθούσε να συνδεθεί μέσω Zoom ή Facetime με την εκδήλωση.

«Αυτό ακριβώς κάνουν οι συνεργοί σε ένα έγκλημα. Θάβουν τα αποδεικτικά στοιχεία και φιμώνουν ή παρενοχλούν ή εκφοβίζουν τους μάρτυρες», δήλωσε ο Abu Sittah.

09:00 «Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών , ένα εκ των οποίων βρισκόταν ήδη στην περιοχή και ένα άλλο που ανακατευθύνθηκε εκεί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη φέρει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Aegis.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ένα ιρανικό χτύπημα κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει ισραηλινή απάντηση στο εσωτερικό του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση και να προσελκύσει τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις και οι σύμμαχοι των οποίων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της Τεχεράνης εάν χτυπηθεί το έδαφός της.

Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να σταθμίσει προσεκτικά την απάντησή του σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση και να έχει κατά νου το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

08:45 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων

Η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου δηλώνει ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού την Παρασκευή, ένας βομβαρδισμός που, όπως είπε, ήταν απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα στο νότο.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στόχευσαν «θέσεις του εχθρικού πυροβολικού με δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ήταν «απάντηση στις επιθέσεις του εχθρού σε νότια χωριά και σπίτια αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Εντοπίστηκαν περίπου 40 εκτοξεύσεις που διέρχονταν από το λιβανέζικο έδαφος, ορισμένες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν».

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι νωρίτερα είχε αναχαιτίσει δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που είχαν περάσει από το Λίβανο.

08:30 Μπαρουταποθήκη η Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχει διάχυτος ο κίνδυνος ανάφλεξης.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Ροή ειδήσεων

Advertisement