Connect with us

Ελλάδα

Εκπνέει η προθεσμία-Παραμένουν εκκρεμότητες με τη διασύνδεση των POS ενώ η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει τους ελέγχους  

Published

on

Εποχικές επιχειρήσεις στην Εστίαση, ΤΑΞΙ και Πωλητές Λαϊκών Αγορών στην Πάτρα εξακολουθούν να «τρέχουν» εκτός της προθεσμίας προσαρμογής στο νέο καθεστώς της απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών με την ΑΑΕΔ ενώ ήδη πέφτουν οι πρώτες «καμπάνες» και στα τέλη του μήνα κλείνει η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που, αιτιολογημένα, έλαβαν παράταση προκειμένου να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και μέλος της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας Δημήτρη Μπόκαρη, μερίδα επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων και ελ. επαγγελματιών παραμένουν εκτός χρονοδιαγράμματος, χωρίς να έχουν προγραμματίσει ραντεβού για αναβάθμιση των POS.

Πρόκειται, όπως εξηγεί, κυρίως για επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα οι οποίες θεωρούν ότι ο χρόνος έως ότου ανοίξουν τις πόρτες τους, αρκεί για να ακολουθήσουν μια σειρά από βήματα που απαιτούνται για την ON-LINE διασύνδεση με την ΑΑΔΕ.

«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής, το σύστημα σε όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει αναβάθμιση ή έχουν εγκαταστήσει νέα POS ‘τρέχει’ χωρίς προβλήματα» αναφέρει επισημαίνοντας όμως: «Όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να αναβαθμίσουν τα POS που έχουν εγκαταστήσει κατά την τελευταία διετία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς δεν υπάρχει επαρκής τεχνική κάλυψη καθώς στην πλειοψηφία τους τα συστήματα αυτά δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές».

«Η Εστίαση αλλά και οι εποχικές επιχειρήσεις που θεωρούν ότι διαθέτουν ακόμη περιθώρια, θα πρέπει να σπεύσουν καθώς αναμένεται να συναντήσουμε ακόμη εμπόδια και είναι πιθανόν να μπουν πρόστιμα για τα οποία βέβαια όλοι οι συνάδελφοι λογιστές και φοροτεχνικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους τεχνικούς και προμηθευτές POS και λογισμικών» επισημαίνει ακόμη ο κ. Μπόκαρης.

Παράλληλα καταλήγει ότι «σε λίγες μέρες, εκτός από την ενεργοποίηση των προστίμων και ελέγχων από τους εφοριακούς, ξεκινά η νέα θερινή περίοδος με αυξημένη επισκεψιμότητα και για το Πάσχα. Η νέα ‘κουλτούρα’ που εισάγεται όσον αφορά τις συναλλαγές ON-LINE με την ΑΑΔΕ έχει υποχρεώσεις για επιχειρήσεις, εργαζομένους και πελάτες, την οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν αντιληφθεί επαρκώς οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Είναι απαραίτητη οι επιχειρήσεις στην παροχή υπηρεσιών να κατανοήσουν το σύστημα και να αντιληφθούν ποια είναι τα νέα δομένα!»

Όπως είναι γνωστό, από την Πρωτομαγιά και μέχρι το Πάσχα, όπου εκδίδεται χαρτάκι από POS θα εκδίδεται αυτομάτως και απόδειξη λιανικής πώλησης που θα αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει τα συστήματα του, είτε πρόκειται να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ κάνει ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ οι και έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ αποστέλλει συνεχώς μαζικά e-mail στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους και εντός των επόμενων ημερών οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ασχέτως τζίρου. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία σε 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν έλεγχοι.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.), που υποχρεούνται από 1ης Απριλίου να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS, σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.

«Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές λόγω εποχικότητα και θα ανοίξουν από 1-5-2024, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα νέα τερματικά POS που από την πρώτη ημέρα» καταλήγει ο κ. Μπόκαρης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement