Connect with us

Διεθνή

Πολωνία: Ο πύραυλος που έπληξε παραμεθόριο χωριό το 2022 ήταν ουκρανικός

Published

on

Ο πύραυλος που έπεσε τον Νοέμβριο του 2022 στο πολωνικό χωριό Πρζεβόντοφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ανθρώποι, ήταν ουκρανικός και όχι ρώσικος, επιβεβαίωσε την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας.

Η πτώση του πυραύλου στις εγκαταστάσεις ενός ξηραντηρίου σιτηρών, κοντά σε ένα σχολείο, σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, έγινε σε μια περίοδο που η Ρωσία εξαπέλυε μαζικά πλήγματα σε ουκρανικές πολιτικές εγκαταστάσεις σε όλη την έκταση της χώρας.

poland_missiles_mk

 

«Η έρευνα από τους Πολωνούς εισαγγελείς οδήγησε στην ομόφωνη διαπίστωση ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός», δήλωσε ο Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολωνίας. «Λαμβάνοντας υπόψη το σημείο από το οποίο εβλήθη και από ποια στρατιωτική μονάδα, ήταν ουκρανικός πύραυλος», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος ήταν «σοβιετικής, ρωσικής κατασκευής».

Ο Ζιόμπρο εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη του επειδή «εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία συνεργασία για την υπόθεση» από την πλευρά του Κιέβου.

Η πτώση του πυραύλου στο χωριό προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ουκρανίας, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Πολωνία.

Ο Ζιόμπρο δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν για το επεισόδιο αυτό. Ωστόσο το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιουκρανικό κόμμα Konfederacja, ζήτησε να απαιτηθεί από το Κίεβο να καταβάλει «αποζημιώσεις». Περίπου 15 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, το κόμμα αυτό συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 10% στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement