Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μέχρι το πρωί»- Έρχεται η ολοκαίνουρια θεατρική παράσταση από την ομάδα «Ιδρώμενα»

Μιλά στη «Γ» ο σκηνοθέτης Νώντας Φωκάς

Published

on

Με μία ολοκαίνουρια παράσταση επανέρχεται η ομάδα «Ιδρώμενα» που έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της στο ερασιτεχνικό θέατρο της Πάτρας. Η ομάδα παρουσιάζει το έργο «Μέχρι το πρωί» σε σενάριο- σκηνοθεσία του Νώντα Φωκά, από 19-21 και 26-28 Απριλίου, στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης», στην οδό Μαιζώνος.

Ο κ. Φωκάς, ερασιτέχνης ηθοποιός από το 2000, συνταξιούχος δάσκαλος, μουσικός (βιολί, θεωρητικά), θεολόγος με καταγωγή από την Κεφαλονιά, μίλησε στη «Γ» για τη νέα θεατρική παράσταση, αλλά και την ομάδα, η οποία συνεχίζει να «γράφει» τα δικά της… χιλιόμετρα στον μαραθώνιο της τέχνης του θεάτρου.

Στη νέα παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σολδάτου Χρυσάνθη, Ζαφείρης Κώστας, Γραμμένος Γιώργος, Γιαμαρέλου Μαρία, Λάμπος Κώστας, Τσώνη Έλλη, Καζαμαριώτης Κώστας.

 

 

ΕΡ.: Η ομάδα «Ιδρώμενα» επανέρχεται με μία ολοκαίνουρια παράσταση. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό;

 

Πρόκειται για το τρίτο έργο που ανεβάζουμε με τίτλο «Μέχρι το πρωί», στο οποίο βλέπουμε στιγμές και εικόνες της νυχτερινής ζωής και όχι μόνο. Ένα έργο χαρακτήρων με φιγούρες, που ο θεατής δυσκολεύεται να τις κατατάξει ως κωμικές ή τραγικές. Αυτοαναιρούνται, προσπαθώντας να αποδείξουν τι; Ότι υπάρχουν,

ότι κυριαρχούν. Απωθημένα, αυταπάτες, μυστικά και αλήθειες, που εναλλάσσονται με τόση ευκολία ώστε να καθίστανται δυσδιάκριτα τα όριά τους! Άτομα της νύχτας, αθώοι και πονηροί, σημαντικοί και απλοί χαρακτήρες αναμετρώνται σ έναν στίβο καθημερινής επιβίωσης. Αποτέλεσμα αβέβαιο… Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα είναι ζητούμενα. Ρευστά. Και μπορεί, αν ξεπεραστούν τα όρια, να γίνουν ηρωικές -τραγικές – πράξεις. Υπερβάσεις. Από το πουθενά.

 

ΕΡ.: Πώς δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα «Ιδρώμενα»;

 

Η θεατρική ομάδα «Ιδρώμενα» ιδρύθηκε το 2018 από μια παρέα δρομέων μεγάλων

αποστάσεων (μαραθωνοδρόμοι), οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί Κάλαμο για ένα διήμερο φεστιβάλ αγώνα δρόμου και καλλιτεχνικών δρώμενων. Εκεί, ο αείμνηστος συναθλητής και φίλος Χριστόφορος Δουραμάνης, έδωσε το έναυσμα για μια περαιτέρω καθημερινή συνάντηση, εκτός από τις δρομικές προπονήσεις: Να «τρέξουμε» και σ’ έναν άλλο στίβο, με κοινό γνώρισμα και αφετηρία την αγάπη για το θέατρο. Το 2019, στο θέατρο Αγορά, ανέβηκε το πρώτο έργο της ομάδας «Λίστα γάμου», με κείμενο και σκηνοθεσία του Νώντα Φωκά. Επίσης πατρινού μαραθωνοδρόμου. Κωμωδία, που πραγματεύεται τις επιφανειακές σχέσεις και φιλοδοξίες επίδοξων συνεργατών και μελλοντικών νεονύμφων.

Το δεύτερο έργο «Καληστεία», ανέβηκε το 2023 στο θέατρο Αγορά. Το έγραψε και το σκηνοθέτησε ο ίδιος – όπως και το πρώτο- στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά. Είναι μια σπονδυλωτή κωμωδία, που πραγματεύεται τις εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.

 

 

 

 

ΕΡ.: Πώς συνδυάζετε τον μαραθώνιο με το θέατρο;

 

Είναι όντως ιδιαίτερο το χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας: Αμιγώς μαραθωνοδρόμοι!

Όμως, όλοι οι συμμετέχοντες διακατέχονται από τη λαχτάρα να εκφραστούν υποκριτικά και να αποδείξουν και στον εαυτό τους και στους θεατές ότι ανέβηκαν ακόμα ένα σκαλοπάτι στην πυραμίδα του Maslow (αυτοεκτίμηση-αυτο ολοκλήρωση). Η συστηματική άθληση σε υψηλό επίπεδο αυτονόητα κατοχυρώνει συνέπεια, προσπάθεια και εφαρμογή οδηγιών.

Άρα, είναι πολύ θετικό το υλικό των ηθοποιών στην αντιμετώπιση και υπέρβαση δυσκολιών. Πράγμα που όντως ισχύει και στην συγκεκριμένη ομάδα. Άλλωστε, το όνομά της δεν είναι τυχαίο: Ιδρώτας και Δρώμενα, «Ιδρώμενα»!

 

ΕΡ.: Ως σκηνοθέτης της παράστασης πώς είναι η συνεργασία σας με τους άλλους συντελεστές;

 

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία για μια -ερασιτεχνική -παράσταση είναι και η χημεία των συμμετεχόντων. Όλοι βιώνουν την αποκάλυψη της θεατρικής πράξης! Μιας υπέρβασης, που τους ωθεί να ξεπεράσουν αναστολές και αγκυλώσεις. Το είδαν, το έμαθαν, το ενστερνίστηκαν. Αρκετοί μήνες προβών, διαφωνίες, διαφορετικοί χαρακτήρες, ιεράρχηση αναγκών κλπ. Κι όμως! Αυτή η ομάδα, ομάδα συναθλητών, έχει καταφέρει να τα υπερκεράσει όλα τα παραπάνω και να αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα μέλη της. Πόλο ευφορίας και δημιουργικής αυτοέκφρασης. Θετική ενέργεια, χιούμορ ανεξάντλητο και αλληλεπίδραση αποτελούν εδώ και 6 χρόνια τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε πρόβας. Της κάθε συνάντησης. Φίλοι και συναθλητές γαρ…

Πολλή δουλειά, πολλή συζήτηση, πολλή ανάλυση. Και… να’ μαστε!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement