Connect with us

IMPACT 2024

Σημαντική η θέση της Δυτικής Ελλάδας στην καινοτομία

Τι ανέφεραν στο Impact 2024 οι «πρωταγωνιστές» της σύνδεσης της έντασης της γνώσης με την παραγωγή

Published

on

Η Δυτική Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας, την ώρα που τα 2/3 των start up επιχειρήσεων της χώρας μας δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Αυτό απορρέει από την δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από τα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο της μεταποίησης της γνώσης σε καινοτομία.

Στην Πάτρα η καινοτομία εκπορεύεται πέραν από τα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά Κέντρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στο Partas IQ κι άλλες συναφείς δραστηριότητες, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς.  Παρ’ όλα αυτά για την επίτευξη μιας δραστικής ανάκαμψης, υπάρχουν κατ’ αντιστοιχία σημαντικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της, όπως η μεγάλη πλατφόρμα YΠΑΙΤΙΑ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο ΣΕΒ ΠΔΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει ενεργοποιήσει ήδη την δημιουργία ζώνης καινοτομίας.

Αυτή είναι η σύνοψη των όσων αναφέρθηκαν από τους εισηγητές της τρίτης κατά σειρά συνεδρίας με αντικείμενο «Συνδέοντας ένταση γνώσης με παραγωγή» στο πλαίσιο του 3ου Impact 2024 που συντόνιζε η δημοσιογράφος της «Γ» Τέτα Γιαννάρου.

Δ. ΜΟΥΡΤΖΗΣ: «ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΟ PATRAS IQ»

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ΔημήτρηςΜούρτζης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ και επιστημονικά υπεύθυνος του PatrasIQ, ο οποίος επεσήμανε αρχικά ότι ο δρόμος της καινοτομίας ξεκινάει από την πρωτογενή ιδέα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η πρωτογενής ιδέα μπορεί εξελισσόμενη να ευδοκιμήσει στην αγορά εάν επιλεγεί  ως η κατάλληλη, χρηματοδοτηθεί και να  συνδεθεί με την παραγωγή.

«Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην 20η θέση από τις 27 χώρες σε παραγωγή καινοτομίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια από το 2011 έως το 2022, αυξάνει το ποσοστό σε ΑΕΠ για έρευνα και καινοτομία σε 1,64% από 0,6%. Το ευτύχημα είναι ότι η Δυτική Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο, σε παραγωγή καινοτομίας, μετά τον πρωτεύοντα ρόλο που κατέχει προφανώς η Αθήνα. Αυτό είναι φανερό, εκ του αποτελέσματος, καθότι δημιουργείται γύρω από τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, το Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ ένας ισχυρός πόλος είναι το Patras IQ, το οποίο έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα» ανέφερε ο κ. Μούρτζης.

Σ. ΣΥΡΜΑΚΕΣΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Στη μεγάλη πλατφόρμα με το ιστορικό όνομα ΥΠΑΤΙΑ αναφέρθηκε ο καθηγητής Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σπύρος Συρμακέσης, που όπως είπε, αποτελεί μια επιστημονική σύμπραξη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Συγκεκριμένα, μετέχουν τα τρία Πανεπιστήμια της Δυτικής Ελλάδας και οι Ερευνητικοί Φορείς (ΙΤΥ, ΙΝΒΙΣ, Επιστημονικό Πάρκο) έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο που περιγράφει την αρχική ιδέα, η οποία αφορά στην ανταλλαγή καλών πρακτικών, σε κοινές δραστηριότητες δικτύωσης και βεβαίως το Patras IQ που ήδη γίνεται από το πανεπιστήμιο της Πάτρας”. Εξειδικεύοντας, ο Καθηγητής Συρμακέσης, αναφερόμενος στην πλατφόρμα ΥΠΑΤΙΑ, επεσήμανε ότι περιλαμβάνει από κοινού νεοφυείς επιχειρήσεις ή τεχνοβλαστούς ανάμεσα στα πανεπιστήμια ή τα ερευνητικά ινστιτούτα. Επίσης την διερεύνηση και προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην περιοχή, με κύριο μέλημα να δημιουργήσει αρχικά μια κουλτούρα ανάμεσα στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα στο οικοσύστημα της καινοτομία και της επιχειρηματικότητας. Κάτω από αυτή την τεράστια ομπρέλα πραγματοποιούνται δράσεις, όπως για παράδειγμα το κοινό Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας που έχει γίνει ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικό συμπόσιο, θερινά σχολεία, διαγωνισμοί καινοτομίας σε θέματα αγροδιατροφής, θέματα υγείας και τεχνολογίας και σε θέματα διοίκησης και οικονομίας».

Θ. ΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ: «ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ»

Στην έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας εστίασε ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θεόδωρος Τσούμπελης τονίζοντας πως η συνεχής επιμόρφωση είναι το ζητούμενο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε πως το Επιμελητήριο Αχαΐας, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ενεργών Επιμελητηρίων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών έργων που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας καινοτόμες δράσεις του.

Ενδεικτικά ανέφερε πως από το 2018 έως και το τέλος του 2023, σε βάθος 5ετίας δηλαδή, το Επιμελητήριο Αχαΐας μέσω των εξειδικευμένων και έμπειρών στελεχών της Αναπτυξιακής του Εταιρείας, έχει υλοποιήσει 15 Ευρωπαϊκά έργα, υλοποιώντας 500+ ώρες επιχειρηματικής καθοδήγησης σε 50+ νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών, ίδρυση 10 νέων επιχειρήσεων, 5 διαγωνισμοί επιχειρηματικής καινοτομίας, 26 επιχειρηματικά βραβεία εκ των οποίων 17 με τη μορφή επιχορηγήσεων (συνολικά 225.000€), 30 εργαστήρια συμβουλευτικής, θερμοκοιτίδες πλήρως εξοπλισμένες και συμμετοχή τοπικών startups σε δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Παράλληλα, τόνισε πως το Επιμελητήριο ζητά να υλοποιηθεί άμεσα η ζώνη καινοτομίας και να δημιουργηθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο με έδρα την Πάτρα, ενώ τόνισε πως το PATRAS IQ θα πρέπει να πάρει εταιρική μορφή ώστε να ενταχθούν πολλοί φορείς και από τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, funds) ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Κ. ΜΠΑΡΛΟΣ: «ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κλεομένης Μπάρλος, εισηγητής στην συγκεκριμένη συνεδρία, παρέστη διαδικτυακά έσω skype, ανέφερε χαρακτηριστικά τις πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ στην Δυτική Ελλάδα, αναφερόμενος στις διδακτορικές διατριβές με εξειδικευμένο αντικείμενο για κάθε εταιρία που ένας διδακτορικός πραγματεύεται. Ο ίδιος επεσήμανε ‘ότι είναι σημαντικό οι απόφοιτοι των ΑΕΙ να πραγματοποιούν βιομηχανικά διδακτορικά γιατί αυτόματα ανοίγει δρόμος επαγγελματικής αποκατάστασης «Την δική μου φαρμακευτική εταιρεία αρχικά προσελήφθησαν 50 και οι 49 ήταν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών  και τώρα ανοίγουν νέες θέσεις.

Αναφερόμενος στον ΣΕΒ, τόνισε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προωθήσαμε διδακτορικές διατριβές,  ασχολούμαστε σαν ΣΕΒ με τα δίκτυο ΠΡΑΞΙΣ για την κατοχύρωση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα εστίασε στην ίδρυση ΑΕ στην οποία συμμετέχει το ερευνητικό κέντρο Κρήτης, το δίκτυο Praxis και αφορά σε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας «είναι από τις πρώτες εταιρείες αυτού του τύπου στην Ελλάδα» Προσδιορίζοντας την έννοια καινοτομία είπε: «Θεωρώ καινοτομία την επίλυση ενός προβλήματος, την γνώση ως απάντηση σε ένα ερώτημα και βεβαίως για να δημιουργηθεί καινοτομία απαιτείται γνώση, Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως αυτή η απάντηση θα γίνει παραγωγή και χρήμα. Δυστυχώς βρισκόμαστε τελευταίοι μαζί με τη Βουλγαρία σε επίπεδο εξάρτησης του ΑΕΠ με την βιομηχανική παραγωγή».

Προτάσσοντας το τι πρέπει να γίνει για την προώθηση της καινοτομίας υπογράμμισε: «Για μένα το σωστό είναι ο καινοτόμος επιστήμονας να πάρει βοήθεια από το κράτος, να κάνει μια καλή σύμβαση με τις εταιρείες γιατί  έτσι θα απελευθερώνονταν από όλα τα διαδικαστικά χρονοβόρα και ψυχοφθόρα προβλήματα που τον αναστέλλουν από το έργο του , κάτι που μπορεί να το αναλάβει η εταιρεία και αυτός να ασχοληθεί». 

Ροή ειδήσεων

Advertisement