Connect with us

IMPACT 2024

IMPACT 2024: Αγροδιατροφή, τουρισμός, υπηρεσίες και έξυπνη εξειδίκευση είναι οι τομείς υπεροχής

Published

on

Της Ελένης Α.Γεωργοπούλου

Οι προηγμένες τεχνολογίες και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία και η επένδυση σε αυτές αποτελεί μονόδρομο και για την Δυτική Ελλάδα, η οποία επιδεικνύει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Οι ακαδημαϊκοί φορείς, οι επενδύσεις που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται, αλλά και οι μικρές και μεγάλες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Πάτρα συμμετέχουν ισχυρά και με μεγάλη επιτυχία στο αποτύπωμα της καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για διαπιστώσεις που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών του διήμερου 3ου Συνεδρίου IMPACT 2024 με τίτλο «Ένταση γνώσης, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε με επιτυχία το ΙΤΥΕ Διόφαντος, η ΓΝΩΜΗ και ο ΣΤΕΔΕ, με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Οργανισμός Λιμένα Πάτρας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.
Για τα πεδία της τεχνολογικής ανάπτυξης και τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα για να είναι συνεχής και βιώσιμη μίλησαν οι προσκεκλημένοι στη συνεδρίαση με την οποία γράφτηκε ο επίλογος του συνεδρίου το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος του ΙΤΥΕ Διόφαντος, καθηγητής Δημήτρης Σερπάνος.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου τονίζοντας πως το αποτύπωμα που αφήνει είναι πολύ σημαντικό και τα συμπεράσματα που εξήχθηκαν θα είναι πολύτιμα για την χάραξη της στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πως η Δυτική Ελλάδα είναι μια αγροτική κατά βάση Περιφέρεια σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, όμως είναι αναγκαίο να διασυνδέσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με την γαστρονομία. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τρόπους μέσα από τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων και τη συνεργασία με τους φορείς (Επιμελητήρια, Δήμους) για να αναδείξουμε με νέες δράσεις τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακυβέρνηση στην Περιφέρεια με σωστές συνέργειες με το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς, έχουμε αναπτύξουμε νέα προγράμματα για να αλλάξουμε το τοπικό ΑΕΠ. Επίσης με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας πέραν από τις χρηματοδοτήσεις στοχεύουμε να αναδείξουμε αυτές τις καινοτόμες δράσεις».
Π. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ»
«Η θάλασσα και ιδίως το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να προσφέρει όλες τις επιλογές της μπλε οικονομίας, μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών, του θαλάσσιου τουρισμού (κατασκευή σύγχρονης μαρίνας), της έξυπνης ναυσιπλοϊας, το Cyber Security, τα logistics. Είναι πολλά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία των πραγμάτων αυξάνοντας την οριζόντια οικονομία της περιοχής μας» τόνισε εμφατικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Παναγιώτης Αναστασόπουλος.
Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις στις οποίες μπορεί να απαντήσει λιμάνι, επισημαίνοντας πως πολλές υπηρεσίες του ΟΛΠΑ μπορούν να μετασχηματιστούν με την προηγμένη τεχνολογία και να προσδώσουν υπεραξία στην περιοχή.
Αξίζει να τονιστεί πως ο ΟΛΠΑ, εκτός των άλλων, εφαρμόζει καινοτόμα μοντέλα και αντίστοιχα συστήματα ΤΠΕ ενεργειακής κατανάλωσης και προσομοίωσης, που αναπτύσσονται με σκοπό την πλήρη και δυναμική απεικόνιση της ενεργειακής κατανάλωσης των διαδικασιών και υποδομών του λιμένα.
Π. ΓΑΝΟΣ: «ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ»
Στο ισχυρό οικοσύστημα που διαθέτει η Δυτική Ελλάδα με τρία Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου και ΕΑΠ), με ισχυρά και με διεθνή αναγνωσιμότητα ερευνητικά ιδρύματα, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και που παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, εστίασε το μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Πέτρος Γανός, στην εισήγησή του, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Βαγγέλη Καραχάλιο.
Τόνισε πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας εστιάζουν στους τομείς κυρίως της μικροηλεκτρονικής και των ψηφιακών υπηρεσίων. Παράλληλα, ανέφερε πως παράγεται έρευνα και καινοτομία στην αγροδιατροφή και την αγροοικονομία, την ευφυή γεωργία, το περιβάλλον, στον τουρισμό και στις δημιουργικές βιομηχανίες.
«Φυσικά, δεν θα πρέπει να αγνοούμε την έννοια των Smart City και το οικοσύστημά μας μπορεί να προσφέρει πολλά στην δημιουργία τέτοιων υποδομών και μέσα από συνέργειες μπορούμε να διαμορφώσουμε έξυπνες πόλεις», τόνισε ο κ. Γανός.
Γ. ΠΑΠΠΑΣ: «ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδα, ορκωτός ελεγκτής λογιστής, Γιώργος Παππάς συνεχάρη τους διοργανωτές του IMPACT 2024 λέγοντας πως πρόκειται για ένα συνέδριο που παράγει καινοτομία και τεχνογνωσία για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όπως παρατήρησε η Δυτική Ελλάδα έχει προοπτικές όμως υπολείπεται σε πολλά πεδία ακόμα όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάσει τους άξονες της εθνικής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, τα προνομοιακά πεδία για την Δυτική Ελλάδα είναι η αγροδιατροφική αλυσίδα που συνδέεται με την μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ο τουρισμός, ο πολιτισμός (είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτόμες ιδέες), οι δημιουργικές βιομηχανίες, οι μεταφορές η εφοδιαστική αλυσίδα- Logistics, οι κατασκευές και η βιομηχανία. Δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πελοποννήσου και ότι η Δυτική Ελλάδα ανήκει σε μια περιοχή ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, θεωρώ ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία και η αειφόρος ενέργεια είναι εξίσου προνομιακοί τομείς για να καταγράψουν υψηλές επιδόσεις».
Παράλληλα, τόνισε πως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη είναι στο 1,6 του ΑΕΠ στην περιοχή μας έναντι 1.5% σε όλη τη χώρα, ενώ στο μερίδιο νέων ερευνητών στην ΠΔΕ υπερτερούμε πανελλαδικά και σε όλη την Ευρώπη. Το 32,5% των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τρίτους για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όταν πανελλαδικά είναι στο 21%.
,Ωστόσο, τόνισε πως «θα είναι μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα να διερευνήσουμε τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (η οποία έχει εισβάλλει απότομα στην επιστήμη και στο επιχειρείν), στη στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης και να καταστεί πρωτοπόρος στην τεχνοκοινωνική επανάσταση που συντελείται» για να προσθέσει εμφατικά: «Κόμβους καινοτομίας στην χώρα μας έχουμε πολλούς, όμως κόμβους Τεχνητής Νοημοσύνης ελάχιστους».
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ»
Αιχμή του δόρατος χαρακτήρισε τις νέες τεχνολογίες για το λιμάνι Αιγίου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέας Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα έργα που υλοποιούνται και έχουν προγραμματιστεί με στόχευση την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης.
«Έχουμε ξεκινήσει διαγωνισμό για να δημιουργήσουμε μια τουριστική μαρίνα γιατί μπορεί να φέρει πλούτο και αναβάθμιση στην περιοχή μας. Επίσης, έχουμε προχωρήσει την εγκατάσταση ενός τουριστικού καταφυγίου μετά από πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Παράλληλα, προχωράμε στην δρομολόγηση αυτοκινούμενου φέρι μποτ που θα συνδέει το Αίγιο με τα Τριζόνια και την Δωρίδα, εφαρμόζοντας πολιτικές ενεργειακής αναβάθμισης. Στο πλαίσιο δε, της εξυπηρέτησης του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής μας προχωρούμε αυτές τις μέρες στην εγκατάσταση αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού δίνοντας πληροφορίες σε καθημερινή βάση στους καλλιεργητές και στους επιχειρηματίες της περιοχής. Υπάρχουν οι δυνατότητες από την έρευνα και πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να αγκαλιάσει τους Δήμους και να απορροφήσει όσο περισσότερα προγράμματα προς όφελος της περιοχής» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Ι.ΚΙΚΙΔΗΣ: «ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΕΔΕ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ»
«Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουμε στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας και ήδη υπάρχουν απτά παραδείγματα, προσδίδοντας υπεραξία» πρόσθεσε από την πλευρά του το μέλος του ΣΤΕΔΕ Ιωάννης Κικίδης.
Τόνισε πως το στοίχημα είναι να συνεργαστούν οι τεχνολογικές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, ώστε να έχουν αξία στον ευρύτερο κόσμο εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων.
«Οι ρυθμοί στην τεχνολογία είναι αμείλικτοι» γι’ αυτό τόνισε πως «το ζητούμενο είναι οι φορείς να βρουν τρόπο για να συλλέγονται άμεσα τα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, προκειμένου να χαράζουμε τις πολιτικές για το μέλλον», κατέληξε. Το συνέδριο έκλεισε με έναν ζωηρό διάλογο και με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τους εισηγητές και το ακροατήριο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement